CE BEM, CE MANCAM - E 171 trebuie evitat
Uleiul vegetal ii imprima conservei o valoare energetica destul de mare, de aceea trebuie evitat de supraponderali si de obezi.

Tonul cu maioneza Marco Polo are in compozitie "ton 50%, apa 34,95%, ulei de floarea-soarelui 4,8%, otet 3,65%, zahar 3,05%, amidon de porumb 1,80%, sare 0,84%, praf de ou 0,43%, dioxid de titan (E 171) 0,38%, guma de xanthan 0,10% (E 415)''. Tot de pe eticheta aflam ca este un produs sterilizat.

ANALIZA. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat - ton in conserva cu sos de maioneza, inclusiv doi aditivi alimentari: colorantul E 171 si agentul de ingrosare, guma de xanthan. Specialistul nostru ne spune ca atunci cand este pescuit din zone curate, nepoluate cu mercur, tonul are o proteina de calitate superioara si, de asemenea, este o sursa buna de acizi grasi esentiali cu lant lung omega 3, absolut necesari unei bune stari de sanatate. Aditivii alimentari folositi scad valoarea biologica a produsului analizat. Dioxidul de titan este utilizat ca si colorant alb, insa nu trebuie consumat frecvent, iar xanthanul poate interfera cu absorbtia grasimilor, vitaminelor liposolubile si a unor minerale.

Citeste si:

Produsul contine glucide in cantitati de aproximativ 4% (zahar si amidon), sare si praf de ou, care pot produce alergii persoanelor sensibile. Densitatea energetica a produsului este marita. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, acest lucru se deduce si din faptul ca in compozitie intra si grasimile vegetale.

CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderatie de persoanele sanatoase active, in contextul unei diete echilibrate si diversificate. Diabeticii vor tine cont de aportul de glucide, iar alergicii la ou vor testa produsul inainte de a-l consuma. Persoanele suferinde de malabsorbtie minerala si vitaminica il vor consuma cu precautie. Produsul analizat trebuie evitat de copii si de femeile insarcinate si care alapteaza, ne spune specialistul nostru.