Iscata, in urma cu putine zile, printr-o iesire alarmanta la rampa a ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, care "a luat act" de moartea celebrelor trei rate din localitatea tulceana Ceamurlia de Jos, fantomatica epidemie de gripa aviara a pus pe jar, deopotriva, autoritati, populatie, institutii europene.

Mai mult, manat de un exces de zel, amendat chiar si de presedintele tarii, Traian Basescu, vigilentul ministru al agriculturii, secundat de emisari ai unor institutii sanitar-veterinare autohtone, a declansat asaltul impotriva pasarilor din curtile localnicilor, "tinta" finala a "escadroanelor" de luptatori antigripa aviara fiind exterminarea unui numar de 45.000 de pasari. Numai ca, pe masura ce specialistii romani si colegii lor britanici analizeaza, prin tot soiul de teste, cauzele care au generat decesul zburatoarelor, concluziile sunt tot mai controversate. Astfel, intr-o singura zi, "barometrul aviar" aduce populatia si autoritatile de la agonie la extaz, iar verdictele sunt in consecinta: ba e jale si avem gripa avira, ba, testele sunt negative, nu avem gripa aviara, iar zburatoarele au murit de batranete, de urat sau din excesul de zel al "ostenilor lui Flutur".

De altfel, derutat, pana si respectivul ministru al agriculturii si-a mai domolit elanul de panica si a lansat un apel la calm. Asa incat, pana ce rezultatele testelor efectuate in laboratoarele britanice nu vor stabili cu fermitate existenta sau nu a gripei, toata suflarea mioritica asista, derutata, la aceasta "nebunie aviara". Oricum, potrivit propriilor afirmatii, "primul barbat al tarii", Traian Basescu, a sfidat "aviara" si a mancat carne de pasare "la greu".

Specialistii Institutului National de Diagnostic si Statistica Animala (INDSA) sustin ca inca nu a fost izolat virusul gripei aviare, insa exista posibilitatea ca acesta sa fie slab patogen. In perioada urmatoare vor fi continuate testele in Ceamurlia de Jos pentru a se ajunge la un rezultat clar. "Avand in vedere perioada de timp care a trecut de la momentul inceperii testelor, in opinia mea, virusul este slab patogen. Pe masura ce trece timpul, lucrurile se atenueaza. Daca alaltaieri eram convins sunt sanse 80% sa fie un virus inalt patogen, ieri, erau sanse de 50%, iar astazi s-au redus la 10%", a afirmat Eugen Olaru, sef de sectie in INDSA. Acesta a mai spus ca a trecut prea mult timp si virusul nu s-a extins teritorial. "In conditiile existentei unui virus inalt patogen, acesta ar fi trebuit sa se extinda teritorial foarte mult, de aceea pot spune in momentul de fata ca este un virus slab patogen", a mai explicat Olaru.

Pentru ca virusul nu a fost izolat, lucrurile nu sunt prea clare, existand o serie de ipoteze. Olaru considera ca ar putea fi vorba de un virus diferit de cel asiatic. Izolarea si identificarea virusului ar putea avea loc pana vineri sau la inceputul saptamanii viitoare. Dar mai exista varianta ca izolarea sa nu se poata realiza si, in acest caz, testele vor fi repetate. Testele pentru izolarea virusului dureaza intre 8 si 16 zile, dupa care are loc identificarea acestuia. Probe de la pasarile din Ceamurlia de Jos au fost trimise la Institutul Cantacuzino, prentru a se analiza influenta virusului asupra organismului uman, iar rezultatele testelor ar putea fi gata astazi. La randul sau, Ion Agafitei, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a afirmat ca testele la probele prelevate de la cele trei pasari suspecte de gripa aviara au fost repetate, iar comunicarea rezultatului ar mai putea dura cateva zile. "In acest moment, nu avem rezultatele, intrucat testul a trebuit sa fie repetat", a spus Agafitei.

