Ulite pustii, oameni inspaimantati, gaini, rate si gaste gazate, apoi arse sub privirea localnicilor. Tristete si neputinta.

Satenii din satul Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea, isi blesteama zilele dupa ce zeci de oratanii li s-au prapadit. Peste 300 de pasari suspecte de gripa aviara au murit pana acum numai in judetul Tulcea. Localitatile tulcene Maliuc si Ceamurlia de Jos sunt in carantina de gradul zero. Cu toate acestea, sambata, zeci de pasari ale localnicilor pasteau nestingherite si se balaceau in lacul Razem, focarul principal al gripei aviare din Tulcea.

La barajul pe care autoritatile l-au format pentru a izola localitatea se aflau sambata dimineata doar un agent de circulatie, un jandarm si un pompier. Satenii ieseau si intrau in voie, pe o alta cale, in caruta sau pe jos, in vazul organelor de ordine. Localnicii nu sunt informati, nu iau in serios pericolul imbolnavirii si continua sa consume carnea pasarilor domestice, chiar daca acestea dau semne de imbolnavire.

Satenii din Ceamurlia se cred loviti de Apocalipsa

O mata zace chircita, aproape moarta, langa drum. Are burta umflata, ochii stinsi, doar labutele-i tresar din cand in cand... Copiii trec si dau cu piciorul in ea spre gramada de gunoi. "A mancat gaina bolnava, afurisita, am vazut-o...", zice o batrana. In Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea, miroase a carne arsa, a pene parlite, a stricat. Plansi, cu fetele arse de soare, satenii isi privesc cu mila ultimele oratanii din ograda, parca lesinate, frante de boala. Langa fantana, un caine mancat de rani, de care numai coastele au ramas, sfasie apasat, in dinti, o gaina.

O lasa jos si linge cu pofta sangele de pe bot. Alti patru dulai ii pandesc fiecare miscare. Se apropie, rup gatul gainii, trag de-o aripa. Pe cer, un uliu strange in ghiare o bucata de pui... In sat domneste spaima de gripa aviara, oftatul si deznadejdea. Un batran, sprijinit de ciomag, sta pe butucul din fata casei si-si tine mana la nas si la gura: "Ce necaz, mare, ce nenorocire s-a abatut, Doamne, asupa Ceamurliei! Ce pacat am facut, Doamne, sa ne iei puii... atata boala si durere, atata munca...". Isi sterge cu manecile murdare lacrimile, se apleaca pe bat si suspina. In departare, pe langa lacul "Razem", se ridica un fum galbejit. Ard gainile si gastele satenilor...

Sute de mortaciuni

Oamenii s-au adunat sambata, la dispensarul din Ceamurlia de Jos, sa-si faca vaccinul antigripal. Tacuti, ingandurati, suspiciosi, de-abia se atingeau unii pe altii. Copiii, in bratele mamelor, plangeau de frica acului, mamele ii mangaiau pe crestet, isi faceau cruce si priveau disperate spre medici, cautand "o salvare": "Am 100 de gaini si gaste moarte, vai de mama lor... doua mi-au murit de dimineata, ma uitam la ele cum zaceau si nu aveam ce sa le fac. Le am si acum in cotet, imi e frica sa mai pun mana pe ele. Li s-a invinetit dintr-odata capul, pieptul, creasta le era uscata, picioarele umflate, cu lichid la incheieturi. M-am pomenit cu ele ca se invarteau pe loc, chioreau, parca erau nebune", spune tanti Florica.

"Am mancat si ieri o gaina-zice ea, da' era sanatoasa. Am cules porumbul si am dat la 11 oameni care m-au ajutat... ce era sa le dau de-ale gurii? Imi e greu, ca sunt racita si imi e teama sa nu fie boala asta, fir-ar ea sa fie... M-a luat aseara si febra, ma dor picioarele. Fetitei mele de 6 ani ii curge si ei nasul. Ne-a murit si cainele. N-a venit nimeni sa ne zica nimic, sa ne ajute cu ceva, parc-am fi ciumati, doar azi ne-au spus ca ne fac un vaccin si am venit repede aicea. Mi-e frica sa nu dea boala peste noi". In curtea Floricai, sunt intepenite, inghesuite in gard, cele doua gaini moarte. Mustele si furnicile au napadit deja pe ele. Cainii le dau tarcoale, femeia ii goneste, nimeni nu le atinge. Asteapta doctorii sa vina sa le ia.

