Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis, marti seara, cererile de transfer formulate de sapte dintre cei 11 procurori anticoruptie pentru care seful DNA, Daniel Morar, a cerut revocarea.

Membrii Consiliului au acceptat totodata si solicitarile de pensionare facute de ceilalti patru anchetatori vizati de inlaturarea din structurile Anticoruptiei. In aceste conditii, cele 11 propuneri de revocare adresate CSM de seful PNA au ramas fara obiect, o situatie similara celei inregistrate acum doua luni, cand unii dintre procurorii din conducerea PNA vizati de propuneri de revocare au cerut pensionarea ori transferul. CSM a decis admiterea cererii de eliberare din functie a lui Ioan Irimie, procuror-sef al Serviciului teritorial al PNA Cluj, el ramanand procuror, simplu in cadrul aceleiasi unitati.

S-au admis de asemenea cererile de transfer pentru Carmen Cojocariu si Alexandru Chiciu la Parchetul Tribunalului Bucuresti, precum si pentru Nicolae Dorel Pascut, de la Serviciul teritorial PNA Cluj la Parchetul Tribunalului Cluj. Alte solicitari de transfer aprobate de Sectia pentru Procurori vizeaza mutarea, din structura centrala a PNA la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a procurorilor Gheorghe Stan, Ioan Ciofu si Octavian Lupescu.

Toate aceste solicitari de transfer au fost adresate de titulari mai intai procurorului general al PNA, Daniel Morar, care le-a si aprobat. In aceeasi sedinta a Sectiei pentru Procurori din CSM, s-au discutat si cererile formulate de ministrul Monica Macovei pentru revocarea altor trei magistrati, dar din cadrul Parchetului General. Unul dintre acestia, generalul magistrat Samoila Joarza, zis "NUP" din cauza obiceiului de a inchide dosare cu neinceperea urmaririi penale, n-a scapat nici cu transferul, nici cu pensionarea. Joarza nu s-a mai sinchisit sa vina in fata membrilor CSM pentru a-si sustine apararea si a fost revocat "la masa verde".

Adjunctul lui, col. Ionel Slavoiu, a avut aceeasi soarta a revocarii, dar inainte de a primi vestea votului, acesta si-a expus propriul punct de vedere vizavi de ineficienta constatata de ministrul Macovei la Sectia Parchetelor Militare. Ministrul Justitiei criticase deja, in fata membrilor CSM, randamentul slab al Parchetelor Militare si tergiversarea unor dosare importante, dand drept exemple dosarul Revolutiei si pe cel al Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ministrul Justitiei a subliniat astfel faptul ca, in perioada 2003 - 2005, procurorii militari au finalizat cu rechizitoriu doar o singura cauza dintre cele 109 dosare pe care le aveau de cercetat.

Slavoiu a afirmat, extrem de suparat, ca isi asuma toate neimplinirile, dar ca nu intelege ce vrea sa spuna Macovei referitor la eficienta, pentru ca - in opinia sa - eficienta nu inseamna doar numar de rechizitorii. Slavoiu a mai declarat - facand referire la o declaratie televizata a ministrului Macovei privind apartenenta unor procurori la un regim trecut - ca nu-si doreste sa fie asimilat nici unui regim. Ionel Slavoiu a cerut expres membrilor CSM sa aprobe revocarea sa din functie anuntand ca, in caz contrar, va demisiona, pentru ca "lucrurile trebuie duse pana la capat".

Tot marti seara, Sectia pentru Procurori a CSM a aprobat transferul lui Constantin Irimia, procuror-sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe de coruptie din cadrul PNA, la Parchetul Curtii de Apel Bacau. Si Irimia se afla, alaturi de Joarza si Slavoiu, pe aceasta lista a propunerilor de revocare din functie transmisa CSM de ministrul Justitiei. Ca atare, singurii procurori revocati din functie la propunerea ministrului Justitiei au fost Samoila Joarza si Ionel Slavoiu. Interesant este ca Macovei a avertizat ca vor fi si alte revocari la nivelul Parchetelor, fara a oferi alte detalii.

Schlafen cere magistratilor sa nu mai plece capul

Consilierul de preaderare Dieter Schlafen a declarat ieri ca institutia Consiliului Superior al Magistraturii trebuie sa-si creeze o autoritate pe care care publicul sa o recunoasca. Schlafen a acceptat ca sunt probleme "in legatura cu legislatia", insa independenta magistratilor "incepe de la fiecare", el adaugand ca nu poate spune ca ii place ceea ce vede. "Nu e nevoie de cadru juridic. Daca sunt independent, am dreptul sa fiu protejat, iar aceasta protectie trebuie s-o asigure Consiliul Superior al Magistraturii", a afirmat consilierul european.

Schlafen a adaugat ca sistemul judiciar este ca un ceas, iar daca "nu merge rotita", el se opreste sau ramane in urma, astfel ca "nu va mai arata timpul precis". "Acest CSM trebuie sa reuseasca. Este in interesul tarii si sper sa primeasca ceea ce are nevoie", a conchis consilierul preaderare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.