Nu au fost trimise probe la Londra

In ceea ce priveste informatia transmisa de agentiile internationale de presa, conform careia nu exista virusul gripei aviare in Romania, se bazeaza, probabil, pe o prima observatie a expertilor comunitari, sositi luni la Bucuresti, a declarat Eugen Olaru. Mentionam ca in presa straina a aparut stirea conform careia in Romania nu s-a confirmat boala pe probele trimise in Anglia. "Pentru moment, toate testele facute in Romania sunt negative. Nu exista virusul gripei aviare in Romania, deocamdata", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Markos Kyprianou. Facand referire la aceasta declaratie, atat Eugen Olaru, cat si ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, au afirmat ca nu au fost trimise probe la vreun laborator din Anglia. Analizele sunt facute de specialistii romani, iar expertii europeni stabilesc gradul de patogenitate.

Gheorghe Flutur a precizat ca in continuare sunt sacrificate pasarile de la Ceamurlia de Jos, iar ca banii destinati despagubirilor au fost trimisi, deja, pentru efectuarea platilor. In conditiile in care nu a fost depistata existenta virusului, Uniunea Europeana nu intentioneaza sa adopte masuri impotriva Romaniei din cauza gripei aviare.

Farmaciile, golite de vaccinuri antigripale

Spaima de gripa aviara a provocat o isterie la nivel national, desi autoritatile romane si europene continua sa sustina ca existenta virusului in Romania nu a fost confirmata. Astfel, in ultimele zile, romanii au luat cu asalt farmaciile pentru a-si procura vaccinul antigripal, in speranta ca vor fi aparati impotriva gripei aviare. In fapt, singurul efect al imunizarii antigripale este reducerea riscurilor de recombinare sau mutatie a virusului gripei umane si al celei aviare. Specialistii spun ca vaccinarea antigripala obisnuita, practicata anual in tara noastra, nu asigura o protectie fata de virusurile gripei aviare, acestea fiind diferite din punct de vedere antigenic. Desi vaccinarea antigripala se face acum in zonele unde exista suspiciuni de aparitie a gripei aviare, trebuie spus ca oamenii devin imuni abia dupa 14 zile.

"Furnizorii de vaccinuri antigripale au fost luati pe nepregatite. Este clar ca acestia nu s-au asteptat la o cerere atat de mare si cred ca a contat faptul ca vaccinurile au termen de valabilitate de 6 luni si trebuie tinute numai la frigider. Farmacistii, cand comanda vaccinurile, cer conditii de transport speciale, pentru ca, la temperaturi crescute, vaccinul se inactiveaza. Tocmai de aceea exista farmacisti care refuza sa se aprovizioneze, pentru ca nu sunt asigurate conditiile de transport", ne-a declarat farmacist Aurora Toma. Farmacistii se plang ca nu se mai gasesc vaccinuri antigripale nici macar in depozite, desi solicitarile sunt extrem de mari in aceasta perioada.

"Am cautat vaccinul la sapte depozite din Capitala si la toate mi s-a spus ca abia dupa 24 octombrie va fi achizitionat. Este vorba aici de lipsa de preocupare, pentru ca sunt depozite care refuza sa faca stocuri. Am auzit ca dinspre Parlamentul Romaniei a existat o cerere uriasa de vaccinuri antigripale. Totusi, nu e normal ca un depozit sa nu fie aprovizionat doar din cauza temerilor ca vor ramane cu ele pe stocuri. Ei nu vor sa piarda nimic", a afirmat farm. Bianca Tache, vicepresedinte al Patronatului Farmacistilor din Romania.

CE: 'Pentru moment, nu exista virus al gripei aviare in Romania>>

Testele efectuate in Romania asupra posibilitatii prezentei virusului gripei aviare sunt, pentru moment, negative, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene (CE), care nu are in vedere masuri de embargo impotriva Bucurestiului, potrivit Mediafax. "Toate testele efectuate in Romania sunt negative. Pentru moment, nu exista virus al gripei aviare in Romania", a declarat un purtator de cuvant al comisarului european pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, Markos Kyprianou. "Nu avem in vedere propunerea de masuri impotriva Romaniei, cu exceptia cazului in care va fi detectata prezenta unui virus al gripei aviare cu potential patogen foarte mare", a adaugat purtatorul de cuvant.Comisia Europeana a interzis luni importul de pasari vii si pene din Turcia, dupa identificarea virusului gripei aviare in aceasta tara, iar miercuri astepta rezultatele testelor pentru a lua o decizie privind Romania.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.