Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, se asteapta la un Raport de tara optimist

Cu doua saptamani inainte de ultimul Raport de tara in care Romania va fi evaluata de Comisia Europeana, Jonathan Scheele remarca, intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei", progresele facute de tara noastra la doua capitole sensibile pana acum: reforma justitiei si libertatea presei. Scheele insista insa ca Romania trebuie sa continue cu rezultate mai concrete lupta impotriva coruptiei, daca vrea sa primeasca de la Bruxelles OK-ul pentru aderarea in 2007.

EVZ: Sa ne asteptam anul acesta la un raport de tara mai bun decat cel de anul trecut?

Jonathan Scheele: Raportul de anul acesta va semnala progrese facute de la ultimul Raport si pana acum. In mod clar, va fi mai bun decat cel de anul trecut, pentru ca de atunci s-au intamplat multe.

In ce domeniu?

In fiecare domeniu am vazut progrese. Intrebarea-cheie este insa daca sunt suficiente progrese. Romania mai are multe de facut pentru a fi pregatita pentru aderarea in 2007. In scrisoarea din iunie, noi am mentionat sapte domenii pe care le vom privi indeaproape, dar de data aceasta va fi o analiza mai detaliata. La fiecare dintre aceste sapte domenii, Raportul va mentiona problemele de care Romania trebuia sa se ocupe si vom face distinctiile cuvenite. In acelasi capitol pot exista probleme rezolvate, in legatura cu care nu avem nicio grija, dar si acele probleme in care lucrurile trebuie sa se schimbe destul de rapid. Concluzia va fi insa ca nu va exista niciun punct in care Comisia sa spuna ca este imposibil ca Romania sa fie pregatita pana in 2007.

"Romania e cunoscuta ca o tara cu multi oameni corupti"

Exista o dezbatere aprinsa pe tema pachetului "Macovei" - daca acesta este sau nu potrivit pentru Romania. Opozitia a reclamat chiar la Bruxelles aspecte din acest pachet legislativ...

In 2004, legile adoptate in domeniul justitiei au fost un pas inainte, dar nu au fost un pas "intreg" inainte. Legile adoptate anul acesta produc practic un pachet complet.

Opozitia se teme de "o agenda ascunsa" a actualei puteri, mai ales din cauza schimbarilor de la PNA si CSM.

Noi consideram schimbarile din aceste legi pe deplin logice.

"Coruptia afecteaza mediul de afaceri"

Reforma in justitie este contestata de opozitie. PSD incearca sa creeze o imagine in care Romania ar fi facut, de fapt, pasi inapoi fata de 2004.

Nu sunt sigur de ce incearca sa creeze. PSD poate sa spuna in mod legitim ca reforma in justitie a inceput in 2004, dar, dupa cum am recunoscut cu totii anul trecut, legislatia din 2004 era departe de a fi perfecta. Ceea ce este important in legatura cu anul acesta este faptul ca acum avem un pachet legislativ care este suficient de bun pentru a sustine o reforma adevarata si exista si resursele financiare si umane. Nu e doar reforma pe hartie, ci are si potentialul de a deveni o reforma adevarata a sistemului.

Un numar mare de fosti ministri si lideri politici din perioada 2000-2004 sunt acum cercetati penal sau chiar pusi sub acuzare. Vi se pare o razbunare politica sau un act legitim al organismelor din justitie?

Cred ca, dat fiind numarul sesizarilor din presa romaneasca despre anumiti oameni, ar fi gresit pentru orice procuror sa nu investigheze aceste informatii. Este un raspuns direct la informatiile primite din presa, dar presupun ca si din alte surse. Procurorii trebuie sa actioneze fara teama sau favoritisme.

Cat a pierdut Romania din cauza tolerantei fata de coruptia la nivel inalt?

In mod clar, nicio tara nu-si permite un nivel ridicat de coruptie. Romania, probabil, pe motive uneori si nejustificate, are o imagine externa foarte proasta. Din pacate, e cunoscuta ca o tara cu multi oameni corupti. Romania are nevoie sa corecteze aceasta perceptie.

Avem motive sa ne temem ca, la Raportul de anul acesta, Romania ar putea sa piarda statutul de economie functionala de piata?

Nu cred ca e cazul. Oricum, important este ca, in Romania, coruptia afecteaza mediul de afaceri.

"Ar fi bine ca situatia din parlament sa nu se prelungeasca prea mult"

Doamna Emma Nicholson a declarat recent ca reforma parlamentului n-ar trebui sa constituie o prioritate acum. Sunteti de accord cu aceasta idee?

