Cinci membri al-Qaeda au fost expulzati anul acesta din Romania. Seful celulei a fost antrenat pentru a ucide in Afganistan. Teroristii isi recrutau la Iasi si Bucuresti noi adepti. Indemnau la ura si proslaveau atentatele din Afganistan, Irak, Cecenia si Bosnia. Asteptau mesagerii mortii cu decizia de a declansa teroarea in tara noastra. Erau pregatiti sa le acorde tot sprijinul. Acesta era primul pas.

Cinci membri al-Qaeda au fost expulzati anul acesta din Romania. Seful celulei a fost antrenat pentru a ucide in Afganistan. Teroristii isi recrutau la Iasi si Bucuresti noi adepti. Indemnau la ura si proslaveau atentatele din Afganistan, Irak, Cecenia si Bosnia. Asteptau mesagerii mortii cu decizia de a declansa teroarea in tara noastra. Erau pregatiti sa le acorde tot sprijinul. Acesta era primul pas.

O celula a temutei organizatii teroriste al-Qaeda a fost anihilata de Serviciul Roman de Informatii. Timp de aproape doi ani, membrii ei s-au organizat si au studiat societatea romaneasca si comunitatea islamica. Ofiterii de informatii care au participat la actiunea de monitorizare a celulei teroriste ne-au declarat sub protectia anonimatului ca "membrii grupului islamic aveau ca tip de organizare modelul al-Qaeda si urmareau ca prin promovarea ideologiei acesteia sa asigure suportul logistic pentru retele teroriste externe, in cazul in care s-ar fi decis comiterea unor atentate teroriste pe teritoriul Romaniei".

SEFUL

Potrivit surselor citate, liderul celulei era cetateanul saudit Musaab Ahmed Mohamed Mujalli. Aparent, acesta era o persoana absolut onorabila, venita in Romania ca student, la Iasi. Dar Musaab Ahmed Mohamed Mujalli era de fapt "profesorul", care, dotat cu materiale propagandistice ale al-Qaeda, tinea "lectii" celorlalti membri despre cum poate deveni operationala celula lor. Inainte de a ajunge in Romania, studentul saudit fusese pregatit in prealabil in taberele al-Qaeda din Afganistan. De altfel, Musaab Ahmed Mohamed Mujalli nu se sfia sa le arate membrilor grupului casete filmate in 1994 cu el in acea tabara afgana.

PROZELITISM

Ofiterii Serviciului Roman de Informatii au mai identificat ca fiind membri ai celulei pe apatridul Khaldoon Walid Monir Nabhan, cetateanul omanez Yousuf Ali Mohamed Al Balushi, sudanezul Aymen Ahmed Fouad Jadkareem si pakistanezul Asad Abrar Qureshi, cu totii studenti in Iasi. "Grupul a 'exersat>> mai intai la Iasi, apoi si la Bucuresti tehnicile persuasive ale prozelitismului si propagandei teroriste.

Urmareau atragerea in sfera de influenta a altor cetateni straini de religie musulmana", ne-a declarat unul dintre ofiteri. Practic, membrii celulei isi propusesera pentru moment "spalarea creierilor" musulmanilor intalniti, indoctrinandu-i in spiritul fundamentalismului islamic extremist. Musaab Ahmed Mohamed Mujalli a mai incercat sa aiba influenta si asupra liderilor comunitatii musulmane arabe din Bucuresti.

PROPAGANDA

Pentru a-si tine "sedintele", membrii celulei isi luau masuri de maxima precautie: se comportau ca veritabili agenti ai serviciilor de spionaj. "Cand se intalneau, faceau apologia actelor teroriste comise in Afganistan, Irak, Cecenia sau Bosnia-Hertegovina, in virtutea sustinerii radicalismului ideologiei al-Qaeda si a aprobarii atentatelor teroriste sinucigase", afirma una din sursele citate.

Liderul celulei, Musaab Ahmed Mohamed Mujalli, era dotat cu tot felul de materiale propagandistice care trebuia sa alimenteze ura fata de presupusii adversari ai musulmanilor. "Arsenalul propagandistic continea inregistrari video ale desfasurarii Jihadului din Afganistan si Cecenia si ale activitatilor gruparilor jihadiste din Bosnia si Liban, casete audio cu predici ale unor imami sauditi radicali", mai spune ofiterul de informatii.

CA LA CARTE

Musaab Ahmed Mohamed Mujalli le cerea membrilor celulei sa fie cu ochii in patru, el dovedindu-se un fin cunoscator al tehnicilor de contrainformatii. De altfel, le "preda" celorlalti membri tactici dintr-un manual de pregatire operationala si contrainformativa al al-Qaeda, similar celui descoperit de catre fortele coalitiei antiteroriste din Afganistan, in anul 2002, intr-o casa conspirativa care apartinea organizatiei teroriste.

"Pregatirea membrilor grupului pentru activitati specifice organizatiilor teroriste viza si familiarizarea si insusirea tehnicilor de sustragere de sub controlul autoritatilor romane, dar si testarea anturajului apropiat si utilizarea Internetului pentru comunicatii", sustine unul dintre ofiterii de informatii care a lucrat la acest caz. Conform ofiterului, "liderul grupului, Musaab Ahmed Mohamed Mujalli, era preocupat de stabilirea de legaturi cu structuri islamice din afara Romaniei si urmarea inclusiv obtinerea de fonduri din zona Orientului Mijlociu, necesare sprijinirii logistice a grupului radical pe care il coordona".

INDEZIRABILI PENTRU 15 ANI

Purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, Marius Bercaru, ne-a confirmat operatiunea de monitorizare si expulzare a celor cinci membri ai celulei.

"Pentru a preveni dezvoltarea in clandestinitate a grupului radical-islamic si consolidarea operationala a acestuia, SRI, prin unitatea specializata de prevenire si combatere a terorismului, in cooperare cu institutii juridice competente si de aparare a legii, au derulat o serie de activitati ce au constat in retinerea si audierea membrilor grupului radical-islamic, inclusiv perchezitii la resedintele sau locurile de domiciliu ale cetatenilor straini", ne-a declarat Marius Bercaru.

Purtatorul de cuvant al SRI a mai adaugat ca "actiunea a avut ca finalitate stoparea grupului radical-islamic din Romania si indepartarea membrilor acestuia de pe teritoriul national, fiind astfel inlaturate riscurile de natura terorista generate de obiectivele pe care celula radicala le viza. Persoanele in cauza au fost declarate indezirabile pentru Romania, pentru o perioada de 15 ani".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.