Anul financiar 2006 va fi unul extrem de greu pentru administratia Capitalei. Pe langa loviturile date bugetelor de reducerea cotei de impozitare la 16 la suta, primariile de sector si cea a Capitalei vor avea de suportat alte sarcini, tot mai grele, impuse de regulile integrarii in UE. Ca sa faci parte din Uniune, trebuie sa ai canalizare, nu fose septice, iar alimentarea cu apa trebuie asigurata in sistem controlat, nu din puturi de mica adancime.

Mizeriile din canalele Bucurestiului vor trebui epurate de o statie eficienta, iar toate acestea presupun investitii care costa. In plus, primariile de sector vor trebui sa porneasca rambursarea creditelor luate de la banci de primarii PSD si cheltuite cu veselie de primarii portocalii. Primaria Capitalei are cea mai dificila sarcina: la un buget prognozat de cel mult 14.000 de miliarde lei vechi (1,4 miliarde lei noi), Capitala trebuie sa asigure diferenta de subventie la incalzire de 33 la suta, care nu va mai fi suportata de Guvern, de la 1 ianuarie 2006.

Or, asta inseamna ca, pe langa cele peste 3.400 de miliarde de lei platite in acest an catre RADET, Primaria va trebui sa aloce pana la sfarsitul anului viitor inca vreo 2.000 de miliarde de lei. Dar - atentie! - suma este valabila numai daca gigacaloria va ramane la putin peste un milion de lei vechi si Guvernul nu va majora pretul de referinta, fortat de pretul tot mai mare al petrolului. In plus, daca salariul minim va creste, asa cum cer unele sindicate, de la anul, cei care vor primi ajutoare sociale si de caldura vor fi mult mai multi, deci efortul financiar al primariilor va creste.

La toate acestea se adauga datoriile facute de municipalitate in perioada 2000 - 2004. La vechile datorii, se adauga cele noi. Prin lansarea de obligatiuni municipale, primarul general Adriean Videanu s-a angajat sa plateasca anual, in luna iunie, pentru urmatorii zece ani, cate 20 de milioane de euro celor care au creditat Bucurestiul cu 500 milioane euro. Pana acum, pentru protectia cetatenilor, nici o primarie nu avea voie sa se imprumute mai mult de 20 la suta din bugetul anual neconsolidat.

Ordonanta de Urgenta nr. 45 / 2003 limiteaza la art.59, alin.4, gradul de indatorare al autoritatilor locale. Surse din administratie ne-au declarat insa ca nevoia de bani publici este in continuare atat de mare, incat Guvernul pregateste o decizie prin care sa majoreze limita de indatorare la 40 la suta din totalul bugetului pe un an. Altfel spus, alesii vor putea cheltui, din nou, banii publici, imprumutandu-se si mai mult la banci. Iar peste cativa ani, locuitorii se vor imprumuta probabil si ei, ca sa plateasca datoriile facute de actuala clasa politica.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.