LIDER - Lectie data de un om pentru care portile tarii au fost inchise 14 ani
O stea a generatiei de aur a muzicii usoare romanesti. Luni, 11 februarie, povestea Mihaelei Mihai apare in Editia de Colectie, care va fi insotita de un CD cu cel

LIDER - Lectie data de un om pentru care portile tarii au fost inchise 14 ani
O stea a generatiei de aur a muzicii usoare romanesti. Luni, 11 februarie, povestea Mihaelei Mihai apare in Editia de Colectie, care va fi insotita de un CD cu cele mai frumoase melodii ale interpretei.

Adorata si rasfatata publicului. Mihaela Mihai s-a nascut sa fie cea mai buna. S-a nascut sa fie lider. In acelasi timp te linisteste cu modestia ei, cu gratia ei si cu prietenia pe care o ofera aproape imediat. O inteligenta sclipitoare. Sunt calitati pe care i le atribuie cei care o cunosc foarte bine. La Cerbul de Aur, la Mamaia, in turneele din strainatate era cea mai iubita de public. Avea in fata o cariera stralucitoare. Incepuse sa fie cautata de casele straine de discuri. Apoi... intr-o clipa, viata i se naruie. Este exilata. Pentru ea, Tara si-a inchis portile. Suava cu ochii limpezi este alungata. Unii susoteau si ii spuneau spioana. A supravietuit, s-a adaptat, a cucerit si strainatatea. Dar s-a intors dupa 14 ani de exil. A incercat sa le arate semenilor sai ca a pastrat in sufletul ei dragostea de tara si dorinta de frumos, de perfectiune.

Acum, Mihaela Mihai "ataca" un nou vis. Crede ca numai cei care viseaza imposibilul reusesc sa evolueze in viata. Vrea sa reprezinte romanii in Parlamentul European. Pentru ca se simte foarte bine in spatiul european, dar inainte de toate este romanca.

POVESTEA. O parte de poveste. Caci restul trebuie sa-l cititi in Editia de Colectie. Povestea suavei Mihaela. "In anii 1968 eram invitata si la Festivalurile de la Mamaia si la 'Cerbul de Aur>> de la Brasov. Am fost in primele trei editii ale Festivalului 'Cerbul de Aur>> de la Brasov. La prima editie organizasera niste concerte cu artisti, microrecitaluri de vreo 15 minute, din alte locatii decat scena festivalului, dar se transmitea la Televiziune, inainte sau dupa festival. In anul urmator am fost in concurs cu Luminita Dobrescu si cu Anda Calugareanu, si atunci Luminita Dobrescu a luat 'Cerbul de Aur>>, iar eu am primit Mentiune. Cand m-am intors in Bucuresti, toata lumea ma oprea pe strada si imi spunea: Vai, este inadmisibil! Daca trebuia sa ia o romanca premiul acela, tu trebuia sa fii ! Si s-a purtat publicul din toata tara asa de urat cu Luminita, incat dupa cateva luni a plecat din tara. A trimis la ARIA o scrisoare in care spunea ca nu mai poate sa ramana in tara, ca este fluierata peste tot! Imi parea rau pentru ea, pentru ca nu o uram. Toti artistii venisera la Festival ca sa castige Cerbul de Aur, era normal sa-l vrea si ea! Pe de alta parte, tot elanul acesta al publicului catre mine a fost cel mai frumos premiu pe care-l puteam castiga! N-am sa uit lacrimile oamenilor de pe strada care imi spuneau ca eu trebuia sa castig Cerbul. Pentru romani, in acea perioada, Festivalul era cel mai important eveniment al anului.

Am cantat in concurs - 'Trurli, Trurli, draga>> si 'Glasul tau>>, al lui Alexandru Mandy, un cantec inchinat Mariei Tanase. 'Trurli, Trurli, draga>> este un cantec foarte gratios, dar 'Glasul tau>> este mai intelectual, mai profund, poate ca nu era cantec de festival. (...)"

Mihaela ceruse ca artistii sa fie mai respectati. Interpretii sa fie platiti pentru tot ceea ce fac. Dupa ce a protestat la Ministerul Culturii si a devenit "persona non grata", la urmatorul turneu in Occident s-a facut tot posibilul de la Bucuresti ca Mihaela sa nu mai poata reveni.

ASTEPTARE
"Am plecat pentru o luna in Germania de Vest si apoi am plecat la Paris, unde mai fusesem, de unde ma intorsesem deja cu un contract, pe care ai nostri l-au plimbat prin sertare (...) M-am dus cu el la Ambasada Romaniei si am cerut sa vorbesc cu atasatul cultural, i-am inmanat contractul original si l-am rugat sa-l trimita la Bucuresti. Am asteptat un an".

PRIBEGIE
"La fiecare trei luni, consulul Ambasadei Romaniei ma suna si ma invita la o cafea, sa-mi prelungeasca viza de iesire din tara. Am si acum pasaportul romanesc de atunci, unde a trebuit sa lipeasca o bucata de hartie alba, ca sa aiba unde sa-mi puna in continuare stampilele de viza de iesire din tara"
Mihaela Mihai


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.