ORDONANTA - Consiliul isi recastiga drepturile
CNSAS reprimeste dreptul de a verifica demnitarii, din oficiu sau la cerere, pentru a constata daca au fost sau nu "lucratori operativi ai organelor de Securitate" sau informatori. Guvernul a introdus in ordonanta CNSAS prevederea ca rezultatul verificarilor se publica in Monitorul Oficial, fara a mai face apel la Justitie.

Monica Iordache Apostol Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) nu mai da verdicte de politie politica, dar face "constatari" pe care le publica in Monitorul Oficial. Aceasta este noua atributie acordata CNSAS printr-o ordonanta de urgenta emisa ieri de Executiv. Desi initial proiectul de act normativ nu facea nici o referire la verificarea demnitarilor, din perspectiva colaborarii cu fosta Securitate, din sedinta de ieri a Executivului actul normativ a iesit modificat in mod esential. Astfel, Consiliul are, printre atributii, verificarea unor categorii de persoane sub aspectul "stabilirii calitatii de lucrator operativ al organelor de Securitate" si sub aspectul "stabilirii calitatii de colaborator al Securitatii, prin transmiterea de informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii operativi, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar communist". Potrivit ordonantei, sunt verificate 24 de categorii de demnitari, printre care presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, ministrii si secretarii de stat, prefectii, sefii serviciilor de speciale si de informatii, precum si alte categorii de demnitari pana la nivelul celor cu functii de conducere in regii autonome si companii nationale. De asemenea, se supun verificarii si cei care detin certificate de revolutionar. Legea Ticu dadea dreptul institutiei sa faca si verificarea celor care candideaza la aceste functii. Conform ordonantei, rezultatul verificarilor se publica in Monitorul Oficial.

TRANZITORIE. Prin ordonanta de ieri, CNSAS isi pastreaza statutul de ordonator de credite, iar personalul isi pastreaza salariile si alte drepturi stabilite deja prin legea bugetului de stat. Desi textul ordonantei nu face nici un fel de referire la trimiterea in justitie a probatoriului alcatuit pe baza dosarelor, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, la finalul sedintei de Guvern ca membrii Colegiului "vor face constatari in loc sa dea verdicte de politie politica, urmand ca acestea sa fie trimise spre pronuntare in justitie" singura precizare a ordonantei este ca rezultatul verificarilor poate fi atacat de cei vizati, in contencios administrativ. "Munca de deschidere a arhivelor, de cercetare a dosarelor va continua. Ceea ce ne gandim sa propunem in continuare este ca CNSAS, pe baza dosarelor pe care le are la dispozitie sa faca doar niste acte de constatare, urmand ca aceste dosare sa le inainteze justitiei care va decide, continuand si componenta cealalta si anume accesul la propriul dosar, care va ramane absolut neingradit", a declarat Tariceanu. Premierul a mai spus ca actul normativ emis ieri este "tranzitoriu", urmand ca Executivul sa pregateasca o alta ordonanta, care va fi dezbatuta cu toate partidele parlamentare, si care sa asigure func-tionarea CNSAS "pe termen lung".

Citeste si:

MAI PUTERNIC. Prin ordonanta emisa ieri, CNSAS devine, paradoxal, mai puternic decat prin legea anterioara. Pe o parte a fost eliminata sintagma de "politie politica", destul de restrictiva si in care nu puteau fi incadrati multi dintre cei verificati. Pe de alta parte, verificarea se va face numai de Directia de Investigatii a CNSAS, fara sa mai fie nevoie de votul Colegiului institutiei, care bloca de multe ori verdictele privind colaborarea cu Securitatea. Consilierul premierului a recunoscut ca noua ordonanta da CNSAS puteri suplimentare.