Unul dintre „gratiatii“ lui Iliescu, Petre Isac era liber in momentul emiterii decretului de gratiere. A fost insa arestat dupa ce fostul sef al statului a revocat gratierea.

Fostul consilier guvernamental Petre Isac a explicat ieri, intr-o conferinta de presa, ca el nu a fost unul dintre detinutii eliberati prin decretul de gratiere semnat de Iliescu, pentru ca beneficiase deja de o eliberare conditionata in urma cu trei ani. Cu toate acestea, a acuzat Isac, o eroare judiciara in lant, initiata de Tribunalul Bucuresti, a determinat arestarea lui in seara zilei de 17 decembrie 2004.

Condamnat pentru luare de mita in 1997, Petre Isac a explicat ca el s-a adresat o singura data presedintelui Romaniei cu o cerere de gratiere, in 2000, in mandatul lui Emil Constantinescu. Nu a primit raspuns, astfel ca in 2001, a cerut sa fie eliberat conditionat, avind in vedere ca executase doua treimi din pedeapsa si se comportase bine in timpul detentiei.

Eliberat conditionat

Solicitarea i-a fost admisa, iar pe 27 decembrie 2001, Petre Isac a fost pus in libertate. Doi ani mai tirziu, a mai primit o condamnare de cinci ani intr-un alt dosar penal care se referea insa tot la fapte comise in 1997 si s-a considerat ca aceasta pedeapsa a fost executata in timpul pe care il petrecuse deja in inchisoare. "Eu nu aveam nevoie sa fiu gratiat de Iliescu. Cred ca mi-au gasit cererea veche din 2000 si au pus-o la gramada cu cea a lui Cozma", a declarat Isac.

Si arestat din nou

Nu gratierea avea sa-i creeze probleme lui Petre Isac, ci revocarea acestui act, tot de presedintele Ion Iliescu. "Pe 17 decembrie au venit politistii la usa mea si mi-au spus ca trebuie sa ma aresteze. Am incercat sa le explic care era situatia mea, dar nu m-au ascultat, mi-au zis ca asa au primit ordin", a povestit fostul consilier. Isac avea sa fie dus in arestul politiei si tinut acolo aproape doua luni, spre deosebire de ceilalti gratiati din decret, inclusiv Cozma, care au fost dusi de politisti direct la penitenciar. Abia in februarie 2005, politistii l-au dus la Jilava. Aici a stat inchis pina in iunie, cind a reusit sa iasa tot printr-o eliberare conditionata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.