Sala de judecata a Tribunalului Timis s-a dovedit, ieri, neincapatoare pentru asistenta si pleiada de avocati prezenti sa asiste la demararea lucrarilor procesului "Electrica Banat".

De la finalizarea rechizitoriului si pana la startul confruntarii in instanta, acuzarea a reusit sa mai adune si alte probe interesante care incep sa contureze tot mai clar dimensiunile coruptiei la nivel inalt din tara noasta. Este vorba despre cateva note ale PNA Bucuresti care se refera la legaturile unuia dintre cei mai importanti inculpati din dosarul "Electrica Banat", Vasile Croitoru, cu Maziliu Traian, director la SC "Electrica" SA Moldova.

Daca in ultima perioada vehicularea numelui lui Dan Ioan Popescu in aceasta afacere de coruptie a dat ceva frisoane unor demnitari din cercurile fostei Puteri politice, vremea nefavorabila de pe "cerul" PSD e in continua "racire". Aceasta, in conditiile in care, mai nou, numele unui alt personaj-cheie din vechea garda social-democrata apare la acest dosar. Este vorba despre Viorel Hrebenciuc, al carui nume este asociat - conform unor documente ale PNA - afacerii RAFO, in contextul "tepei" de la "Electrica".

Interceptari telefonice

Potrivit notelor amintite: "In paralel cu desfasurarea de afaceri ce prejudiciaza SC "Electrica" SA Moldova, Maziliu, folosindu-se de functia detinuta, ordona angajatilor din subordine efectuarea celor necesare pentru buna desfasurare a afacerilor ilegale, precum si musamalizarea acestora. Astfel, in data de 17.02.2004, i-a cerut unei salariate ca a doua zi sa rezolve problemele unei persoane venite din partea lui Hrebenciuc Viorel sau a unui deputat Ionescu, pentru o compensare cu RAFO Onesti". Referatul mentionat a sosit la Timisoara de la PNA Brasov si a fost intocmit la 30 mai 2005, pe baza unor inregistrari telefonice.

Procurorii PNA fac, de asemenea, observatia ca: "Amploarea si consecintele previzibile rezultate din actiunile derulate de Vasile Croitoru indica faptul ca acesta actioneaza la comanda si sub protectia unor persoane cu atributii de comanda si control la nivelul institutiilor statului".

Prejudiciu de peste 6 milioane de euro

Urmarirea penala in dosarul "Electrica Banat" a fost finalizata in luna august. PNA Timisoara a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a 24 de persoane, printre care directori, contabili, oameni de afaceri, dar si un comisar de la Garda Financiara centrala, care, prin fapte de coruptie, au prejudiciat bugetul societatii cu peste sase milioane de euro.

Cel mai important personaj cazut in plasa procurorilor PNA este Silviu Lucian Boghiu, fost director general al SC "Electrica" SA Bucuresti, trimis in judecata pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, luare de mita, spalare de bani, delapidare, fals in inscrisuri, fals intelectual la Legea contabilitatii si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.

Boghiu este acuzat ca i-a determinat pe functionarii din subordine sa faca plati preferentiale, la preturi supraevaluate, pentru achizitionarea de produse electrice contrafacute. Pentru realizarea acestor interventii la mai multe unitati din tara, el ar fi primit un autoturism Audi A8, evaluat la 2,5 miliarde lei.

Milea, acuzat de luare de mita

Pe scara ierarhica, Boghiu este urmat de fostul director general al SC "Electrica Banat" SA, Livius Ioan Milea, in sarcina caruia procurorii PNA au retinut infractiunile de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, cu consecinte deosebit de grave, luare de mita, trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani. Alaturi de Milea a "cazut" in plasa anchetatorilor si Dan Viorel, fost director general la Societatea de Intretinere, Servicii Energetice Electrice (SISEE) Banat, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, cu consecinte deosebit de grave, luare de mita, fals intelectual si instigare la fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

Alti directori si sefi, complici la infractiune

Sirul directorilor banateni arestati in aceasta cauza continua cu Gheorghe Erimescu, fost director comercial al SISEE Banat, in sarcina caruia au fost retinute infractiunile de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si instigare la fals intelectual. Procurorii au considerat ca si fosta sefa a Serviciului Aprovizionare a SISEE Banat, Anca Crudu, a avut cunostinta despre activitatea infractionala derulata in unitate, astfel ca au trimis-o in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals intelectual si instigare la fals intelectual.

Tot pentru infractiuni de coruptie au fost arestati si Gabriela Gostinar, functionar public in cadrul Administratiei Finantelor Publice Sector II Bucuresti, Emanuel Soroiu, comisar la Garda Financiara, care ar fi luat mita chiar in timpul unei verificari dispuse de PNA, Vasile Croitoru si Costica Stoica, patronii firmelor favorizate in relatiile de afaceri cu "Electrica", Calin Vasile, Ioan Spiridon si Dumitru Gheorghe.

Afacere de 21 miliarde lei

Ancheta PNA a scos la iveala faptul ca, intre 2003 si 2004, gruparea infractionala coordonata de Vasile Croitoru, cunoscut personaj al lumii interlope, a furnizat sistemului energetic national, respectiv SISEE Banat si altor unitati de acest gen din tara, produse electrice contrafacute sub marca Siemens, in valoare de circa 21 miliarde lei.

Individul a beneficiat de sprijinul unor functionari cu putere de decizie din conducerea SC "Electrica" SA, SISEE Banat si "Electrica Banat", care, in schimbul primirii unor sume de bani si masini de lux, in valoare totala de aproximativ cinci miliarde lei, i-au sprijinit activitatile infractionale.

Spre exemplu, directorul general al SC "Electrica Banat" SA, Livius Milea, a acceptat, cu titlu de mita, doua autoturisme de lux, respectiv un jeep BMW - X5 si un Audi A6, pentru a-l determina pe directorul Dan Viorel sa accepte decontarea, cu prioritate si la preturi exagerate, a lucrarilor efectuate in beneficiul societatii "Electrica "Banat, in care erau incorporate aparatele contrafacute si achizitionate la preturi supraevaluate. Procesul penal a inceput ieri cu "stangul", iar audierea inculpatilor a fost "viciata" de lipsa de procedura. Dupa o sedinta-maraton, instanta a decis mentinerea in arest a tuturor inculpatilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.