Aseara, suflarea satelor Cosambesti, Gimbasani si Marculesti statea cu frica-n san pe la porti. Alertati de vanzoleala autoritatilor, locuitorii se pregateau sa mai traiasca o noapte alba. La cativa pasi de ei, Ialomita curgea vijelioasa la vale, spre Tandarei, unora spalandu-le chiar o parte din gradina de langa case. Femeile stransesera copiii pe langa ele, pentru a nu fi calcati de basculantele si buldozerele care treceau de colo-colo.

Barbatii mai in putere patrulau pe la poala digului, scormonind cu lumina lanternelor intunericul noptii in cautarea vreunui firicel de apa, furisat pe sub mormanele de pamant si saci cu nisip. Soldatii, aproape in bezna, bateau ultimii pari de salcam la digul aflat in locul in care albia raului face un cot larg si se apropie primejdios de casele din Cosambesti. Ceva mai jos, la Marculesti, Ialomita a iesit din matca inundand padurea. Padurarul sta pe sosea, pentru ca apa a inundat cantonul silvic pana la geamuri.

Digurile au fost gaurite de harciogi

In jurul orei 20,30 s-a dat alarma. Digul din zona Gimbasani pare sa cedeze. Apa s-a infiltrat pe dedesubtul mormanului de saci si a inundat o bucatica din izlaz. Venit in mare graba, un director de la Apele Romane spune ca presiunea mare a dus la infiltrarea apei prin galeriile harciogilor. Se actioneaza imediat. Basculante cu nisip sunt aduse la fata locului si se desarta deasupra. Pericolul a fost indepartat si era aproape de miezul noptii cand autoritatile locale si militarii s-au retras, care incotro, pentru a trage, imbracati, un pui de somn. Numai pe culmea digului "santinelele" patruleaza fara incetare, pentru ca Ialomita nu doarme.

Zorii ne trezesc la realitatile romanesti

Soldati, autoritati si localnici au asteptat cu nerabdare sa se ridice noaptea si pacla diminetii. Nivelul apei a ramas acelasi si specialistii Apelor Romane cred ca pericolul a trecut. Viitura s-a dus la vale, catre Tandarei. "De trei zile ne tot sperie ca vine viitura. Ba ca vine pa la 10-12 pa zi, ba ca dupa masa pe la 6, ba ca la douspe noaptea. N-am vazut nici o viitura!", zice nea' Nelu Movila, suparat ca a fost tinut treaz degeaba. Autoritatile spun ca au actionat ele eficient si, din aceasta cauza, volumul imens de apa a fost controlat in permanenta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.