Asociatia "15 Noiembrie 1987" acuza decizia Inaltei Curti care a acceptat ca judecata sa se faca la Focsani, acolo unde securistul a fost deputat PSD. Priboi i-a acuzat de calomnie pe Marius Oprea si pe disidentul anticomunist Werner Sommerauer pentru ca acestia au dezvaluit practicile tortionarului.

Asociatia "15 Noiembrie 1987" din Brasov, a organizat ieri, in Capitala, o conferinta de presa, care a vizat procesul de calomnie intentat de fostul deputat PSD Ristea Priboi, impotriva lui Werner Sommerauer, unul dintre participantii miscarii de protest din 15 noiembrie 1987, si a istoricului Marius Oprea. Priboi a intentat procesul in care cerea daune de peste 15 miliarde de lei, ca urmare a publicarii de catre Oprea a unei carti in care disidentul brasovean Sommerauer sustinea ca a fost batut in detentie de Ristea Priboi.

Initial, cei doi au fost achitati de o instanta a Judecatoriei Sectorului 1, dar, ulterior, Priboi a atacat decizia, solicitand mai apoi instantei supreme stramutarea procesului de la Bucuresti la Focsani, cerere care a fost acceptata de magistrati. Pe de alta parte, presedintele asociatiei, Florin Postolachi, a declarat reporterilor ZIUA ca, prin intermediul conferintei, au incercat "sa traga un semnal de alarma" asupra faptului ca "fostii securisti sunt inca la putere in Romania".

In acest sens, Postolachi a precizat ca a avut deja o intrevedere cu premierul Poloniei, care le-a promis intregul sprijin. De asemenea, Postolachi a adaugat ca vor solicita o audienta presedintelui tarii, Traian Basescu, pentru a-i cere sa se implice in solutionarea cazului.

Oprea "Ne vom adresa CEDO"

Istoricul Marius Oprea a declarat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie nu i-a transmis vreo motivare a deciziei de stramutare. Oprea a mentionat ca "Focsani este ultimul loc in care ar fi trebuit sa se judece acest dosar, pentru ca Ristea Priboi a fost deputat de Vrancea si este bun prieten cu Oprisan, care conduce Vrancea". In acest sens, Marius Oprea a adaugat ca "normal ar fi fost ca acest proces sa se judece in Bucuresti sau in Brasov, in aceste doua orase locuim noi, partile". In plus, acesta a mai afirmat ca dosarul de la CNSAS al fostului deputat PSD Ristea Priboi a fost cerut ca proba in dosar, insa acesta nu a parvenit instantei, fiind considerat document clasificat.

Si initiatorul legii CNSAS, Ticu Dumitrescu, prezent la conferinta de ieri, s-a aratat revoltat ca nici dupa 15 ani nu este cunoscut dosarul unui "securist imputit". Oprea si-a incheiat discursul spunand ca daca Priboi nu ar mai fi atacat decizia de achitare, l-ar fi dat in judecata pentru denunt calomnios si ar fi donat asociatiei cele 15 miliarde pe care le-ar fi cerut.

Istoricul a concluzionat afirmand ca, in cazul in care va pierde procesul, se va adresa CEDO, apreciind ca justitia din Romania l-a nedreptatit. "Justitia romana inca mai functioneaza dupa principiul firului scurt, daca la celalalt capat al sau se afla un important personaj politic, eventual un fost securist", a conchis Oprea.

Cerere de stramutare la Brasov

Contactat de reporterii ZIUA, istoricul Marius Oprea nu s-a aratat surprins de decizia ICCJ de a stramuta procesul, afirmand ca aceasta nu este una intamplatoare, avand in vedere faptul ca Priboi a fost, timp de patru ani, deputat PSD in Vrancea, si este, totodata, in relatii apropiate cu "baronul" Oprisan. In acest sens, istoricul Marius Oprea a mentionat ca stramutarea procesului la Focsani este pentru Priboi, "ca si cum procesul s-ar desfasura in gradina din curtea vilei sale".

In plus, Oprea a precizat ca decizia nu trebuie sa surprinda pe nimeni, deoarece "Justitia a fost si este controlata in continuare de structurile activisto-represive, la solicitarea carora aceasta raspunde chiar cu exces de zel." De asemenea, istoricul a amintit modul in care a reinceput acest proces imediat dupa achitarea sa. "Judecatoria Sectorului 1 a solicitat Politiei Brasov sa le trimita cazierele, (n.r.-este vorba despre cazierul lui Marius Oprea si cel al lui Werner Sommerauer) inainte ca Priboi sa depuna plangerea".

In incheiere, istoricul Oprea a adaugat ca aparatorul sau si al lui Sommerauer a depus, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la inceputul acestei saptamani, o cerere de stramutare a procesului la Brasov, solicitare care va fi luata in discutie peste doua zile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.