Ioana Maria Vlas este la un pas de a fi eliberata din arestul preventiv dupa aproape cinci ani petrecuti in spatele gratiilor. Tribunalul Bucuresti a hotarat ieri, in dosarul privind Fondul National de Acumulare, inlocuirea arestului lui Vlas cu interdictia de a parasi tara. Acuzata nu va beneficia insa efectiv de aceasta masura, eliberarea sa fiind deocamdata numai "pe hartie''. Hotararea va fi pusa in practica doar daca va fi confirmata in recurs.

Maria Vlas a sustinut ca isi doreste punerea in libertate, deoarece are nevoie sa caute dovezi, "nu pentru aparare, ci pentru stabilirea adevarului''. In favoarea eliberarii, aceasta a invocat ieri doua decizii prin care CEDO a condamnat Rusia si Turcia pentru mentinerea a doi inculpati in arest preventiv, pe o perioada nejustificat de mare.

Tot ieri, in cel de-al doilea mare dosar in care este acuzata Vlas, prabusirea Fondului National de Investitii (FNI), Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea acesteia de audiere a lui Sorin Ovidiu Vantu, in calitate de martor. Maria Vlas a sustinut constant ca omul de afaceri poate raspunde la toate intrebarile legate de caderea FNI si ca acesta ar fi beneficiat de sume importante din Fond.