Adrian Nastase, Nicolae Popa, presedintele Curtii Supreme, si Dan Lupascu, seful CSM, le-au vorbit studentilor despre justitie europeana, desi sint responsabili cu blocarea reformei in Justitie. Pe de alta parte, fostul ministru plagiator Mircea Beuran, supranumit „Copiuta”, saluta si el inceperea anului universitar fluturind avizul pe care tocmai l-a obtinut si care-i va permite sa ajunga profesor universitar.

Primul personaj e Adrian Nastase. Profesor de Drept International, Nastase a vorbit despre importanta disciplinei, apreciind-o ca "una dintre cele mai frumoase". Studentii insa i-au simtit lipsa in anii din urma. "Nastase a venit doar de doua ori la cursuri. In rest, si-a trimis asistentul", ne-a spus Iulia Simtoiu, amintindu-si de anul II, la care preda Nastase.

Absolvent al Facultatii de Drept in 1973, el le-a spus bobocilor ca au ajuns studenti intr-un moment in care Romania nu este membra a Uniunii Europene, dar au toate sansele sa absolve cursurile cind "vom face parte din aceasta mare familie europeana". A evitat insa sa vorbeasca despre propriile sale eforturi de a reforma Justitia, tocmai criticate de Comisia Europeana.

Modelul Nastase

Ca tinar jurist, inainte de 1989, Nastase a fost unul dintre cei mai ferventi aparatori ai abuzurilor regimului Ceausescu in ceea ce priveste drepturile omului. Adversitatea sa fata de organizatia Freedom House dateaza din 1983, cind a infierat atunci public activitatea organizatiei. In 1989 denunta organizatiile neguvernamentale internationale ca fiind "un aliat tot mai activ (al guvernelor occidentale, n.r.) in cautarea cailor de evitare a prerogativelor suveranitatii in domeniul drepturilor omului".

Popa, vedeta de Raport de tara

Linga Adrian Nastase a stat ieri un alt "model" pentru viitorii magistrati romani: Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). "In perspectiva unei competitii in cadrul UE, sint convins ca scoala juridica romaneasca va fi pregatita sa ofere produsul cel mai scump al ei, respectiv absolventii", a spus Popa.

Considerat omul de casa al fostului presedinte Iliescu, Popa este unul dintre putinele personaje care au reusit performanta de a fi pomenite aproape in clar in Raportul de tara intocmit de Comisia Europeana: "In iulie 2004, un candidat fara nici un fel de experienta practica de judecator, dar care timp de multi ani fusese consilier politic la cel mai inalt nivel, a fost numit Presedinte al Inaltei Curti".

Astfel rezuma Comisia Europeana in raportul sau de tara din 2004 ascensiunea la instanta suprema a celui care ieri le vorbea studentilor de la Drept despre "competitia in cadrul Uniunii Europene".

Dan Lupascu, al treilea corifeu

Si tot la Drept a mai vorbit ieri despre "forta sistemului de invatamint juridic romanesc" Dan Lupascu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Cu citeva zile inainte, Lupascu fusese atentionat de comisarul UE pentru justitie. Franco Frattini a declarat ca acum a venit vremea ca CSM sa treaca la treaba, sa coopereze direct cu guvernul. Pina atunci, CSM manifestase o atitudine ostila fata de reformele ministrului Justitiei, Monica Macovei, laudate de Franco Frattini.

"Copiuta" mai are un pic pina la "prof. univ."
Deschiderea anului universitar este salutata si de fostul ministru al Sanatatii, Mircea Beuran. "Copiuta" mai are un pas pina sa devina universitar, dupa ce, acum un an, a demisionat din fostul guvern PSD in urma unui scandal de plagiat.

Mircea Beuran, fost ministru al Sanatatii vreme de citeva luni in guvernul Nastase, mai are de asteptat doar semnatura ministrului Educatiei, Mircea Miclea, pentru a deveni profesor universitar. Comisia neutra desemnata de conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) pentru a reevalua dosarul sau a dat aviz favorabil lucrarii si urmeaza sa-l confirme oficial saptamina viitoare.

In septembrie-octombrie 2004, 11 ghiduri avindu-l ca autor sau coordonator pe Mircea Beuran au fost cercetate de o comisie a UMF "Carol Davila" care le-a gasit in parte plagiate dupa niste carti frantuzesti. Initial, ghidurile au contat pentru obtinerea titlului de conferentiar. Apoi, dupa ce Beuran a pierdut si fotoliul de ministru si postul de conferentiar de la UMF, o alta comisie a decis ca ghidurile nu au fost importante in obtinerea titlului de conferentiar.

Ulterior, Beuran si-a recistigat in instanta postul din UMF si, anul acesta, a candidat si pentru postul de profesor, caz in care nu si-a mai trecut ghidurile plagiate la dosar. Mircea Cinteza, membru al comisiei care a cercetat plagiatul, sustine ca lipsa ghidurilor din dosarul de profesor il exclude pe Beuran de o culpa legala, insa "ramine doar problema de etica, daca un astfel de scandal este sau nu important pentru cineva care vrea sa devina profesor".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.