COMERT - De s,apt,am,,ana viitoare, verde,turi bio
Incepe sezonul salatelor bio. Deocamdata,la Sibiu. Singurul producator de verdeturi ecologice din zona iese cu marfa proaspata pe piata, incepand de luni.

Sibienii dar si cei care au drum prin fosta Capitala Culturala Europeana, pot cumpara verdeturi ecologice de la magazinul bio din centrul orasului. Incepand de saptamana viitoare. "De luni, incep sa dau la Biocoop salata si spanac. Si ridichi, dar peste vreo trei saptamani, o luna, ca a fost frig iarna asta si cultura a stagnat, ca nu am sera incalzita", ne-a declarat Constantin Novac, producator de verdeturi ecologice.

PRETURI. Preturile la care vor fi vandute aceste produse sunt cu 15%-25% mai mari decat cele practicate la produsele conventionale. "De exemplu, daca o salata conventionala se vinde cu 2,5 lei, noi o sa o dam pe asta ecologica cu 2,7-2,8 lei. Iar spanacul cu 11 lei kilogramul, dar e doar frunza de frunza, spalat, pus la pungulita, numai sa-l faci salata sau sa-l bagi in ciorba. Si sunt produse sanatoase, nu au chimicale", a precizat Novac.

Citeste si:

PRODUCTIE. El este singurul producator de verdeturi din zona Sibiului. Pe langa salate, spanac, ridichi si ceapa verde, el mai produce si plante aromatice "de care nu a incercat nimeni sa produca aicea in Romania". Are deja busuioc si rosmarin bio, iar in aceasta primavara vrea sa semene si salvie. Toate produse organice certificate. "Anul trecut am facut si varza de Bruxelles si broccoli. Am incercat sa evit rosiile, castravetii, pentru ca sunt plante foarte sensibile la daunatori, prefer salatele, ca sunt foarte rezistente la daunatori si nu sunt o productie costisitoare. De exemplu la spanac am o samanta speciala si creste in permanenta in perioada toamna-primavara. Doar in lunile foarte calde nu creste, atunci face samanta", povesteste Constantin Novac.

COLABORARI. Desi are doar o jumatate de hectar de sera si ceva teren in camp, el vinde marfa cam de 600 de euro pe luna, nonstop. Mare parte prin magazinul Biocoop, iar surplusul de productie ajunge la cateva restaurante de lux din Sibiu. Novac ar vrea sa vanda marfa bio si in alte zone ale tarii, insa se plange ca nu l-a cautat nimeni sa-i propuna o astfel de colaborare. A avut o oferta, insa cel care i-a facut-o nu a mai dat nici un semn de viata. "Pot sa-mi maresc productia imediat, cerere sa fie. Acum chiar pregatesc un proiect ca sa-mi fac o sera incalzita cu fonduri europene. Acum mai am o propunere, cineva din Germania vrea sa facem zacusca si tocanita bio, insa problema e ca nu avem unde sa punem produsele la borcanele, sa le sterilizam, ca daca nu sunt facute la standardele europene nu ni le accepta la export", sustine sibianul.

Efecte beneficeVerdeturile ecologice sunt mai bogate in substante hranitoare decat cele conventionale si, foarte important, nu sunt "poluate" cu nitriti, nitrati si alte substante chimice de sinteza a caror folosire este strict interzisa in agricultura biologica. Salata verde este un aliment de improspatare, de revigorare si de curatire a organismului. Stimuleaza digestia si metabolismul, dreneaza si tonifica ficatul, intensifica tranzitul intestinal, inlatura atonia (lenea) organelor interne, curata vasele de sange si regleaza activitatea anumitor glande endocrine. Rucola este o planta ierboasa, cu frunzele asemanatoare celor de papadie, dar rotunjite la varf. A fost "preluata" din bucataria italiana si este considerata ultima descoperire in materie de dietoterapie pe plan mondial. Este apreciata mai ales ca element de forta in curele de slabire si de dezintoxicare a organismului. Spanacul este cel mai bun mijloc natural pentru curatirea si regenerarea sistemului digestiv. Medicii recomanda ca acesta sa fie consumat in stare cruda, in salate. Daca se foloseste in mancare, el trebuie oparit foarte putin.