Justitia l-a declarat nevinovat pe Ion Alexandru Tiriac, fiul omului de afaceri Ion Tiriac, in dosarul in care era acuzat ca a consumat cocaina.

Faptele sesizate de procurori nu exista, au concluzionat judecatorii de la Tribunalul Bucuresti.

Contradictiile si scandalurile presarate pe toata evolutia acestui caz nu dau totusi garantia ca Tiriac jr. este cu adevarat nevinovat. Dosarul "Cocaina" a fost deschis in 2002. Investigatiile s-au derulat in secret pina in februarie 2004, cind au fost arestati doi tineri, Bogdan Albu si Radu Eugen Nastase, asupra lor gasindu-se cocaina. Ulterior aveau sa mai fie arestate alte sapte per-soane acuzate ca fac parte din aceeasi retea de traficanti, toti noua fiind trimisi in judecata in dosarul "Cocaina saracilor", numit astfel pentru a-l deosebi de cealalta jumatate a dosarului: "Cocaina VIP". In care erau cercetati Robert Mircea Sandu, Ion Alexandru Tiriac, Raluca Sandu, Ileana Lazariuc si altii. Ancheta a fost desfasurata de procurorii Nicolae Neagoe si Flavius Criznic.

Probele de-acum un an

In septembrie 2004, Neagoe si Criznic au considerat ca au probe suficiente ca sa il trimita in judecata pe Ion Alexandru Tiriac sub acuzatia de trafic de droguri si au intocmit un rechizitoriu, pregatindu-se sa trimita cazul pe masa judecatorilor. Dosarul cuprindea mai multe declaratii care sustineau acuzatia de trafic, printre care cele ale lui Robert Mircea Sandu, Tyagi Shailendra, cetatean indian, Monica Robu, care facea parte din anturajul lui Tiriac jr., si martorul protejat "Simona Marin". Acestia relatau diverse ocazii in care Tiriac jr. a fost implicat in cumpararea si vinzarea cocainei.

Interventia lui Muscalu

Procurorul-sef Gheorghe Muscalu nu a fost de acord cu concluziile lui Neagoe si Criznic, dar nici nu a infirmat rechizitoriul asa cum il obliga legea. In schimb, Muscalu a decis sa-i indeparteze pe procurorii Neagoe si Criznic, iar dosarul "Cocaina" sa fie preluat de un alt procuror: Corina Gheorghisan, cu indicatia de "reluare a cercetarii penale".

Probatoriul se subtiaza

Rind pe rind, Tyagi Shailendra, Monica Robu si "Simona Marin" au venit in fata procurorului Corina Gheorghisan si si-au retractat primele declaratii si au dat altele, mult mai favorabile lui Ion Alexandru Tiriac. Nici unul dintre ei nu a mai sustinut ca Tiriac ar fi cumparat sau vindut cocaina. Nici ipostaza lui Tiriac jr. de consumator de droguri nu mai era la fel de clar infatisata. Doar Robert Mircea Sandu a continuat sa sustina ca Ion Alexandru Tiriac era unul dintre principalii sai clienti, dar marturia lui nu a contat in fata instantei.

Izbucneste scandalul

In ianuarie 2005, cotidianul "Romania libera" a publicat un articol care dezvaluia ca s-au facut presiuni politice pentru ca Tiriac jr. sa scape de acuzatii, urmarea fiind ca din dosar au disparut probe. Se relata si o interventie personala a lui Iliescu pe linga procurorul-general Ilie Botos pentru a-i usura situatia lui Tiriac jr. Parchetul a respins printr-un comunicat oficial toate acuzatiile, dar, in seara aceleiasi zile, Botos a recunoscut in direct la un post de radio ca Iliescu l-a abordat in legatura cu dosarul Tiriac jr. In zilele urmatoare, scandalul a capatat amploare. Ministrul Monica Macovei a depus o plingere la Parchet in care i-a acuzat pe Muscalu si Gheorghisan de favorizare a infractorului si de divulgarea identitatii unui mar-tor protejat din dosar. Acesta era Radu Eugen Nastase, cel arestat in dosarul "Cocaina saracilor". CSM s-a autosesizat si a declansat o verificare.

CSM ii gaseste vina lui Muscalu, Parchetul nu

Inspectorii CSM au ajuns la concluzia ca atit Muscalu cit si Gheorghisan au incalcat Codul deontologic al magistratilor. Unii martori nu au fost audiati niciodata, iar declaratiile a patru martori care il incriminau pe Tiriac jr. au disparut. Printre ele se afla si declaratia martorului protejat deconspirat de Muscalu. Un alt act important care nu a mai fost gasit il reprezinta o fotografie cu Alexandru Ion Tiriac si Raluca Sandu, in care se putea vedea o farfurie cu resturi de cocaina si un card pentru formarea liniilor de prizat. Raportul CSM a fost pus la dispozitia Serviciului de Anchete Speciale din Parchetul General, care urma sa stabileasca daca Muscalu si Gheorghisan l-au favorizat pe Tiriac jr. in cursul anchetei. Cercetarea a fost finalizata acum citeva zile cu concluzia ca cei doi procurori nu sint vinovati.

Proces cu final asteptat

In tot acest timp, procesul lui Tiriac jr. a continuat netulburat la Tribunalul Bucuresti, ultimul act consumindu-se joi. In pledoariile finale, avocatii au subliniat cit de slabe si de nesigure sint probele din dosar, precum si multimea de inadvertente din declaratiile celor audiati. Procurorul de sedinta nu a avut mare lucru de spus, doar a incercat sa sugereze judecatorului ca primele declaratii ale martorilor contin mai mult adevar decit cele ulterioare. Seara tirziu s-a dat si verdictul. Ion Alexandru Tiriac a fost achitat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.