Punctele de trecere a frontierei Bors, Petea si Urziceni, toate pe granita de vest, se afla de doi ani sub controlul unei retele de trafic de persoane, din care fac parte peste 40 de politisti de frontiera si lucratori vamali.

Potrivit unor surse din PNA Oradea, care a deschis o ancheta, afacerea a fost initiata in 2003 de patronii unor firme de transport de persoane, care si-au creat relatii printre politistii de frontiera din Satu-Mare. Impreuna au pus la punct o schema prin care aproape o mie de persoane au plecat ilegal in Occident. Politistii si vamesii si-au creat un sistem de incasare a spagilor, cu "tarife" care variau intre 20 si 100 de euro de persoana, in functie de zona din care proveneau, de etnie si de perioada pe care intentionau sa o petreaca in afara Romaniei.

Tarife speciale pentru romi

Cei care voiau sa plece ilegal in Occident intrau in contact cu unul dintre transportatori, care ii aducea pina in apropierea frontierei. De aici erau preluati de mai multi taximetristi, care ii transportau prin punctele de trecere a frontierei, contra unei "taxe" de 20-30 de euro pentru romani, dar care urca pina la 50 sau 100 de euro pentru romi.

Dubla taxare

Dincolo de granita, erau asteptati de microbuze goale care ii transportau la destinatie. La intoarcere in Romania, o alta taxa, intre 50 si 100 de euro, era perceputa de la cei care lipsisera din Romania mai mult de 90 de zile, termenul legal de sedere in spatiul Schengen. De fiecare data, politistii de frontiera aveau grija sa-si acopere urmele: cei care tranzitau granita in schimbul spagilor erau inregistrati ca si cum ar fi iesit din tara nu cu taxiul, ci pe jos sau cu autoturisme ale caror numere de inmatriculare trecute in registre erau false.

400 de martori audiati

Procurorii PNA Oradea au luat urma politistilor si vamesilor suspecti de luare de mita inca de la inceputul anului trecut. Ei au emis citatii pe numele tuturor celor banuiti ca au parasit tara cu ajutorul acestei filiere, aproape o mie de persoane. Anchetatorii au audiat pina acum aproximativ 400 dintre ei, iar restul sint asteptati inca sa se intoarca in tara, fiind dati in consemn la frontiera.

In declaratiile pe care le-au dat in fata anchetatorilor, unii dintre ei au relatat ca li s-a intimplat ca mai intii sa plateasca politistului 100 de euro solicitati ca mita pentru a intra in tara, dupa care acelasi politist le inmina citatia emisa de PNA Oradea. De asemenea, au fost audiati si 31 dintre soferii de pe microbuzele societatilor implicate.

Val de destituiri si la Vama Veche

Noua politisti de frontiera de la Vama Veche au fost destituiti, iar alti 10 au fost sanctionati, dupa ce Politia Mangalia a descoperit ca sint implicati in contrabanda cu tigari si bauturi alcoolice. Alti 16 lucratori vamali de la acelasi punct de frontiera sint cercetati sau au fost transferati la alte posturi din tara, pentru aceleasi acuzatii. Dosarul se afla la Parchetul Constanta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.