INGRIJORATA - Moscova acuza Washingtonul de "conceptie imperialista"
Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, acuza Statele Unite ca vor sa creeze un cerc in jurul Rusiei, cu scutul lor antiracheta, pe care vor sa-l amplaseze in cat mai multe

INGRIJORATA - Moscova acuza Washingtonul de "conceptie imperialista"
Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, acuza Statele Unite ca vor sa creeze un cerc in jurul Rusiei, cu scutul lor antiracheta, pe care vor sa-l amplaseze in cat mai multe puncte de pe glob.

Afirmatiile au fost facute de Serghei Lavrov intr-un interviu in cotidianul polonez Gazeta Wyborcza. Seful diplomatiei ruse s-a plans ca SUA intentioneaza, practic, sa faca un cerc in jurul Rusiei cu scutul lor antiracheta, "de conceptie imperialista", precizand ca "elementele apararii strategice antiracheta a Statelor Unite exista deja sau sunt infiintate in Alaska, in California, Asia de Nord-Est". "Cand privim harta devine tot mai clar ca totul se concentreaza in jurul frontierelor noastre", a declarat Lavrov.

LA GRANITE. Reluand spinoasa problema a extinderii scutului american cat mai aproape de granitele Rusiei, in tari europene din fostul bloc comunist, ca Polonia si Cehia, Lavrov a exclamat: "Trebuie sa fii naiv sa crezi ca o baza antiracheta americana, amplasata in Europa, ar fi indreptata altundeva decat spre Rusia!". Washingtonul vrea sa amplaseze zece interceptoare de racheta in Polonia si un radar performant in Cehia. "Rusia nu se teme de zece interceptoare. Adevaratul pericol este apropierea infrastructurii americane de frontierele noastre", a subliniat Lavrov, precizand ca "Rusia nu va ramane indiferenta" la aceste manevre ale Washingtonului. Pe de alta parte, Reuters informa ieri ca India e hotarata sa coopereze cu SUA in domeniul apararii antibalistice, pentru a contracara ascensiunea Chinei.

Directorul companiei Lockheed Martin, Richard Kirkland, a anuntat ca SUA pot crea "relativ rapid" mecanisme comune de aparare in domeniul antiracheta, prin instalarea unor sisteme radar si crearea unor structuri de comanda. Tot ieri, o oficialitate a guvernului ceh dezvaluia agentiei Reuters ca, la summit-ul NATO de la Bucuresti, discutiile despre scutul american vor fi purtate "cu precautie", pentru ca Rusia se opune vehement acestui plan si a amenintat cu masuri "nespecificate". Acelasi oficial a mai spus ca NATO ar putea sa accepte ca scutul american sa fie integrat in sistemele sale pe viitor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.