Satenii isi plang gainile arse

Gaini, rate, gaste. Le-au luat de gat, de prin curtile oamenilor, le-au bagat in tomberoane si le-au asfixiat cu gaz de butelie. Se auzeau zbatandu-se, satenii le priveau ingroziti, isi plecau capul si porneau spre ograda sa nu mai stie de nimic. "Mai misca, ma?", intreaba un doctor. Dupa care pornesc cu masina spre groapa de la marginea satului. Le arunca pe toate, arunca si mata... pun motorina si le dau foc. "Din 10 gaste mai am vreo trei, doar doi puisori mai sunt in cotet din 30 cati am avut. Le-am ars si-apoi le-am ingropat in gradina. Animalele sunt si ele slabite. Nu mai avem ce manca.

Sotul e si el cam bolnav, nu i-am dat carne, nu i-am dat nimic. Copilul tuseste, o sa-l iau sa il duc la dispensar. Il doare capul si vomita intruna. Doamne, ca rau ne-ai mai pedepsit!", urla o femeie. Nicoleta are 30 de ani si e singura, doar cu cei doi copii de 6 luni si doi ani. Sta ce sta si-o podideste plansul. Are ochii rosii, tremura, dar nu scapa din brate copilasii: "Sunt singura, fara ajutor de la nimenea... mi-e greu cu sanatatea asta, sa nu se intample ceva rau... ca barbatu-meu e plecat la munca in Spania. A vazut si el prin antena ce se intampla in tara. Au fost multe pasari moarte pe stuf, la "Balta"... lebede, pescarusi. Au putrezit si-au facut viermi. Gastele noastre stau si ele tot pe-acolo, animalele la fel. Daca se luau masuri... nu ne mureau".

Pasarile ard si-odata cu ele, oamenii se intuneca. Privesc spre cer, isi impreuneaza mainile, tac... "N-au vrut ei sa le faca tratament, duca-se dracu, ca atunci gainile trebuie sa stea inchise si nu le convine ca nu mai oua... de-aia s-a ajuns aicea... si-acuma o sa vie raceala asta si la pasarile mele", isi blesteama un batran vecinii.

Carantina de gradul zero

Sambata, la primele ore ale diminetii, in localitatea tulceana Ceamurlia de Jos se putea circula, cu toate ca ordinul ministrului Flutur a fost de a se institui aici carantina de gradul zero. La ora 10,30, o autospeciala a pompierilor si o masina de politie au blocat intrarea in localitate, dar numai a autovehiculelor, nu si a persoanelor. "Intrati, dar intrati pe riscul vostru", spuneau politistii. Astfel au putut intra in localitate primele echipe de ziaristi si rudele localnicilor care doreau sa isi viziteze familiile pentru a se asigura ca nu sunt bolnave. Ulterior, dupa un nou ordin "venit de la Bucuresti", politistii nu mai dadeau voie nimanui nici sa intre si nici sa iasa din localitate. Taranii care se intorceau insa de la munca campului ocoleau artera principala de intrare in localitate si circulau cu carutele pe un drum de tara aflat la circa 200 de metri de barajul politiei.

Vaccinarea, luata la misto de preot

Tot in jurul orei 10,00, la dispensarul din localitate s-a inceput vaccinarea populatiei cu un vaccin antigripal. Directorul executiv al DSP Tulcea, Adriana Argentoianu, ne-a declarat ca "vaccinul antigripal care se efectueaza confera o protectie de 50-60 la suta impotriva gripei aviare, gripa care are aceeasi tulpina cu gripa de tip A. In tot acest timp, primarul din Ceamurlia de Jos, insotit de seful de post si de o echipa de la Directia Sanitar-Veterinara Tulcea, mergea din poarta in poarta pentru a strange pasarile suspectate de gripa aviara. Multi dintre localnici insa nu au luat in serios activitatea de la dispensarul din comuna.

