Doi sefi din Vama, dintre care unul a fost acuzat de coruptie de fostul ministru Ionut Popescu, au ajuns pe functii intr-o maniera cel putin ciudata: si-au fost unul altuia, pe rind, atit examinator, cit si examinat. Au cistigat amindoi.

In luna aprilie anul acesta, Iulian Butnaru (foto) si Gheorghe Stambelu au dat concurs pentru ocuparea functiilor de director-adjunct la Directia de Supraveghere si Control Vamal, respectiv de sef al Directiei de Resurse Umane.

Concursurile pentru posturile din Vama au fost suspendate inca din luna septembrie a anului trecut, de instante. Intr-un proces intentat de Sindicatul National Vamal "Romvam", liderul sindical Vasile Lincu a acuzat ilegalitati in organizarea unor concursuri similare de catre fosta guvernare. ANV a organizat insa alte concursuri, in aprilie 2005, fara sa faca insa prea mare vilva. "Desi legea spune ca examenele trebuiau anuntate pe site-ul institutiei si la avizier, aceste anunturi nu au aparut decit pe site-ul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP)", ne-a declarat Vasile Lincu.

In concurs au intrat Butnaru si Stambelu care si-au fost reciproc examinatori si, respectiv, examinati: pe 25 aprilie, cind s-a dat proba scrisa, si pe 28, cind au fost interviurile, Stambelu a fost in Comisia de examinare a lui Butnaru. O saptamina mai tirziu, a fost rindul lui Butnaru sa-l examineze pe Stambelu, fapte dovedite de avizele date de ANFP si confirmate de Butnaru.

Ionut Popescu n-a stiut unde sa caute

Fostul ministru al Finantelor Ionut Popescu a spus, in urma cu citeva saptamini, ca remanierea sa i s-a tras din dorinta de a inlatura din Vami citiva sefi corupti. Ionut Popescu n-a dat nume, dar surse din anturajul lui au spus atunci insa ca printre cei pe care fostul ministru i-a chemat la el ca sa le ceara demisia s-au numarat Cristian Banu, seful Regionalei Bucuresti, si Iulian Butnaru, directorul-adjunct la Directia de Supraveghere si Control Vamal.

Cei doi nu si-au dat atunci demisia si sub pretextul ca sint functionari publici, ajunsi pe post prin concurs. Dupa ce Ionut Popescu a fost remaniat, Cristian Banu a fost demis, dar Butnaru a ramas, in continuare, pe functie. Ionut Popescu ar fi putut folosi, insa, un alt motiv pentru a scapa de unii dintre sefii din vama: modul in care au ajuns pe posturi. •

Ciuvica loveste din nou. La Vama

Potrivit Grupului de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, Gelu Stefan Diaconu, seful ANV, a respins solicitarea lui Ionut Popescu in ceea ce-l priveste pe Iulian Butnaru datorita unor interese comune mai vechi. Pina sa fie renumit la vama, Iulian Butnaru a fost actionar intr-o firma de consultanta alaturi de Camelia Sapunaru, sotia lui Nini Sapunaru, fost sef al Vamii. Din care firma a iesit, anul acesta, cind a fost numit director.

In acest timp, Gelu Diaconu era director in Ministerul Finantelor. GIP sustine ca Gelu Diaconu se afla intr-un evident conflict de interese pentru ca "firma lui Butnaru, F&C Consulting Cont SRL, se ocupa cu consultanta pentru societatile comerciale care doreau sa obtina rambursari de taxe de la Ministerul Finantelor. De aceste rambursari se ocupa Directia generala de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor, al carei director general adjunct era Gelu Stefan Diaconu".

Iulian Butnaru a infirmat ca s-ar fi aflat vreodata in relatii de afaceri cu actualul sau sef, Gelu Diaconu: "Nu am avut decit relatii profesionale cu domnul Diaconu, cu care ma cunosc de cind lucram amindoi in vama. Domnul Diaconu nu mi-a furnizat niciodata clienti pentru firma". Pina la inchiderea editiei, Gelu Diaconu nu a raspuns acestor acuzatii si nici nu a explicat cum au fost organizate concursurile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.