Enceladus, unul dintre satelitii gigantului gazos Saturn, ar putea ascunde apa in forma lichida in subsol, in regiunea polului sud, sustine un nou studiu publicat joi in revista Nature, informeaza Rompres. Analiza vitezei de expulzare a difer

Enceladus, unul dintre satelitii gigantului gazos Saturn, ar putea ascunde apa in forma lichida in subsol, in regiunea polului sud, sustine un nou studiu publicat joi in revista Nature, informeaza Rompres. Analiza vitezei de expulzare a diferitelor elemente chimice de catre gheizerele detectate de sonda americana Cassini in apropierea zonei denumita ''dungile tigrului'', a dus la concluzia ca o parte din aceste elemente provin din apa, conform lui Jurgen Schmidt, profesor la Universitatea din Postdam (Germania) si coordonator al acestui studiu.
Enceladus este unul dintre cele patru corpuri ale sistemului nostru solar in care au fost observate astfel de eruptii de tip gheizer, alaturi de Io (satelit al lui Jupiter), Triton (satelit al lui Neptun) si Terra. Un prim studiu a ajuns la concluzia ca aceste gheizere pot fi explicate prin efectul de maree exercitat asupra micutului satelit de vecinatatea cu Saturn, cel de-al doilea urias gazos al sistemului nostru Solar, intrecut doar de Jupiter in dimensiuni.
Este nevoie ca sub crusta inghetata a lui Enceladus, in special in zona polului sud, sa existe un ocean lichid care sub efectul de maree sa poata sparge gheata, deschizandu-si drum spre suprafata satelitului. Rezultatele acestui nou studiu ''indica faptul ca apa este prezenta intr-adevar, in forma lichida, sub invelisul inghetat al satelitului'', au precizat oamenii de stiinta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.