Ministerul Economiei este de acord sa dea Rompetrol conducta pe care o ceruse, dar nu-i reduce pretul la energie. In schimb, Dinu Patriciu a anuntat ca ieftineste benzina, dar nu cu 9%, ci cu 1,35%.

Conducta de transport a produselor petroliere dintre Midia si Constanta poate fi data in administrare grupului Rompetrol, daca reprezentantii acestuia isi exprima interesul la Ministerul Economiei, a declarat ieri ministrul de resort, Codrut Seres. "Am putea sa i-o dam in administrare, si va plati o redeventa. Este un fel de concesiune", a spus Seres.

Solutie pentru Basescu

Conducta, administrata momentan de Petrotrans, are o lungime de 22 de kilometri si este folosita de Rompetrol pentru a transporta produsele petroliere fabricate la rafinaria Petromidia in terminalul petrolier de la Constanta. Dupa intilnirea dintre Basescu si petrolisti de la Cotroceni, Dinu Patriciu a spus ca, daca i s-ar oferi spre administrare conducta, pretul la pompa al carburantilor ar putea scadea, pentru ca si costurile ar fi mai mici. Patriciu spune ca plateste 7 dolari pe tona transportata si, in plus, o parte dintre carburanti se fura pe parcurs.

Si directorul Petrotrans, care administreaza momentan conducta, este de parere ca ea este administrata mai bine de Rompetrol. "Petromidia era singurul beneficiar si noua chiar ne convine s-o administreze ei, pentru ca noi nu am reusit s-o stapinim din punct de vedere infractional", ne-a spus Sorin Vijori,

Ieftinire de 5 bani

Aceasta era una dintre cele trei conditii puse de Patriciu pentru a ieftini benzina. Celelalte doua erau scaderea tarifului de transport si distributie a energiei electrice de la 13 la 2,5 dolari MWh si egalizarea accizelor la benzina si motorina. Patronul Rompetrol a spus ca daca toate conditiile vor fi indeplinite, carburantii s-ar putea ieftini cu 8-9%.

Seres nu a fost insa de acord cu scaderea tarifelor de transport si distributie. "Nu consider ca tarifele sint mari", a spus ministrul Economiei, iar Ministerul de Finante nu s-a pronuntat inca asupra solicitarii lui Patriciu referitoare la accize.

In aceste conditii, Patriciu ne-a declarat ieri ca poate sa ieftineasca litrul de carburant cu doar 1,35% (aproape 500 de lei vechi - 5 bani noi), pentru ca acesta ar fi cistigul companiei daca statul nu e de acord si cu celelalte doua conditii.

Discutii cu Petrom

Ministrul Economiei discuta azi cu reprezentantii Petrom asupra modalitatilor prin care cea mai mare companie petroliera si-ar putea tempera majorarile de pret ale carburantilor. "Vom discuta moderarea politicii de preturi pentru a vedea daca sint motive pentru o scadere", a spus Seres, care, dupa cum se stie, cere de la Petrom sa nu majoreze preturile semnificativ in momentul in care pretul barilului explodeaza si sa-l consulte cind ia o astfel de decizie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.