"Eu am mancat numai friptura in ultimele zile de frica sa nu imi ia pasarile", spunea o femeie din localitate. Preotul din sat, Andrei Alexe, ne-a declarat ca numai anul trecut au murit peste 500 de pasari si nimeni nu a luat nici o masura. "Oamenii nu le-au dat foc, le-au dus in Balta si le-au lasat acolo sa putrezeasca. Eu merg acum la cateva parastase, unde oamenii au pregatit friptura de pasare. Voi manca, nu am nici o teama", ne-a declarat acesta. Intrebat daca va merge si el la vaccin, acesta ne-a raspuns razand ca "degeaba se vaccineaza lumea. Nu va pati nimeni nimic. Am sa merg si eu, dar dupa ce termin parastasele si merg si la o nunta".

Gripa sau holera aviara?

La Maliuc, au fost descoperite alte 42 de lebede moarte si zona a intrat in carantina. Statisticile de la sfarsitul zilei de sambata aratau ca peste 300 de pasari au fost afectate, dintre care numai in Ceamurlia de Jos au fost 200. Celelalte localitati afectate sunt Agighiol, Malcoci, Chilia, Smardan, Jurilovca, Salcioara si Babadag. Institutul National de Cercetare Delta Dunarii a lansat o alta ipoteza pentru cazul de la Maliuc: "Exista posibilitatea ca datorita algei albastre care ataca ficatul pasarilor sa fi murit cele 42 de lebede". Pe 27 septembrie, cand au aparut primele cazuri, directorul Directiei Sanitar-Veterinare din Tulcea, Marian Avram, declara:
"Este o alarma falsa de gripa aviara. Mortalitatea este produsa de holera aviara". Aceasta declaratie venea dupa ce la Maliuc fusesera semnalate, inca de la inceputul lunii septembrie, mortalitati masive in randul pasarilor de curte.

Prefectul emite ordine, guvernatorul Deltei pleaca in strainatate

Prefectul de Tulcea, Lefter Chirica, a remis sambata un ordin privind programul de masuri pentru combaterea influentei gripei aviare in judetul Tulcea, care prevede urmatoarele: "identificarea tuturor exploatatiilor din zona care detin pasari domestice si salbatice in captivitate; controlul circulatiei pasarilor si oualor de incubat din interiorul zonei; interzicerea circulatiei pasarilor salbatice si domestice in afara zonei; interzicerea circulatiei oualor de incubat in afara zonei; interzicerea circulatiei asternutului si dejectiilor in afara zonei; interzicerea pietelor si a targurilor, expozitiilor si a altor aglomerari de pasari". Rezervatia Biosferei Delta Dunarii trebuie sa monitorizeze intreaga zona si sa faca rapoarte ale situatiei, insa guvernatorul Deltei, Paul Cononov, nu era prezent sambata in Tulcea. Prefectul Chirica a declarat ca "este plecat cu treburi in strainatate". Cercetatorii din cadrul INCDD spun ca iarna vin in Delta peste 2 milioane de pasari. Peste 90 la suta din populatia mondiala de gasca cu gat rosu, principalul purtator al gripei aviare, ierneaza in Romania.

Cronica unei tragedii anuntate

De aproape doi ani se vorbeste despre pericolul izbucnirii unei crize, dar in Romania nu s-au luat masuri. Inca din ianuarie 2004, ziarul Adevarul semnala pericolul aparitiei unei pandemii cauzate de "gripa gainilor" din Asia. Organizatia Mondiala a Sana-tatii a avertizat asupra pericolului pe 5 martie 2005, dar oficialii romani ne linisteau. "Nu este cazul sa intram in panica. Totul se opreste la nivelul laboratoarelor". In 5 august 2005, Europa intra in alerta dupa ce in regiunea Novosibirsk din Rusia si in Kazahstan este confirmata gripa aviara. OMS trimite un avertisment, dar Ministerul Sanatatii din Romania le raspunde celor care solicita informatii ca "nu exista pericolul izbucnirii unei epidemii la nivel national".