Orice reforma constitutionala in Romania este o problema a Romaniei. Nu e treaba mea sau a Comisiei Europene sa spunem ce ar trebui sa faca Romania in aceasta privinta.

Cu conditia sa nu afecteze procesul de aderare...

Da, noi incurajam Romania sa nu se distanteze de ceea ce guvernul a declarat prioritate zero, si anume pregatirile pentru aderare.

De cateva saptamani, in parlament aproape ca nu se mai discuta despre altceva decat despre schimbarea domnilor Nastase si Vacaroiu. Afecteaza acest fapt procesul de integrare?

Rolul parlamentului in pregatirea integrarii nu mai este acum atat de important cum era in trecut. Treaba parlamentului este sa adopte legi. Cele mai multe legi necesare au fost adoptate, desi mai sunt unele care au ramas de adoptat. Deci, nu ar fi bine ca situatia actuala din parlament sa se prelungeasca prea mult, dar prioritar nu este ce se intampla acum in parlament sau in administratie, ci implementarea legislatiei. Ceea ce se intampla in parlament nu este o preocupare importanta la Bruxelles. Exista, pe de alta parte, o legislatie care trebuie aplicata...

A existat o intelegere facuta la Palatul Victoria intre putere si opozitie pentru abordarea prioritara in parlament a problemelor legate de integrare...

Da, a fost un demers inteligent.

"Presedintele Basescu vorbeste pe sleau. E stilul lui"

Este plasarea Romaniei pe axa Washington-Londra-Bucuresti o problema in relatia cu UE? Ar putea fi perceputa ca un accesoriu al SUA din cauza preferintei presedintelui Basescu pentru Washington?
Nu sunt sigur ca domnul Basescu are o preferinta pentru Washington. Dumnealui incearca sa construiasca un parteneriat puternic cu SUA, ceea ce este de inteles. Romania incearca sa se integreze in UE, deci exista oricum si o axa Bucuresti-Bruxelles. Multe state membre au o relatie apropiata cu SUA.

Presedintele Basescu a spus, recent, ca Federatia Rusa trateaza Marea Neagra ca pe un lac rusesc, dupa care a revenit si a afirmat ca Rusia nici macar nu prea este o democratie. Cum au fost percepute aceste declaratii?

Nu stiu ce impact au avut la Moscova. Presedintele tinde sa spuna ce gandeste.

Si asta e bine mereu?

Vorbeste pe sleau. Este stilul lui.

Unii analisti au spus ca asta ar putea sa creeze probleme serioase.

Daca acesti analisti au dreptate, sunt sigur ca Romania va gasi solutii pentru problemele care ar putea fi create.

"Presa s-a mai "curatat""

In Raportul pe 2004, Comisia a ridicat si problema libertatii presei. Reprezinta acest subiect un motiv de ingrijorare si anul acesta?

Cred ca nu mai este o problema de aceeasi magnitudine. Anul trecut am vazut multe atacuri fizice impotriva ziaristilor, am vazut un sistem lipsit de transparenta in privinta acordarii publicitatii de stat catre presa. Am avut incidente de presiuni directe asupra ziaristilor, la nivel local si central. Acestea au fost foarte clare cu ocazia reuniunilor consiliilor de administratie din Radioul si Televiziunea publice. Mai exista inca unele probleme, dar situatia s-a mai "curatat". Mai exista inca probleme legate de proprietatea asupra unor institutii media - legaturile cu persoane din politica, dar, in general, se poate spune ca acum este o presa cu adevarat mai libera. O presa si mai independenta va fi cand vor exista mai multi bani din surse independente si din publicitate independenta care s-o finanteze.

Este inca posibila activarea clauzei de salvgardare, care ar putea sa amane aderarea?

In mod clar aceasta este inca o problema.

Una inevitabila?

Este o problema care trebuie dezbatuta, deci in acest sens este inevitabila. Comisia trebuie sa ia o decizie, dar nu trebuie s-o ia acum.

Puteti numi un domeniu in care Romania a facut progrese clare anul acesta si unul in care prestatia sa a fost dezamagitoare?

Cred ca Franco Frattini a fost foarte clar cand a spus, saptamana trecuta, ca Romania a facut progrese mari, chiar in comparatie cu asteptarile sale, in domeniul reformei in justitie. Totusi, Romania nu poate acum sa se relaxeze si sa spuna: "Gata, mi-am facut treaba". Procesul reformei e lung, poate dura ani intregi. Vrem sa vedem ca progresul de anul acesta va continua cu implementarea planului de reforma in justitie. Exista alte domenii in care trebuie sa vedem progrese substantial mai importante. De exemplu, combaterea coruptiei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.