Aflati pe baricade opuse in mineriada din 1999, Emil Constantinescu si Miron Cozma indica aceeasi sursa a destabilizarii: Moscova

In timpul mineriadei care a atins apogeul la Costesti-Valcea si care ameninta cu devastarea Capitalei si cu izolarea Romaniei, Emil Constantinescu era presedintele tarii, iar Miron Cozma - seful bandelor de mineri. Acum, fara sa se fi reconciliat, amandoi vorbesc despre interventia unor forte straine in regizarea si sustinerea mineriadei.

Miron Cozma aminteste de "un telefon dat de la Ambasada Rusiei", dupa ce la o audiere anterioara declarase ca un angajat al ambasadei ruse de la Bucuresti se afla la Costesti in timpul acelor evenimente, intr-o masina cu numar de corp diplomatic.

Emil Constantinescu vorbeste despre "implicarea unor forte straine si autohtone in aceasta grava miscare terorista" si confirma, discret, informatiile privind prezenta unui diplomat rus pe frontul de la Costesti. In 1999, Constantinescu avea acces la informatii secrete, in calitate de sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. E

Septembrie 1991 - Roman si Radio Moscova

Guvernul Petre Roman a fost rasturnat de mineri, cu complicitatea lui Ion Iliescu, in septembrie 1991. Roman isi aminteste ca, dupa mineriada, primul-ministru al Moldovei i-a spus ca Radio Moscova anuntase venirea ortacilor la Bucuresti cu doua zile inainte de evenimente!

Moscova a intrat pe fir la Costesti

Mineriada din 1999 a fost pregatita nu numai in tara, ci si afara. Asa sustine fostul presedinte Emil Constantinescu. El indica interesele rusesti si chiar "miscarea anarhista europeana". Declaratia survine afirmatiei lui Miron Cozma, care a vorbit de "un telefon dat de la Ambasada Rusiei".

Pastila lui Cozma

"O sa-l informez si pe presedintele Putin si Ambasada Rusiei cu un fapt care exista si in rechizitoriu, si anume ca evenimentele de la Costesti s-au declansat in conditiile in care un angajat al Ambasadei Rusiei a dat un telefon." Pastila a fost aruncata de Cozma chiar inaintea arestarii sale. Anterior, la o audiere, fostul lider al Vaii Jiului sustinea chiar ca un diplomat de la ambasada rusa se afla la Costesti in timpul acelor evenimente, intr-o masina cu numar de corp diplomatic.

"Implicarea unor forte straine"

In 1999, cand fortele de ordine erau ingenuncheate la Costesti de minerii lui Cozma, Emil Constantinescu era presedintele tarii si seful CSAT. Iata ce spune el acum, in exclusivitate pentru EVZ: "In dosar exista documente privind implicarea unor forte straine si autohtone in aceasta grava miscare terorista". Fortele interne erau C.V. Tudor, PRM si cativa lideri ai PSD. Documentele au plecat de la CSAT la procurori, sustine Constantinescu.

Ipoteza presedintelui de la acea vreme: pe fondul iminentei interventii a NATO in Kosovo, cercuri "estice" doreau blocarea participarii Romaniei la campania aliata si chiar atragerea intr-o axa Rusia-Belarus-Iugoslavia. "Exista mai multe confirmari", a comentat Constantinescu spusele lui Cozma cu privire la prezenta unui diplomat rus la Costesti si a telefonului pe care acesta l-ar fi dat. Fostul presedinte a mers si mai departe spunand ca trebuie lamurita si implicarea miscarii anarhiste europene in mineriada din 1999. Mai precis, a miscarii ultra-gauchiste din Franta. "Cu logistica, propaganda, contacte", a completat fostul presedinte.

Zona gri

Contactata de EVZ, Ambasada Rusiei la Bucuresti nu a comentat. Nici procurorii nu au spus mai mult. Cozma ar fi sustinut ca a fost sunat de rusi in 13-15 iunie 1990 dar aceasta declaratie nu a fost trecuta in rechizitoriu, afirma surse judiciare. Celalalt "martor", Emil Constantinescu, declara ca au existat mai multe informari ale serviciilor secrete ajunse la CSAT.
Anterior, contactati de EVZ, fostii colaboratori ai lui Constantinescu au evitat sa dea amanunte despre afirmatiile lui Cozma. Catalin Harnagea, fost sef al SIE: "Au existat informatii indirecte cu privire la o "filiera" a ambasadei ruse, insa ce era la Costesti n-avea legatura cu nicio ambasada". Presa vremii consemna ce spuneau serviciile secrete in guvern: ca in Valea Jiului ar fi fost prezenti agenti ai spionajului rus.

Petre Roman: "Radio Moscova a dat un semnal"

Fostul premier Petre Roman a spus, miercuri, la B1TV: "Odata, m-a sunat primul-ministru din Moldova, domnul Valeriu Muraschiu, si mi-a zis: "Domnul Roman, de cateva zile incerc sa te caut si nu a functionat. Am vrut sa-ti spun ca noi, cu doua zile inainte sa vina minerii la Bucuresti, de la Radio Moscova stiam, ca anuntasera, ca in Romania va avea loc o re-volta a minerilor care vin sa dea jos gu vernul Roman. Radio Moscova a dat un semnal", a mai spus Roman.

Detentie de cinci stele pentru locotenentii lui Cozma

Dorin Lois, Vasile Lupu si Ionel Ciontu, fosti locotenenti ai lui Miron Cozma, si-au petrecut prima zi de detentie (din cei cinci ani la care au fost condamnati) in Penitenciarul de Maxima Siguranta din Barcea Mica, localitate situata intre orasele Deva si Hunedoara. Ei vor avea parte de conditii cel putin la fel de bune ca si Miron Cozma: vor putea sa joace mini-fotbal, tenis de masa, fotbal-tenis. In plus, isi pot aduce televizoare de acasa, pe care insa nu vor avea voie sa le lase deschise decat cel mai tarziu pana la 23.55.

Daca se vor comporta bine si daca vor dori, cei trei se vor putea angaja la mini-fabrica de pantofi din penitenciar sau la linia de croitorie. Pentru trei zile de munca, se scade o zi de detentie din totalul pedepsei. Lois, Lupu si Ciontu nu vor mai beneficia insa, cel putin o vreme, de reprezentatiile formatiei "Zeghe si catusa", intrucat componentii acesteia ori au fost transferati intre timp, ori eliberati. La randul lui, Constantin Cretan se afla la Penitenciarul Targu-Jiu.

"Lipsa la apel" e doar Romeo Beja. El e plecat din tara si a fost dat in urmarire internationala. "Stim doar ca a iesit din tara pe 27 aprilie, anul acesta, prin Vama Nadlac, dar atunci nu exista nici o masura restrictiva impotriva lui", ne-a declarat chestorul Eugen Corciu, seful politiei romane.

Fostul lider sindical de la Paroseni s-ar afla, spun apropiati ai sai, in Austria, la Viena, impreuna cu sotia si copilul, unde incearca sa obtina azil politic.
Tot ieri, avocatii lui Miron Cozma au depus la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de contopire a pedepselor primite de acesta pentru mineriadele din 1991 si ianuarie 1999, de la Bucuresti si Costesti.

Avocatul Viorel Dumitrescu a declarat ieri ca "cererea vizeaza perioada executata de Cozma (7 ani si 11 luni) din pedeapsa de 18 ani gratiata de fostul presedinte, cu cea de 10 ani confirmata miercuri de instanta suprema". Astfel, lui Cozma i-ar mai ramane de executat in jur de doi ani de inchisoare, a precizat Dumitrescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.