TENSIUNE. UMF - "Carol Davila" Bucuresti, spre o noua conducere
Azi au loc alegeri pentru functiile de decan, prodecani, secretar stiintific si in Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Data fiind miza, multe cadre did

TENSIUNE. UMF - "Carol Davila" Bucuresti, spre o noua conducere
Azi au loc alegeri pentru functiile de decan, prodecani, secretar stiintific si in Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Data fiind miza, multe cadre didactice sunt preocupate de transparenta alegerilor.
Gabi Golea

Conform ordinului Ministerului Educatiei si Cercetarii si regulamentului de desfasurare a alegerilor, numele candidatilor trebuie afisate pe site-ul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila". Dar aceasta s-a facut doar pentru cadrele didactice, nu si pentru studenti. Mai mult, numele studentilor membri in Consiliul Facultatii de Medicina (deci cu drept de vot) au fost tinute secrete. Pana acum, nici macar secretarul-sef al facultatii nu stie aceste nume si nu este in posesia proceselor-verbale de alegeri ale studentilor.

La pozitiile de decan candideaza profesorii doctori Alexandru Ispas si Victor Stoica, la cele de prodecani - profesorii doctori Dan Barbu, Traian Patrascu, Calin Giurcaneanu, Ruxandra Ionescu, Doina Plesca, Marius Vintila si conferentiarii doctori Mircea Penescu si Florin Filipoiu, iar la cea de secretar stiintific - profesorii doctor Maria Dorobantu si Dan Gheorghe Andrei. Pentru cele 37 de locuri din Senat candideaza toti cei 76 de membri ai Consiliului Facultatii de Medicina.

Ca in cazul oricaror alegeri, transparenta este foarte importanta. Dar, din pacate, s-a refuzat cu incapatanare prezenta observatorilor. Au fost acceptati reprezentanti din partea sindicatelor, care insa nu reprezinta pe nici unul dintre candidati. In ultima sedinta de Senat au fost intrebati doar candidatii la postul de decan daca vor sa-si desemneze observatori, nu si candidatii la Senatul UMF. In aceste conditii se profileaza situatia in care comisia de numarare nu va fi verificata de nici un observator.

Or, in aceste conditii, orice acuza ulterioara la adresa comisiei este posibila. Tocmai pentru a-i proteja pe membrii comisiei de acuze ulterioare, este nevoie ca sa fie cineva care sa ii reprezinte pe candidati si sa asiste la deschiderea buletinelor, inclusiv la numararea voturilor.

Numeroase cadre didactice atrag atentia asupra acestor nereguli, deoarece de alegerile de maine depinde soarta UMF "Carol Davila" pe urmatorii patru ani. De aceea este bine ca ele sa fie transparente si corecte. Fiind vorba doar despre 101 votanti, conditiile de transparenta sunt usor de realizat. De aceea nu intelegem de ce ele nu sunt dorite, ci mai degraba se lasa sa se acumuleze suspiciuni asupra intregului proces de votare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.