Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, a declarat ca tara sa va ridica vizele pentru romani inaintea aderarii la UE si ca Romania nu reprezinta totusi o problema in ceea ce priveste imigratia ilegala.

Jurnalul National: Daca ar depinde numai de dumneavoastra, ar circula romanii in Marea Britanie fara vize?

Quinton Quayle: Mesajul meu este foarte clar: suntem gata sa ridicam vizele pentru romani inainte de aderarea la Uniunea Europeana. Speram ca aderarea se va produce in 2007. Va trebui sa rezolvam mai intai problema privind imigratia ilegala din Romania in Marea Britanie. Si acum mai avem probleme, desi s-au mai diminuat. O sa va dau niste exemple: in 2002 au fost 1.000 de emigranti care au solicitat azil politic, in 2003 - 500 si anul trecut 250. Tendintele sunt pozitive, dar mai trebuie sa lucram. Trebuie subliniat totusi ca majoritatea romanilor respecta legea si nu avem nici o problema cu ei.

Pana la cat ar trebui sa se reduca numarul solicitantilor de azil?

Dificil de spus. Cred ca mai putin de 100 de persoane pe an.

Greseli la Londra

Care credeti ca ar fi fost acum regimul vizelor pentru cetatenii romani daca nu ar fi existat scandalul privind vizele acordate in conditii ilegale la Bucuresti si la Sofia?

Nu cred ca are nici o legatura cu hotararea mentinerii vizelor. A fost o problema mai mult la Londra decat la Bu-curesti. Este mai dificil de explicat acum care a fost problema cu ECAA (European Community Association Agreement - un tip de viza care se acorda solicitantilor care vor sa se stabileasca in Marea Britanie si sa-si deschida o mica afacere). Formula nu a fost bine controlata si a fost exploatata de infractori. Am schimbat metoda si actele pentru acest tip de viza sunt examinate acum la Bucuresti.

Ati lansat de curand o campanie publicitara prin care incercati sa diminuati fenomenul migratiei ilegale. Ce rezultate estimati sa aveti?

Este inca prea devreme pentru a da un raspuns. Eu personal am mers in tara, am facut conferinte de presa si am vorbit direct cu politistii. Asteptam ca rezultatele campaniei "Nu poti scapa de umbra ta" sa apara in timp.

De cine este finantata aceasta campanie?

De Guvernul britanic, in cooperare cu Organizatia Imigratiei Mondiale.

Marea Britanie face parte din grupul foarte restrans de tari care nu le-au impus perioade lungi de tranzitie muncitorilor din statele est-europene care au aderat anul trecut la UE. Va mentine acelasi tratament pentru romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2007?

Sincer, inca nu stiu, pentru ca decizia nu a fost luata, dar pot sa va spun ca Marea Britanie face parte dintr-un grup foarte mic de state membre UE care au permis dreptul de munca imediat dupa aderarea celor zece state anul trecut. Am fost la fel de deschisi si pentru muncitori, si pentru vizitatori. Politica noastra a fost una destul de liberala. Repet, pentru Romania si Bulgaria inca nu am hotarat, pentru ca nici data aderarii nu este sigura.

Cand veti avea un raspuns?

Cred ca anul viitor, cand situatia va fi mai clara in privinta datei aderarii. Sper ca acest lucru se va intampla in 2007. Depinde de performantele Romaniei.

Sunt romanii cea mai mare problema a Home Office-ului?

Nu, deloc! Nu am in cap o lista completa, dar stiu ca Romania nu este o tara care sa reprezinte o problema foarte mare. Sunt alte tari din Africa sau din Asia care ridica probleme de migratie mult mai grave.

Colaborare fructuoasa

Ce masuri de cooperare sunt in derulare intre Londra si Bucuresti?

Sunt foarte mandru ca Marea Britanie are aproximativ 15 consilieri care lucreaza pentru Guvernul roman in procesul aderarii la UE. Este un efort enorm din partea Marii Britanii, practic si politic. In total avem trei consilieri angrenati in lupta impotriva coruptiei: unul la Cotroceni... nu zic ca sunt probleme de coruptie aici (rade), care este responsabil de strategia globala, unul la Politie si unul la Vama.

La Politie am facut un progres considerabil. Am stabilit deja un departament intern, in care ofiterii sunt supusi la "integrity testing". Din pacate, la Vama nu am facut aceleasi progrese. Aici, mecanismele coruptiei sunt mai vechi si mai greu de combatut. Sunt mai optimist acum, in comparatie cu 2004, si cred ca presedintele si guvernarea de acum sunt sinceri in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, desi rezultatele apar destul de incet.

Cei de dinainte nu erau?

(Rade) Dumneavoastra ati spus... eu sunt diplomat si nu comentez!

Cum se impaca procesul de aderare cu birocratia si coruptia?

Sunt trei probleme mari care afecteaza climatul de afaceri din Romania: transparenta, adica lupta impotriva coruptiei, eficienta, adica o birocratie mai accesibila si mai simpla, si certitudinea. Oamenii de afaceri britanici imi spun adesea ca sistemul de taxe si impozite se modifica prea des. Nu spun ca situatia actuala din mediul de afaceri este proasta, ci ca poate sa fie mai buna.

Cunoscand pasii pe care i-a facut Romania in negocierile pentru aderare, mai este realista data de 1 ianuarie 2007?

Poate fi. Asteptam raportul comisiei, din 25 octombrie, si abia dupa aceea se va lua o decizie in privinta datei. Eu sunt convins ca va fi un raport echilibrat, care va arata un progres semnificativ in anumite domenii (de exemplu, concurenta) si un progres mai incet in altele. In ceea ce priveste cetatenii romani, mi se pare ca, pe de o parte, sunt foarte optimisti in privinta aderarii la UE, dar, de pe alta, nu inteleg ce presupune acest lucru. Cunostintele generale despre Uniune sunt foarte putine.

ADERARE

"Asteptam raportul Comisiei, din 25 octombrie, si abia dupa aceea se va lua o decizie in privinta datei. Eu sunt convins ca va fi un raport echilibrat, care va arata un progres semnificativ in anumite domenii"

AFACERI

"Sunt trei probleme mari care afecteaza climatul de afaceri din Romania: transparenta, adica lupta impotriva coruptiei, eficienta, adica o birocratie mai accesibila si mai simpla, si certitudinea. Oamenii de afaceri britanici imi spun adesea ca sistemul de taxe si impozite se modifica prea des" - Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.