Sociologii sunt insa pesimisti: bacsisul nu poate fi eradicat din Romania. „Evenimentul zilei” va invita sa spuneti cui, cat si de ce veti da spaga de azi inainte

Presedintele Traian Basescu a lansat ieri "campania antispaga". Seful statului i-a indemnat pe romani ca, de astazi, sa nu mai dea bacsis doctorului, judecatorului, profesorului, vamesului sau functionarului public. "Apelul meu catre 22 de milioane de romani este ca, incepand de maine, sa refuze sa mai dea la institutiile statului acea pacatoasa de spaga, care a devenit sport national", a spus presedintele.

Sunati sau scrieti la EVZ!

Daca apelul presedintelui ar fi respectat de toti romanii, ar insemna ca de azi inainte sa dispara spaga din Romania. Pentru a lua pulsul realitatii, "Evenimentul zilei" va pune la dispozitie un numar de telefon si o adresa de e-mail. Sunati la 201.27.43 sau scrieti la antispaga@evz.ro si spuneti cui, cat si de ce ati dat bacsis incepand de azi, 28 septembrie 2005. Important: se primesc si autodenunturi!

Presedintele le cere romanilor sa nu mai plateasca ciubucuri

Presedintele Traian Basescu le-a cerut ieri romanilor sa participe la lupta impotriva coruptiei prin refuzul de a mai da spaga. "Apelul meu catre 22 de milioane de romani este ca, incepand de maine, sa refuze sa mai dea la institutiile statului acea pacatoasa de spaga care a devenit sport national. Cer romanilor ca, incepand de maine, sa nu mai plateasca spaga, sa pretinda functionarului public, vamesului, medicului, oricui, inclusiv in relatiile dintre firmele private, sa respecte legea", a spus Traian Basescu, in discursul rostit in ultima zi a conferintei multiplicatorilor de informatie europeana. El a criticat perceptia ca oriunde mergem trebuie sa fim "atenti" cu autoritatile. "In loc sa ne revendicam drepturile, noi preferam sa platim un ciubuc, o spaga", a afirmat Traian Basescu.

Un an fara spaga

Presedintele s-a declarat de acord cu ideea unei organizatii neguvernamentale de a indemna oamenii sa nu mai cumpere benzina pe 1 octombrie a.c., pentru a protesta fata de cresterea pretului la carburanti. "Sunt de acord, nici eu n-o sa mai cumpar benzina atunci. Dar haideti sa nu dam spaga un an. Aparatul de stat se poate curata, in timp, de coruptie. In 60 de ani, ne-am dobandit aceasta eticheta la institutiile statului si ne va fi foarte greu sa scapam de ea", a continuat Basescu. El a precizat ca intr-o intalnire cu oamenii de afaceri romani si straini pe care a avut-o luni seara a fost intrebat despre coruptia din Romania.

"Cine da spaga e parte a sistemului corupt"

Seful statului a atras atentia asupra faptului ca se impune o schimbare a atitudinii romanilor fata de fenomenul coruptiei. "Ma uitam aproape ingrozit pe o cercetare sociologica: 85% din subiecti considera ca nu au sanse in justitie daca nu au bani. Or, acest proces este un proces in doi: unul il cere si-l accepta si altul plateste partea care-i revine din tandemul coruptiei. Coruptia de unul singur nu poate fi, nici la vames, nici la medic, nici la profesori, nici la judecator.

Cineva accepta sa plateasca, iar acest cineva este parte a sistemului corupt. Este greu sa gandesti ca in Germania cetatenii merg catre justitie cu gandul ca trebuie sa plateasca. Actul medical, serviciul vamesului, al profesorului, al functionarului public sunt garantate prin lege si trebuie sa fie prestate catre orice cetatean", adaugat presedintele.

"Sa nu intram in aroganta in UE"

Traian Basescu a pledat pentru solidaritate la nivel national impotriva coruptiei si pentru redobandirea demnitatii nationale, mai ales atunci cand vom intra in Uniunea Europeana. "Nu vad niciun motiv ca noi, aici, acasa, sa nu fim mandri si sa nu intram cu o oarecare aroganta in UE. O aroganta a poporului roman in raport cu cei care n-au nimic in plus fata de noi", a spus presedintele Basescu.

