Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a suspendat o tranzactie de 60.000 de dolari

Conducerea Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) a suspendat, in premiera, o operatiune suspecta de finantare a terorismului, fiind vorba despre o tranzactie de 60.000 de dolari. Potrivit declaratiilor lui Iulian Dragomir, presedintele institutiei, solicitarea din 1 septembrie a Oficiului a fost urmata de blocarea sumei, de catre procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

De la 15 august - data modificarii legislatiei privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor - Oficiul a transmis concomitent Parchetului instantei supreme si Serviciului Roman de Informatii (SRI) trei sesizari referitoare la existenta unor operatiuni suspecte de finantare a actelor de terorism, a sustinut Iulian Dragomir. Suma estimata in aceste trei cazuri a totalizat 2,6 milioane de euro, fiind vorba despre 15 persoane implicate, din care noua au cetatenie turca, patru sunt romani, iar doi sunt irakieni.

Presedintele ONPCSB a precizat ca, in noiembrie 2004, a trimis Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in premiera, un caz de spalare a banilor, cu suspiciuni conexe de finantare a gruparii teroriste Al-Queda, prin intermediul unei institutii de credit franceze. "Totodata, Oficiul a primit din partea reprezentantilor Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, 12 cereri de informatii cu privire la posibila implicare a teroristilor arabi in activitati desfasurate pe teritoriul Romaniei, acestia fiind investigati de catre agentiile americane competente. In urma verificarilor efectuate de Oficiu, a reiesit ca persoanele investigate nu au intrat in tara si nici nu desfasoara activitati financiar-bancare pe teritoriul Romaniei", a declarat Iulian Dragomir.

Comertul intern afectat de spalarea banilor
Presedintele Oficiului a spus ca, de la inceputul anului, ONPCSB a trimis 371 de sesizari Parchetului instantei supreme si 37 Parchetului National Anticoruptie (PNA). Sesizarile au vizat 1304 persoane si 281 de firme, suma care urma a fi reciclata ridicandu-se la 257,8 milioane de euro.

Potrivit sefului ONPCSB, principalele infractiuni din care au provenit sumele intrate in circuitul spalarii de bani sunt evaziunea fiscala (51 la suta), inselaciunea (18 la suta), criminalitatea organizata (13 la suta), folosirea bunurilor sau a creditului societatii intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul propriu (trei la suta) si coruptie (doi la suta).

Sectoarele cele mai afectate de activitati de spalare a banilor incluse in sesizarile transmise Parchetelor au fost comertul intern (43 la suta), comertul exterior (12 al suta) si sectorul financiar (7 la suta). In perioada 1 ianuarie - 1 septembrie, ONPCSB a primit, potrivit Mediafax, 2073 de rapoarte de tranzactii suspecte. Astfel, 1608 sunt rapoarte de la entitati cu obligatii de raportare, 97 sunt rapoarte de la institutii de control financiar si supraveghere prudentiala, 101 sunt sesizari de la organele de urmarire penala.

De asemenea, 36 de sesizari provin din surse speciale (servicii de informatii), 62 de la unitati de informatii financiare omoloage din strainatate, iar 163 de informatii au fost preluate din presa. Aceste date statistice au fost incluse si in Raportul privind progresele facute de Romania in iulie-septembrie 2005 in pregatirea pentru aderarea la UE, trimis de Guvernul Romaniei la Bruxelles.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.