Guvernul ia totusi o masura inutila. Este interzis importul de pasari si produsele acestora din Kazahstan, de unde Romania nu a importat niciodata pasari vii, oua sau pene. Pentru a fi mai convingatori, la sfarsitul lunii august, specialistii OMS avertizeaza direct Romania si Bulgaria de pericolul existent in aceasta zona, intrucat "pasarile migratoare care au dus gripa aviara din Asia in Rusia vor ierna in Delta Dunarii si pe lacurile din apropierea Marii Negre". Autoritatile romane raspund acestui avertisment abia dupa o luna. Cu refuz. In ciuda hartilor detaliate cu traseele pasarilor migratoare pe care OMS le-a pus la dispozitie, oficialii Ministerului Agriculturii sustin ca au descoperit ei adevaratele trasee, care ocolesc tara noastra.

"Am verificat si am constatat ca pasarile migratoare din Rusia si Kazahstan nu au ruta prin Romania. Rutele pe care circula pasarile sunt cunoscute de specialisti de foarte multi ani si, potrivit acestora, tara noastra nu se afla pe aceste trasee", declara Vasile Lupu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, la 30 septembrie. Pentru a preveni contactul uman cu pasarile salbatice trebuia oprita vanatoarea in Delta si zonele limitrofe. Consiliul National al Vanatorii (din care fac parte cate patru reprezentanti ai ministerelor Agriculturii, Internelor si Mediului si tot atatia de la AGVPS, plus cate un reprezentant al RNP, Facultatii de Silvicultura si societatii civile) se incapataneaza sa nu accepte interzicerea. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, spunea joi, 6 octombrie, ca nu are informatii si ca va convoca abia peste o saptamana Consiliul interministerial pentru agricultura si mediu, cand, printre altele, va discuta si acest aspect.

In urma articolului aparut in ziarul Adevarul de vineri, 7 octombrie, ministrul Gheorghe Flutur convoaca de urgenta Consiliul, vineri, la ora 10. La amiaza, ministrul anunta ca va propune luni guvernului sa interzica vanatoarea in Delta Dunarii si sapte judete din jur. La ora 14,45 ale aceleiasi zile, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala descopera anticorpii gripei aviare la probele recoltate din localitatea tulceana Ciamurlia de Jos. Este informat ministrul agriculturii, care convoaca la ora 18 Comitetul National Antiepizootic, iar la 19,30 anunta intreaga populatie asupra problemei aparute.

Romania, la coada listei pentru furnizorii de medicamente antivirale

In lume exista doar doi producatori de medicamente antivirale, care sunt si foarte scumpe, similare celor care lupta impotriva infectiei HIV/SIDA. Pentru o vreme, medicamentele uneia din firme s-au gasit si in farmaciile din Romania. In iulie-august 2005, la Ministerul Sanatatii, producatorii au solicitat necesarul pentru achizitionarea acestui produs, dar au fost refuzati cu scuza ca nu exista fonduri. Din aceasta cauza, in Romania exista doar cateva sute de doze, care pot eventual sa-i salveze doar pe cei care se imbolnavesc de gripa aviara in Delta Dunarii. In cazul unei pandemii, ar mai putea fi achzitionate cateva mii de doze, la un necesar de sute de mii sau milioane.

Pe piata modiala, tari precum Statele Unite ale Americii au facut comenzi ferme cu mult timp inainte, asa ca Romania se afla la coada listei si va primi doar ce nu se consuma in alte parti. Dozele necesare nu mai pot fi cumparate de cei care ar dori sa se protejeze, platind din buzunar. Regula dupa care se merge pe aceasta piata este aceea ca se onoreaza comenzi in raport cu cele facute anul precedent. Romania mai poate apela doar la Organizatia Mondiala a Sanatatii, care are o rezerva de trei milioane de tratamente antivirale pentru toate tarile lumii. Deosebirea majora intre vaccinul care previne si medicamentul antiviral este ca acesta din urma ataca virusul la fel cum antibioticele ataca bacteriile, putand salva pacientul dupa declansarea bolii.

