Salatiera de argint cu circuit inchis Ilie Nastase si Stan Smith umpleau de glorie, in urma cu trei decenii, arena din Parcul cu Platani. Se juca finala Cupei Davis. Peste ani, Banca Nationala a Romaniei ia decizia de a alunga sportul din acest

Salatiera de argint cu circuit inchis Ilie Nastase si Stan Smith umpleau de glorie, in urma cu trei decenii, arena din Parcul cu Platani. Se juca finala Cupei Davis. Peste ani, Banca Nationala a Romaniei ia decizia de a alunga sportul din acest loc. "Acolo m-am nascut, pe arenele BNR. Este o crima", spune marele campion Ilie Nastase.

La data de 4 aprilie 1944 aviatia americana bombardeaza Bucurestiul. Din clipele de groaza de atunci avea sa se nasca o mare legenda a sportului de masa romanesc: Asociatia Sportiva BNR. Speriati de evenimentele din acele vremuri, sefii Bancii Nationale a Romaniei au luat decizia de a muta Sectia de Fabricatie a Biletelor Bancare in orasele Rasinari si Baile Govora. "De plictiseala, dar si din dorinta de a practica sportul, cativa oameni inimosi infiinteaza la 10 iunie 1944, la Rasinari, AS BNR, societate care in timp se va numi Progresul Bucuresti. Cei doi oameni care au stat in spatele acestei initiative au fost Nicolae Pop si Traian Patrascu. Fara sa vrea, ei au intrat in paginile de glorie ale sportului romanesc, clubul Progresul fiind in cei 64 de ani de existenta unul dintre furnizorii de mari talente si performante ale sportului de pe aceste meleaguri", spune scriitorul Valentin Caltut, autorul unei monografii a Clubului. Mai importante decat toate medaliile, poate, in Parcul cu Platani au fost Arenele BNR. Loc in care tenismani ca Ilie Nastase, Ion Tiriac, Andrei Pavel si altii au adus glorie tenisului de camp romanesc. La 17 ianuarie 2008, in urma unei sedinte a Consiliului de Administratie a Clubului Progresul, se ia decizia desfiintarii acestei asociatii. "Nu au mai fost bani. Banca Nationala ne-a tot finantat pana acum. Din pacate, nu s-a mai putut continua aceasta finantare, iar solutia a fost desfiintarea", sustine Dan Liviu Popescu, presedintele CS Progresul Bucuresti.

CHINURILE FACERII. La 4 iulie 1991, intre Ministerul Tineretului si Sportului si BNR s-a semnat un protocol prin care s-a realizat trecerea CS Progresul Bucuresti in subordinea BNR, care este proprietara terenului. Prin documentul semnat la acea vreme, BNR s-a obligat sa achite catre MTS suma de 51 milioane de lei, "sa finanteze toate lucrarile de investitii incepute din anul 1990" si, foarte important, "sa mentina cu prioritate destinatia spatiilor preluate - terenuri si sali - pentru activitatea sportiva de performanta a sectiilor nominalizate de MTS". Cornel Dinu, secretar de stat la MTS la vremea semnarii protocolului, comenteaza decizia de desfiintare a Clubului Sportiv ca fiind o crima: "Eu stiu ca protocolul semnat reprezenta o obligatie asumata, de a nu se schimba destinatia initiala. Stiu ca in februarie 1995, in statulul BNR, a fost trecuta la una din clauze posibilitatea ca BNR sa poata finanta activitatile sportive. In fapt, s-a copiat modelul Deutsche Bundesbank, care spune asa: Pentru activitati sportive, Banca raspunde doar in fata poporului si a lui Dumnezeu! Deci, cineva si-a pierdut onoarea pentru ca nu a respectat obligatiile asumate. Cineva insemnand BNR sau Consiliul de Administratie".

AFACERE CU CIRCUIT INCHIS. Patrimoniul CS Progresul Bucuresti cuprinde, exceptand clubul de fotbal, circa noua hectare de teren, 12 terenuri de tenis - inclusiv Arena Centrala BNR - Sala de jocuri sportive construita pentru Universiada din 1980, sali de gimnastica, de judo si lupte, precum si spatiile anexe pentru birouri. Din toate acestea, importanta vitala pentru sportul romanesc o reprezentau Complexul Sportiv construit in 1980 si Arena Centrala BNR. Ultima este cea mai mare constructie destinata tenisului de camp din Romania, arena pe care nationalele de masculin si feminin disputau meciurile din FED CUP si DAVIS CUP. Tot aici se desfasura Romanian Open Tenis - cea mai mare competitie de tenis de camp din Europa de Est din cadrul ATP. Cu cativa ani in urma, mai precis in 2001, BNR a sistat sustinerea financiara catre clubul sportiv. Motivul, unul hilar. "Acest club nu a avut niciodata un statut juridic clar. Adica nu a fost infiintat prin hotarare judecatoreasca, nu a apartinut de BNR niciodata juridic etc. Din 2001 noi nu am mai avut voie sa finantam sportul, chiar daca avem aceasta posibilitate trecuta in statut! Practic, noi nu schimbam nimic acolo. Clubul era chirias, noi eram proprietari pe terenuri", sustine Adrian Vasilescu - consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Fals, am spune noi, atata timp cat documentul semnat in 1991 arata clar ce obligatii are Banca. Conform domnului Vasilescu, BNR nu a avut niciodata intentia de a scoate sportul din acest loc: "Pentru ca noi vom pune mereu contra cost la dispozitie spatiile destinate sportului". In opinia BNR, a face sport de mare performanta inseamna doar bani platiti pentru competitii, evident care sa umple buzunarul Bancii.

CRIMA. Terenul din Parcul cu Platani este unul foarte bine cotat pe piata imobiliara din Bucuresti. Un metru patrat de teren valoreaza minimum 6.000 de euro. Si nu sunt decat noua hectare de teren... Sportul de performanta va lasa locul unei afaceri de agrement, cu circuit inchis. Asta o confirma chiar presedintele CS Progresul, Dan Liviu Popescu, care spune ca "aici am inteles ca va avea acces doar personalul BNR". Mai bine zis, vorbind pe limba tuturor, locul sportului de masa si de performanta va fi luat de un sanatoriu de recuperare si intretinere a subalternilor domnului Mugur Isarescu. Primii pasi au si fost facuti. Asta o confirma chiar Dan Liviu Popescu: "Cei de la BNR au si adus niste aparatura medicala aici". Gura targului vorbeste si despre constructia, in cadrul acestui parc, a unui sediu de rezerva al BNR, care "in prezent este doar o barfa", dupa cum spune domnul Vasilescu. Concluzia a ceea ce s-a decis in sedinta din 17 ianuarie o da Ilie Nastase: "Este o crima. Pentru mine, Arenele Progresul sunt locul unde m-am nascut si am crescut. Si nu numai pentru mine. Este ceva inuman. Acolo, cand se taia un copac sau un maracine, parca taiau ceva din mine. Acum sunt socat. Eu am crezut si l-am stiut pe domnul Isarescu un mare admirator al sportului. Nu-mi vine sa cred ca au desfiintat Progresul".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.