Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, si estimeaza pentru decembrie 2009 o inflatie anuala de 3,9%, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isa

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, si estimeaza pentru decembrie 2009 o inflatie anuala de 3,9%, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Prognoza pentru 2009 a fost revizuita in scadere de la 4,3%, insa cifra nu a fost publicata pana acum.

Guvernatorul BNR a explicat ca revizuirea proiectiei pentru 2008 a fost determinata de o serie de factori. Primul dintre acestia se refera la persistenta, in prima jumatate a acestui an, a socurilor aparute in al doilea semestru din 2007.

De asemenea, proiectia aferenta acestui an a fost modificata, ca urmare a revizuirii calendarului de ajustare a preturilor la energie, de deprecierea mai puternica a monedei nationale si de o crestere mai accentuata a pretului petrolului.

Alti factori de influenta asupra modificarii prognozei se refera la persistenta anticipatiilor inflationiste deteriorate si la amanarea eliminarii excesului de cerere, pe fondul cresterii economice mai mari, al avansului cheltuielilor bugetare si al reducerii restrictivitatii conditiilor monetare.

Guvernatorul a mai explicat ca asupra inflatiei se vor reflecta si costurile de corectare treptata a deficitului extern, atragand atentia ca nu va fi vorba de "hard landing", dar chiar si o corectie de un punct procentual este costisitoare.

"Politica monetara urmareste realizarea unei dezinflatii sustenabile pe termen mediu, prin reincadrarea cat mai rapida in intervalul de variatie asociat tintei, fara cresterea dezechilibrelor", a spus Isarescu. El a adaugat ca in cadrul intalnirii recente cu reprezentantii guvernului a propus un mix de politici care sa duca la aceasta corectie, unde si politica monetara are un rol.

Castigul de productivitate format in timp a inceput sa se erodeze in ultimii doi-trei ani, pe fondul cresterii mai rapide a salariilor, ceea ce conduce la o pierdere a bazei de apreciere reala a leului, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "Daca acest castig, obtinut pana in 2005-2006, se va pierde, si daca salariile vor tinde sa creasca mai mult decat productivitatea, atunci baza aprecierii tinde sa fie sparta", a afirmat Isarescu intr-o conferinta de presa. Guvernatorul bancii centrale a aratat ca in cazul unei cresteri nominale a salariilor se creaza premise pentru deprecierea leului.

"Optiunea este sa pastram decalajele pozitive in cazul evolutiei productivitate-salarii si sa revenim la comportamente mai sanatoase", a spus Isarescu. Guvernatorul a apreciat ca Romania este la punct de rascruce si in aceasta perioada se creaza bazele evolutiei cursului pentru urmatorii 3-4 ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.