Suspansul se prelungeste. Comisia Europeana asteapta miercuri de la Romania verdictul. E sau nu gripa aviara? Pina acum au fost gasiti doar anticorpi.

Philip Tod, purtatorul de cuvint al Comisiei Europene pe probleme de Sanatate si Protectia Consumatorului, dadea ieri lamuriri jurnalistilor de la Bruxelles in legatura cu suspiciunile de gripa aviara din Romania. El a explicat ca testele au relevat pina acum doar prezenta unor anticorpi impotriva gripei aviare, nu si prezenta virusului. "Aceste teste nu confirma prezenta unei infectii cu gripa aviara. Este posibil ca pasarile sa fi fost expuse virusului cu mult timp inainte, asta explicind aparitia anticorpilor. Nu e posibil ca pe baza acestei unice evidente sa se confirme prezenta gripei aviare", a declarat Tod.

Testele la Bucuresti

Pentru a putea confirma prezenta virusului sint necesare teste biologice care pot dura citeva zile. "Testele biologice s-au facut, iar astazi nu a aparut nici un rezultat pozitiv care sa confirme prezenta gripei aviare. Comisia asteapta o confirmare sau infirmare a prezentei gripei in Romania pina miercuri", a declarat Tod. Oficialul european a aratat ca "pina acum nu au fost trimise (din Romania - n.r.) esantioane la laboratorul din Londra pentru ca nu s-a identificat nici un fel de virus in probele administrate pina in prezent. Daca se va identifica un astfel de virus, atunci esantioanele vor fi trimise imediat".

In ceea ce priveste corectitudinea testelor efectuate de romani (suspiciuni au fost exprimate in acest sens de jurnalistii turci prezenti la conferinta de presa), Philip Tod a declarat ca, Bruxelles-ul nu are nici un motiv sa se indoiasca de validitatea testelor din Romania.

Suparare otomana

Cazul Turciei este diferit, analizele confirmind prezenta virusului, a explicat Philip Tod. Comisia Europeana a interzis importurile de carne de pasare din Turcia, decizia intrind in vigoare astazi, la ora 18.00. In privinta statelor UE care au luat masuri de interzicere a importurilor din Romania, Philip Tod a declarat ca este important sa se actioneze la nivel comunitar.

Virusul nostru, mai slab ca al turcilor

Izolarea tulpinii virusului gripei aviare naste controverse in Romania. Turcii au reusit sa-l identifice pe al lor in numai 48 de ore. Romanii nu l-au izolat nici dupa cinci zile. Spuecialistii spun ca virusul ce a actionat la Ceamurlia ar fi mai slab decit al turcilor, de aceea se da prins mai greu. "La turci, fiind un virus patogen clar (care provoaca infectii - n.r.), a crescut in 48 de ore. Noi avem speranta ca nu e un virus patogen. E posibil sa fie un virus slab si sa creasca mai greu, in 6-9 zile", lamureste Stefan Nicolae, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala. Izolarea virusului se face prin injectarea unor embrioni de oua cu probe prelevate din pasarile moarte. Daca virusul e puternic, embrionii mor in primele 48 de ore. In Romania embrionii nu au murit pina acum.

In absenta confirmarii virusului, masura uciderii tuturor pasarilor din Ceamurlia poate fi interpretata ca un exces de zel al autoritatilor. Ordinul Ministerului Agriculturii nr. 311/2001, aliniat la normele europene, spune ca sacrificarea zburatoarelor trebuie facuta numai dupa confirmarea oficiala a diagnosticului. Acelasi ordin prevede publicarea in Monitorul oficial a planului de contingent ce reglementeaza cadrul teoretic de actiune in cazul gripei aviare. Romania nu are nici acum un asemenea plan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.