Zeci de case din localitatea prahoveana Slanic risca sa se prabuseasca, dupa ce precipitatiile de luna trecuta au determinat masive alunecari de teren

Dupa ce au scapat de pericolul inundatiilor, locuitorii orasului prahovean Slanic se confrunta acum cu unul nou, cel al alunecarilor de teren. Pe peretii mai multor case din imediata apropiere a Baii Baciului, renumita pentru Grota Miresei, au aparut fisuri, unele dislocand zidurile de protectie ale gospodariilor.

"Nu le pasa de noi"

Lidia Teodor traieste acum cu spaima ca isi va pierde casa ca urmare a acestui fenomen, ce poate avea urmari catastrofale pentru intregul oras. "De patruzeci de ani de cand am facut casa asta nu am vazut asa ceva. Muntele de sare aluneca pur si simplu la vale, cu tot cu case si gradini si nimeni nu face nimic", se plange femeia, care a incercat pe propria cheltuiala sa consolideze malul pe care se sprijina singurul drum de acces in acest cartier.

Din cauza alunecarilor de teren, strada Grotei s-a surpat pe o lungime de aproape zece metri, spre disperarea celor care locuiesc in zona. Oamenii sunt nemultumiti ca autoritatile locale nu au facut altceva decat sa care cateva basculante cu pamant, pe care l-au trantit in mijlocul drumului. "Am platit noi un buldozer care a mai intins din pamant, da’ degeaba. Fara o consolidare cum scrie la carte, se distruge de tot strada. Nu le pasa de noi", spune Dumitru Nicolae, care incearca sa-si indrepte cu metode primitive gardul din lemn aproape prabusit.

Oamenii dau vina pe mineri

Intr-un alt colt al Slanicului, cunoscut sub numele de Baia Verde, alte case sunt serios avariate. De data aceasta, sustin proprietarii lor, vina apartine Societatii Nationale a Sarii, care foloseste pentru extractie metoda exploziilor controlate. "Bubuie sub pamant mai ales noaptea, cand cred ei ca lumea nu simte cutremurul de sub pamant. Numai ca vitrinele si ferestrele fac un zgomot de innebunesti. Mi-a picat si tencuiala din tavan. Am fost la salina si am facut zeci de reclamatii, dar tot nu
s-au potolit. Uitati-va in ce hal arata casa mea!", se plange Alexandrina Stroe.

Tot mai putini turisti

Reprezentantii salinei resping acuzatiile localnicilor si dau vina pe natura. Ei sustin ca acele crapaturi au aparut ca urmare a actiunii de erodare a apei asupra muntelui de sare, si nu din cauza lucrarilor din subteran.

Desi oamenii au facut numeroase demersuri atat la primarie, cat si la conducerea exploatarii de sare, pentru a obtine macar materialele de constructie necesare pentru consolidarea caselor, pana acum nu au obtinut decat promisiuni. Toate aceste fenomene ar putea reduce si mai mult numarul putinilor turisti care mai ajung in Slanic, mai ales in zona salinei, care arata jalnic dupa ce mai multe cladiri ale Societatii Nationale a Sarii au fost abandonate din cauza structurii de rezistenta care a cedat.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.