Consiliul National al Vanatorii a decis ca pericolul gripei aviare nu este destul de mare pentru a interzice vanatoarea la pasari in Delta Dunarii si a renunta astfel la banii adusi de aceasta "pasiune". Conducerea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii cerusera interzicerea "sportului", in aceasta toamna, dar vanatorii din Consiliu si-au aparat interesele. Cei 15 reprezentanti ai Ministerelor Agriculturii, Internelor, Justitiei, Sanatatii s-au molipsit de "boala" vanatorii de la cei patru reprezentanti ai Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, conduse chiar de primul vanator al tarii - Adrian Nastase.

Desi comunitatea mondiala este in alerta, chiar si state expuse mai putin riscului fiind avertizate de OMS, oficialii romani sunt linistiti. Mai multe tari vest-europene au introdus restrictii dure la importul la comercializarea pasarilor din zonele de risc, iar SUA nu exclude posibilitatea instaurarii carantinei in cazul izbucnirii unei epidemii in alte zone. Insa, ceea ce sperie autoritatile americane, pe cele romane nici nu le clinteste.

Ca paleativ in fata gripei aviare s-a dispus totusi efectuarea dezinfectiei rotilor masinilor care intra in tara, desi virusul gripei aviare se transmite la contactul cu pasarea bolnava, nu cu roata unui autoturism. Nu sunt lasati sa intre in Romania canarii si papagalii, dar nu se iau masuri chiar in Delta Dunarii, cel mai probabil un focar de infectie din cauza pasarilor migratoare care vin aici din Rusia. Dupa ce in acea parte a lumii s-au confirmat cazuri de gripa aviara, specialistii OMS au avertizat ca Romania este in pericol din cauza pasarilor care ierneaza in Delta Dunarii.

"Noi ne-am facut datoria si am cerut interzicerea vanatorii pentru a evita contactul cu pasarile potential bolnave, dar acum decizia este in mana Agriculturii", ne-a declarat Gabriel Predoi, director general la ANSV. Explicatia CNV a fost ca vanatoarea nu trebuie interzisa pentru ca nu a fost inca depistat nici un caz de pasare bolnava. In plus, migratia abia incepe, saptamana aceasta ajungand in Delta, doar pentru a se odihni, cateva carduri de garlite. Urmeaza ca pana la finalul lunii sa mai vina si gaste cu gat rosu, precum si rate salbatice.

Abia saptamana viitoare se va decide care este procentul din pasarile vanate care sa fie supus analizelor, deocamdata nici una nefiind supusa necropsiei. Medicii veterinari se multumesc sa faca analize catorva dintre pasarile gasite moarte, pana acum fiind efectuate la nivel national 2.782 analize serologice si 4.883 virusologice. De acum, ultima speranta este la ministrul agriculturii, care ar putea sa dea un ordin prin care sa restrictioneze vanatoarea, sau la Guvern, care poate interzice vanatoarea printr-o ordonanta de urgenta. Din pacate, oficialii romani nici macar nu sunt informati.

"Nu am facut inca o analiza a acestei probleme si ne vom intalni miercuri cu reprezentantii Ministerului Mediului pentru a lua o decizie", ne-a spus Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii. De altfel, subordonatul acestuia, secretarul de stat Vasile Lupu, s-a antepronuntat in aceasta problema spunand ca nu este cazul sa fie interzisa vanatoarea in Delta si zonele invecinate pentru ca pasarile din Rusia nu vin in Romania. Poate reprezentantii Mediului sa faca ceva, mai ales ca ei au avut in vedere interzicerea vanatorii in Delta pentru trei ani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.