"Nu-l vom putea privi ca profesor pe Beuran", ne-au spus studentii de la Medicina din Bucuresti, dupa ce au aflat ca fostul ministru "Copiuta" are toate sansele sa devina profesor universitar. Nici ministrul Educatiei nu prea vrea sa fie atins de scandalul plagiatului lui Beuran si-i paseaza dosarul sefului Academiei Romane, Eugen Simion.

Chiar daca va obtine titlul de profesor universitar, ministrul "Copiuta", Mircea Beruan, nu va fi privit cu ochi buni de studentii sai. "Eu nu pot sa il mai privesc ca pe un profesor, chiar daca asta o sa scrie pe usa lui. A furat. A luat ceva scris de altcineva si a pus numele lui pe coperta. E inadmisibil pentru renumele universitatii. Cum poate sta Beuran alaturi de Paulescu? E o problema de onoare", spune unul dintre studentii pe care Mircea Beuran ii va avea in acest an la cursul sau de chirurgie din anul III.

Altii din anii mai mici spera ca profesorul "Copiuta" sa-i lase si pe ei sa copieze la examene. "Eram in liceu cind am auzit de plagiatul lui Beuran. Ma mira tupeul lui de a deveni profesor cind stie ca a fost prins cu mita-n sac. Eu am luat odata nota unu la o teza pentru ca am copiat. Poate daca o sa il am ca prof’, ne va lasa si pe noi sa ne inspiram din cursuri la examen", spune surizind Sorin Ionescu, unul dintre bobocii medicinisti.

Bancuri cu ministrul "Copiuta"

Cariera universitara si politica a lui Beuran a depasit gardul Facultatii de Medicina. "Toti ne iau la misto din cauza lui Beuran. Am auzit de la o prietena, studenta la alta facultate, ca acum doi ani decanul lor i-a avertizat ca, daca ii prinde copiind, ii exmatriculeaza, pentru ca nu cumva mai tirziu sa ajunga ministri", povestesc studentii.

Miclea paseaza la Simion

Ministrul Educatiei, Mircea Miclea, ceruse doua comisii speciale care sa reanalizeze dosarul lui Mircea Beuran. Ambele comisii au ajuns la concluzia ca Beuran indeplineste criterii pentru a deveni profesor, iar pentru acest titlu nu au fost puse la socoteala ghidurile medicale pe care acesta le-a plagiat. Un singur membru al unei comisii, Ion Veranu, profesor la Universitatea de Medicina, a facut un referat negativ, prin care cere refacerea dosarului. "Trebuie sa explice mult mai clar activitatea sa stiintifica, acolo a amestecat mere cu pere, eu nu dau nota pe un asemenea dosar, nu respecta metodologia", spune profesorul Vereanu.

La inceputul saptaminii viitoare, ministrul Mircea Miclea va convoca Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor si Diplomelor Universitare, condus de Eugen Simion, pentru ca acest organism sa ia decizia privind acordarea titlului de profesor lui Beuran. Este de notorietate faptul ca Academia Romana, condusa tot de Eugen Simion, a tolerat sub egida sa cazuri de plagiat. Coordonatorii Tratatului de "Istoria Romanilor", aparut in 2002 sub egida Academiei, au fost acuzati de plagiat de Leon Simanschi si Stefan Papacostea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.