Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost pusi, ieri, din nou in postura de a decide daca Omar Hayssam ramane sau nu in arest, cel putin in ceea ce priveste dosarul de terorism deschis pe numele sau si al rudelor acestuia din Irak. Aparatorii omului de afaceri Omar Hayssam au formulat un nou recurs la incheierea masurii de arestare preventiva, mandat aflat la a patra prelungire in aceasta cauza, aducand ca argument mai multe stipulari ale Codului de procedura penala.

Prof. Gheorghita Mateut, aparatorul clujean delegat in aceasta cauza, a subliniat netemeinicia mentinerii starii de arest preventiv pentru clientul sau, in conditiile in care mai multe acte procedurale au fost semnate de procurori delegati, dar si mandatul paralel din dosarul afacerii Foresta Nehoiu. Poate cel mai important argument, departe de viciile de procedura semnalate pana acum, Hayssam se afla in arest de mai mult de 180 de zile, limita maxima admisa de Codul de procedura penala pana la care un invinuit poate fi retinut fara sa i se intocmeasca actele de urmarire penala si fara sa inceapa judecarea de fond a cauzei. In pledoaria de aparare au fost strecurate o serie de informatii legate de stadiul incipient in care se afla dosarul de terorism, momentan constituit in majoritate din acte premergatoare, traduceri legalizate, acte juridice stranse de echipele de anchetatori in Irak, care nu pot produce efecte intr-un proces derulat in Romania. Pana la ora inchiderii editiei, magistratii Inaltei Curti nu se pronuntasera inca.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.