Ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman, a declarat la New York, in cadrul lansarii unui turneu de promovare a afacerilor pe piata locala, ca Romania este "unul dintre secretele cel mai bine ascunse" in ceea ce priveste oportunitatile de
Ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman, a declarat la New York, in cadrul lansarii unui turneu de promovare a afacerilor pe piata locala, ca Romania este "unul dintre secretele cel mai bine ascunse" in ceea ce priveste oportunitatile de investitii. Taubman, alaturi de Adrian Vierita, noul ambasador roman la Washington, participa la un turneu de promovare in Statele Unite a oportunitatilor de afaceri in Romania, organizat de Serviciul Comercial al SUA, prin intermediul American Chamber in Romania (AmCham), informeaza Mediafax. Turneul a inceput luni la New York, cu o conferinta sustinuta de delegatia romano-americana in fata a cateva zeci de reprezentanti ai mediilor de afaceri, si va continua la Washington si Atlanta, in perioada 5-8 februarie. Delegatia condusa de Vierita si Taubman include si reprezentanti ai unor companii americane cu activitati in Romania. Din delegatie face parte si atasatul comercial american la Bucuresti, Cynthia Biggs, care a raspuns transant intrebarilor legate de legislatia romaneasca, indemnandu-i pe potentialii investitori ca, inainte de a incepe o afacere in Romania, sa isi angajeze un jurist bine pregatit."Romania are cel mai mare potential dintre economiile sud-est europene"Mesajul transmis de delegatia romano-americana participantilor la eveniment a fost ca Romania are nevoie de parteneri americani de incredere pentru valorificarea avantajelor oferite de aderarea la UE si dezvoltarea de proiecte viabile cu fondurile alocate.
Taubman a apreciat din punctul de vedere al oportunitatilor de investitii si in calitate de om de afaceri ca Romania are cel mai mare potential dintre economiile sud-est europene.
El a mentionat exemplul Nokia, care si-a relocat o capacitate de productie in Transilvania, proiectul autostrazii Bechtel, cel mai important de acest fel din Europa, proiectele de investitii ale companiei Ford la Craiova si intentia altei companii importante americane, Emerson Electric, de a dezvolta capacitati in Romania, dupa modelul Nokia.
"Valoarea fondurilor europene alocate Romaniei in urmatorii ani se va ridica la 32 de miliarde de euro. Avem nevoie de o interfata in valorificarea acestor fonduri", a declarat atasatul comercial al SUA la Bucuresti."Valoarea investitiilor in sistemul energetic va ajunge pana la 45 miliarde dolari"Printre progresele mentionate de membrii delegatiei, acestia au subliniat evolutiile inregistrate de economia romaneasca in ultimii ani, cresterea economica inregistrata in mod constant si relatia buna cu Statele Unite, concretizate si in cel mai recent Acord in domeniul apararii semnat la Bucuresti. Potrivit datelor Ministerului Economiei, valoarea investitiilor in sectorul energetic din Romania este estimata, pentru urmatorii 15 ani, la pana la 45 de miliarde de dolari, ceea ce face din Romania tara cu cel mai inalt potential investitional din sud-estul Europei, a afirmat Cristian Colteanu, director regional al General Electric pentru proiecte energetice.
Organizatorii turneului au apreciat ca printre domeniile de investitii care prezinta un interes deosebit, in prezent sau in viitorul apropiat, se numara cinci proiecte majore de privatizare - Antibiotice Iasi, Electrica Muntenia, CEC, Posta Romana si Loteria Nationala.
In ceea ce priveste recenta tendinta de depreciere a leului, ambasadorul roman la Washington a precizat ca rata de schimb valutar este libera si a dat asigurari ca Banca Nationala supravegheaza atent sistemul bancar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.