RECOMANDARE - Vitamine si minerale care previn anemia
Faina integrala contine de trei ori mai multe vitamine si de cinci ori mai mult calciu, magneziu, fosfor comparativ cu faina alba. Totusi, faina integrala este un ingredient care nu ingrasa.

Nutritionistii spun ca faina integrala este mult mai sanatoasa decat cea rafinata. In sprijinul acestei afirmatii, ei dau urmatorul exemplu: 300 g paine obtinuta din faina alba ofera 15% din necesarul zilnic de vitamina B1, in vreme ce aceeasi cantitate de paine din faina intermediara ne furnizeaza 25% din doza zilnica de B1. In volumul "Alimentatia echilibrata a omului sanatos", doctorul Pavel Chirila prezinta atuurile fainii integrale. Aceasta contine tarate, celuloza, vitamine si minerale (fier, mangan, calciu, fosfor, seleniu). Un alt avantaj al fainii integrale este aportul caloric scazut. Acest lucru este valabil pentru toate produsele obtinute din faina integrala: paine, paste, biscuiti etc.

VITAMINE. Faina integrala este superioara celei albe (rafinata), deoarece este obtinuta din boabele intregi de cereale, pastrand toate elementele nutritive valoroase. "Principiile nutritive sunt repartizate in toate straturile bobului de grau, iar o alimentatie corecta si eficienta nu se poate obtine decat folosindu-se faina integrala. Numeroase studii asupra painii releva ca painea din faina integrala nu predispune la obezitate, isi pastreaza calitatile timp indelungat si este bine tolerata de persoanele cu afectiuni digestive", arata doctorul Pavel Chirila, medic primar boli interne.

Citeste si:

Germenii boabelor de cereale sunt bogati in vitaminele B, E, partea interioara a bobului este o sursa buna de carbohidrati si proteine. Coaja boabelor de cereale furnizeaza aminoacizi esentiali, care nu sunt produsi de organism. Acesti aminoacizi lipsesc cu desavarsire din faina alba, pentru ca sunt indepartati in timpul macinarii, in procesul de rafinare. Tot in coaja boabelor de cereale se gasesc fibre alimentare, vitamine din grupul B, fosfor, fier, mangan, calciu. Datorita vitaminelor si mineralelor, produsele din faina integrala contribuie la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea anemiilor. De asemenea, prin continutul de fibre alimentare, faina integrala stimuleaza digestia si scade nivelul colesterolului.

COMPARATIE. Comparativ cu faina alba, faina integrala contine de trei ori mai multe vitamine si oligoelemente si de cinci ori mai mult magneziu, calciu si fosfor. "Astfel, valoarea nutritiva a fainii albe este mai scazuta, deoarece nu este retinuta decat o parte din bobul de grau (circa 50%), iar in partea alba a fainii raman cele mai saracacioase elemente nutritive", observa doctorul Pavel Chirila.