El a precizat ca, in Europa, cetatenii nu concep sa dea spaga pentru a obtine ceva ce li se cuvine. "Mentalitatea europeanului nu e sa fie partener al institutiilor corupte, ci partener al legilor", a completat seful statului. "Suntem o natiune puternica, cu o istorie de care nu are de ce sa ne fie rusine. (...) Avem obligatia sa ne respectam pe noi insine la fel de mult ca tarile ce ne vor fi parteneri in Uniunea Europeana", a concluzionat Basescu.

Un milion de dolari pe zi, spagi pentru medici

Spagile acordate de romani personalului medical anul trecut se ridica la aproape 360 de milioane de dolari, releva un studiu la nivel national finantat de Banca Mondiala, dat publicitatii luni. Asta inseamna ca "atentiile" pacientilor catre medici s-au ridicat, in medie, la un milion de dolari pe zi. Studiul arata ca majoritatea spagilor au fost oferite medicilor din spitale si mai putin in policlinici. Dintre pacientii tratati la stat, 42% au dat din proprie initiativa bani medicilor, iar 55% asistentelor. Fata de personalul mediu, medicii conditioneaza actul medical de doua ori mai putin, arata datele studiului.

Presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, apreciaza ca initiativa presedintelui Traian Basescu de a le cere romanilor sa nu mai dea spaga este una "buna", chiar "laudabila". Totusi un asemenea demers nu are nici o sansa de reusita. "Nu exista niciun fel de incredere a oamenilor ca ar exista posibilitatea de a se renunta la ciubuc. Se creeaza astfel o distanta intre politicieni si oamenii obisnuiti. Sa nu uitam ca presedintele a vorbit astazi despre mica coruptie, despre coruptia care se realizeaza pentru supravietuire si ca este foarte greu sa convingi oamenii ca trebuie sa renunte la asa ceva", a adaugat Cristian Parvulescu.

Directorul CURS, sociologul Sebastian Lazaroiu, nu este nici el mai optimist. Acesta apreciaza ca gestul presedintelui este "bine-venit", dar crede ca este foarte greu sa schimbi o mentalitate care dateaza de pe vremea fanariotilor. "Sunt niste practici mult prea vechi, care depasesc perioada comunismului, sunt chiar de pe vremea fanariotilor", a declarat Lazaroiu. In opinia sa, datul si luatul spagii sunt "practici care dispar odata cu disparitia unor generatii. Nu mai poti schimba mentalitatea unor oameni de 60 de ani care au fost obisnuiti sa dea si sa ia spaga. Poate peste 20-30 de ani, cand vor fi alte generatii, vom reusi".

Sociologul Mircea Toma crede ca gestul presedintelui este unul important. "Orice vehicule pentru promovarea acestui demers sunt importante. Sigur ca presedintele are o vizibilitate foarte mare", a spus Mircea Toma. Cu privire la finalitatea unui astfel de demers si la posibilitatea ca romanii sa traiasca fara a mai da spaga, el este insa destul de pesimist. "Nu-mi pun sperante ca, de anul viitor, romanii nu vor mai da spaga. E o relatie atat de adanc impamantenita incat nu poti sa o disloci intr-un an. Este important ca macar noile generatii sa creasca si sa fie educate intr-o societate in care nu se da spaga", a precizat Mircea Toma.

Precedente in societatea civila

Societatea civila a avut si ea intentia de a-i convinge pe romani sa nu mai dea spaga. Mai multe organizatii nonguvernamentale, printre care CONCEPT, Transparency International, Oops Media, Asociatia editorilor de presa online, au lansat anul trecut campania de educatie civica "NU DA SPAGA". Prin aceasta campanie, reprezentantii societatii civile au incercat sa le explice oamenilor ce este si ce nu este coruptia mica.

Potrivit site-ului www.nudaspaga.ro, ei au vrut sa afle daca in Romania mai exista cineva care nu da spaga si cum poate fi prevenit acest fenomen. Obiectivul principal al campaniei a fost promovarea unui comportament de recunoastere si respingere a "micii coruptii". La inceputul acestui an, in cadrul Galei Societatii Civile, campania a luat "Premiul pentru cea mai buna initiativa a societatii civile in 2004".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.