Miron Cozma a parasit in jurul orei 16:30 penitenciarul Rahova, la mai putin de o ora dupa ce decretul de gratiere fusese publicat in Monitorul Oficial.
Decretul de gratiere fusese aprobat ieri de Ion Iliescu. Miron Cozma a parasit penitenciarul Rahova insotit de nasul sau, Fane Spoitoru, care a declarat ca "Dumnezeu a facut dreptate". Ion Iliescu a declarat totodata ca "si mineriadele au avut motivatia lor" si ca a asteptat "sa treaca alegerile pentru a nu tulbura apele", lasand astfel si "un timp de reflectie asupra acestei decizii". Prima reactie a gratierii lui Miron Cozma a venit din partea lui Calin Popescu Tariceanu, co-presedintele Aliantei DA. Tariceanu considera acest gest ca iresponsabil din punct de vedere politic. Calin Popescu Tariceanu refuza sa creada intr-un gest umanitar al presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, atunci cand a fost de acord ca Miron Cozma sa nu-si mai efectueze pedeapsa de 18 ani de inchisoare. In context, co-presedintele aliantei clasifica actul ca fiind unul de factura comunista, care neaga deciziile luate de justitia Romana. Adrian Nastase nu a dorit sa comenteze acest gest al presedintelui Ion Iliescu.Marko Bela, presedintele UDMR, a declarat ca "daca actualul sef al statului era convins ca acest gest era necesar, ar fi trebuit sa il faca mai devreme".Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical, a catalogat gestul ca fiind unul "normal".Miron Cozma fusese condamnat la 18 ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat in urma mineriadei din septembrie 1991. Cozma mai are cateva procese pe rol, printre care si cel al mineriadei din 1999.

Extrem de interesanta in acest context este situatia din Ucraina, recomandandu-va articolul Kievul pregateste contrarevolutia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.