In satele din jurul Capitalei, boala se trateaza cu tuica

In Bucuresti, autoritatile au luat cateva masuri in eventualitatea gripei aviare, iar primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a interzis comercializarea de pasari vii in Piata Obor. In localitatile din jurul Capitalei, oamenii nu sunt speriati de perspectiva imbolnavirii. Pentru ei, ,gripa", fie ea si aviara, poate fi rezolvata cu leacuri babesti, un ceai din buruieni sau o tuiculita, ca tot s-a deschis sezonul. Unii cred ca gripa, ca orice raceala mai puternica, se rezolva cu aspirina, tuica de prune si ceaiuri. Altora nici ca le pasa de avertizarile autoritatilor si continua sa friga pui la ceaun. Oricum, multi dintre ei sunt revoltati pentru ca nu-si mai pot vinde pasarile in Capitala.

,Pai, noi din asta traiam, asa ne mai rotunjam pensiile, zice, catranit foc, nea Mitica, din Bolintinul din Deal. Acus o sa fie targu' de Sf. Dumitru, targ care se tine de sute de ani pe meleagurile astea si noi ce facem? Pardon? N-o sa avem voie sa ne vindem gainilii si ouali? Asa ceva nu se poate! Trebuie gasite solutii." Nici la Neajlov oamenii nu dau importanta gripei aviare. Satenii, traind din ajutoare sociale, someri ori muncind cu ziua, n-au auzit in viata lor de aceasta boala, pentru ca n-au toti televizoare. Chiar daca le spui ca boala e mortala, nu prea le pasa. Dau din umeri si pufnesc intr-un ras amar si nervos: ,Da' io ce sa le dau da mancare la puradei? Ca am opt, trai-ti-ar sulfetu', si planje ca vrea carne!"

S-a vindecat de gripa aviara

Vietnamezul Nguyen Thanh Hung a contractat in ianuarie virusul gripei aviare, dar a supravietuit.
Dupa cateva zile de lupta cu boala, fara sa stie ce are, barbatul a intrat in atentia specialistilor, care spun ca Hung s-a contaminat de la fratele sau, decedat la Institutul pentru boli tropicale din Hanoi, dupa ce a fost contaminat cu virusul gripei aviare. Medicii nu pot explica cum un al treilea frate a fost si el depistat pozitiv la testare, fara sa dezvolte totusi simptomele gripei. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) urmareste indeaproape acest focar, temandu-se sa nu fie vorba despre o mutatie a virusului, ceea ce ar putea provoca o pandemie mondiala. "Nu avem nici un indiciu ca virusul s-a modificat", declara Hans Troedsson, reprezentant al OMS la Hanoi. Oamenii de stiinta nu isi explica inca de ce anumiti bolnavi mor, iar altii supravietuiesc si nici de ce unii, care sunt testati pozitiv, nu dezvolta simptomele bolii.

Marea Britanie ne trimite o echipa de specialisti

Marea Britanie trimite in Romania o echipa de experti care vor ajuta la efectuarea testelor pentru gripa aviara, dupa ce aceasta boala a fost detectata la pasarile din Delta Dunarii. Autoritatile de la Bucuresti au precizat ca, pana in prezent, cercetatorii romani nu au izolat virusul la pasarile suspecte, dar testele vor continua timp de mai multe zile. In cazul in care la pasarile din Romania va fi descoperit virusul mortal H5N1, aceasta va fi prima dovada a patrunderii lui in Europa dinspre Asia, unde a ucis 65 de oameni si milioane de pasari incepand din anul 2003.

Bulgaria stopeaza importurile din Romania

Bulgaria si-a declarat disponibilitatea de a-si inceta importurile de pasari, carne de pasare si produse derivate din Romania, in cazul in care Uniunea Europeana ia o decizie in acest sens. Autoritatile veterinare din Bulgaria au anuntat deja masuri pentru a tine sub stricta observatie stolurile de pasari migratoare, pentru a evita posibila raspandire a gripei aviare la sud de Dunare.

