Maestrul Gheorghe Zamfir este nevoit sa abandoneze catedra de nai de la Universitatea de Muzica din Bucuresti. Conducerea institutiei a ajuns la concluzia ca acesta strica imaginea universitatii, acuzindu-i pe decani si rector de trafic de influenta.

Desi a fost infiintata in anul 2001, special pentru Gheorghe Zamfir, clasa de nai din cadrul Universitatii de Muzica din Bucuresti nu il va mai avea pe acesta ca profesor din toamna acestui an. Dan Buciu, rectorul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, spune ca "Gheorghe Zamfir nu a mai fost votat ca si profesor asociat in Consiliul Facultatii de Interpretare Muzicala, iar numele lui nu a putut fi citit in Senat pentru a fi validat in aceasta functie".

Despre motivele care au stat la baza acestei decizii, Serban Soreanu, decanul Facultatii de Interpretare, da vina pe atitudinea lui Zamfir. "Din moment ce domnul Zamfir a inaintat memorii la minister, in care a adresat cuvinte grele la adresa institutiei in care preda si a colegilor sai, mi se pare normal sa fie respins in consiliul facultatii", spune Soreanu.

Nemultumirea lui Zamfir e Dalila

In memoriile inaintate la Ministerul Educatiei, Zamfir vede ca nejustifiata decizia facultatii de a infiinta doua clase de nai din moment ce in primul an de functionare, la aceasta disciplina s-au inscris doar patru studenti. Chiar daca numarul studentilor a crescut, el nu a depasit cifra de 15. "La catedra pe care eu am infiintat-o nici macar nu am putut sa figurez ca titular. Acum m-au dat afara si a ramas ca titular Dalila Cernatescu", spune Gheorghe Zamfir. Dalila Cernatescu este asistentul universitar cu care Zamfir imparte catedra de nai. Numai ca Gheorghe Zamfir sustine ca cei din conducerea universitatii ii obligau pe studenti sa mearga si la clasa Dalilei, doar pentru ca aceasta sa aiba cui sa predea.

Tot in memoriile trimise, Gheorghe Zamfir il acuza pe decanul Soreanu si pe rectorul Buciu de "abuz de incredere, trafic de influenta si frauda in regulamentul si legea privind invatamintul superior" pe motiv ca au promovat-o pe Dalila Cernatescu desi "aceasta nu stie sa cinte la nai si nu are studii pentru a preda naiul la facultate", dupa cum spune Zamfir.

Si-a inscris studentii in PD

Studentii spun ca ei vor protesta daca vor ramine fara profesorul Zamfir. "Vom intra in greva daca vom fi obligati sa studiem cu Dalila Cernatescu. Noi am venit aici sa studiem naiul cu Zamfir", spun Alexandru Pal si Radu Nechifor, studenti la nai. Dintre cei 10 studenti pe care ii are la casa de nai, 7 s-au inscris in Partidul Democrat al carui membru este si Gheorghe Zamfir din toamna anului trecut. De altfel, ei si-au mai aratat sustinerea fata de Zamfir.

"Va rugam sa contati pe aportul nostru ca membri ai PD si ai Aliantei ca ne vom angaja cu toate fortele si talentul de care dispunem intru rezolvarea maretelor idealuri si a propasirii poporului si a patriei noastre", se arata intr-un memoriu (facsimil) trimis de studenti ministrului Educatiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.