Trei sate au fost ieri in pericol, dupa ce, dimineata, s-a rupt digul de pe malul drept al raului Ialomita. In Suditi, Saveni si Gura Vaii, autoritatile au ridicat un dig din saci cu nisip pentru a proteja locuintele, iar satenii au privit cum, in spatele curtilor, excavatoarele le culcau la pamant lanurile de porumb.

"La Potcoava"

O mana de sateni din Suditi priveau cum Ialomita a rupt digul si se revarsa spre satul lor, inundand patru kilometri de lunca, din albia raului si pana in spatele curtilor. "Am primit un telefon pe la noua dimineata, si atunci am aflat prima data. Credeam ca a trecut prin locul pe care l-am refacut noi, dar cand am venit aici am vazut ca apa a rupt pamantul pur si simplu la cativa metri de sacii pe care i-am pus cu armata incepand de sambata", spune Marian Eftimie din Suditi, devenit voluntar pe timp de calamitate.

Taranii au incercat in ultimele trei zile sa consolideze digul de pe malul drept al Ialomitei, fiind avertizati de batranii satului care au mai prins doua inundatii in 1971 si 1975. "Stiam ca raul va incerca sa-si gaseasca vechea matca pe care a astupat-o Ceausescu cand i-a deviat cursul. Aici apa facea niste meandre si de fiecare data cand a crescut Ialomita presiunea pe dig a fost mai mare in locul asta, care se numeste "La Potcoava", decat in alte parti", explica unul dintre voluntarii care a muncit la ridicarea digului in 1984.

Soarecii de vina

Autoritatile au dat vina pe rozatoare pentru bresa pe care a facut-o apa, iar satenii se amuza cand aud. In fata lor se vede o gura de zece metri facuta in mal, si Ialomita care se scurge pe vechea albie. "Ieri s-a consolidat digul si nu s-a rupt unde a fost consolidat, s-a rupt in alta parte si acum incercam sa gasim solutii. Acum incercam aducem de la Braila doua pontoane, sa le scufundam in locul ala si astupam bresa", a declarat col. Ionel Pascu, seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Ialomita.

In Suditi, satul pe care autoritatile l-au nominalizat ca fiind printre cele care se afla in pericol de a fi inundate, locuitorii nu sunt speriati, dar stau pe drumuri. "La noi au mai fost inundatii si apa n-a ajuns niciodata in sat, doar in lunca", spune o batrana, in timp ce ii da cateva pastile unui soldat din trupele care imprejmuiesc satul cu saci cu nisip. "Il doare maseaua, saracu’, sta aici de sambata", adauga femeia.

Bilant negru

Inca doi morti in zona Constanta
Doi din cei trei disparuti din Constanta au fost gasiti morti. Trupul unui batran din Costinesti a fost gasit la 3 kilometri de casa, iar cel al unui paznic din Biruinta - in lacul Techirgiol. In zonele calamitate, mai ales la Tuzla si Costinesti, a crescut numarul cazurilor de enterocolita, raceala, viroze respiratorii, in special la copii. Cabinetele medicale sunt asaltate de localnicii care se vaccineaza preventiv.

Lipsesc dotarile si hartile

In teritoriu lipsesc echipamentele de interventie pentru inundatii, a declarat ieri secretarul de stat in MAI, Victor Dobre. Abia acum se fac eforturi pentru dotarea judetelor, spune oficialul. In plus, sunt probleme si cu hartile zonelor de risc. Secretarul de stat Lucia Varga, de la Ministerul Mediului, a afirmat ca intocmirea unor astfel de harti va dura minimum cinci ani.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.