Gripa aviara - probleme economice si de imagine

Ministrul agriculturii a decis duminica constituirea unui grup de experti pentru a incerca stoparea unei epidemii de gripa aviara. "Vrem sa stim exact care este comportamentul pasarilor migratoare, traseele pe care se deplaseaza, care este dinamica bolii. Trebuie sa avem o expertiza completa, astfel incat sa stim ce avem de facut", a declarat Gheorghe Flutur. El este de parere ca o exagerare a situatiei existente poate aduce Romaniei deservicii economice si de imagine. In ultimele zile au fost efectuate analize la 900 de pasari moarte. In zona localitatii Ciamurlia de Jos trebuie ucise 45.000 de pasari, dar nu s-a reusit pana acum decat omorarea a 900. Problema este ca foarte multe pasari potential bolnave ajung in Romania, pana la finalul anului fiind asteptate peste 250.000 garlite si 80.000 gaste cu gatul rosu.

Dictionarul gripei

AgenTia France Presse prezinta un vocabular al principalilor termeni utilizati in legatura cu diferitele tipuri de gripa, inclusiv actuala gripa aviara.

* GRIPA DE SEZON: gripa obisnuita, care survine cu precadere pe durata iernii in fiecare dintre emisfere.

* GRIPA AVIARa: gripa pasarilor, pesta aviara, influenta aviara.

* GRUPUL A: este cel care provoaca pandemii. Gripa umana este cauzata de trei grupuri de virusuri: A, B, C.

* H si. : doua proteine (antigene) de la suprafata invelisului viral, care definesc diferitele tipuri de virusuri. Astfel, exista combinatiile H1N1, H3N2 sau, in cazul gripei aviare, H5N1.

* VIRUS HIBRID : virus derivat dintr-un virus aviar si un virus de gripa umana. Un virus hibrid adaptat la om (denumit si "mutant") ar putea aparea, de pilda, daca H5N1 se adapteaza la om, incorporand material genetic provenind de la virusul gripei umane obisnuite. Virusul ar putea evolua, de asemenea, in mod periculos, prin mutatii genetice succesive aleatorii.

* PANDEMIE: epidemie de amploare mondiala care provoaca un numar mare de cazuri grave si o rata mare a mortalitatii. Trei mari pandemii de gripa s-au inregistrat in secolul trecut: gripa spaniola din 1918-1919, gripa asiatica in 1957 si gripa Hong Kong, in 1968.

* VACCINURI: Un vaccin pandemic ar fi destinat impotriva unei tulpini H5N1 adaptate la om. Vaccinul antigripal anual se adreseaza gripei de sezon. Vaccinul impotriva gripei de sezon nu protejeaza impotriva gripei aviare.

* ANTIVIRALE: medicamentele antivirale. Sunt inhibitori ai virusurilor gripale, reducand cu 30 la suta rata mortalitatii in randul persoanelor bolnave. Se administreaza profilactic la persoanele expuse (medical si de securitate) sau pe scara larga pentru a limita o epidemie.

* EPIZOOTIE: boala care loveste simultan un mare numar de animale.

* ZOONOZa: boala animala transmisibila la om.

Cum ne putem feri de virus

* Pentru prevenirea imbolnavirii de gripa aviara, pasarile trebuie tinute in spatii inchise.
* Trebuie evitat contactul cu pasarile moarte. Daca e necesara atingerea, se folosesc manusi, iar apoi mainile se spala cu sapun, care indeparteaza potentialele surse de infectie de pe piele. Cand nu exista sapun la dispozitie si mainile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi alcool pentru stergerea mainilor.
* Carnea cruda de pasare trebuie separata de cea gata preparata si nu trebuie folosite aceleasi cutite.
* Toate alimentele provenite de la pasari trebuie gatite la cald timp de peste 30 de minute deoarece virusurile gripale sunt distruse de caldura.
* Temperatura pentru prelucrarea carnii de pasare trebuie sa fie mai mare de 70'C.
* Nu folositi oua crude sau fierte moi in creme sau salate.
* Gospodinele pot folosi manusi cand prelucreaza carnea cruda (chiar si cea congelata).
* Produsele preparate termic nu se pun pe spatii nespalate cu apa si sapun dupa ce au venit in contact cu carnea cruda.
* Pasarile din parcuri sau gradini, moarte sau vii, nu trebuie atinse.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.