Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, portile investitiilor straine s-au deschis larg pentru tara noastra. Astfel, de la inceputul anului trecut, interesul investitorilor in industria de software a tarii s-a marit semnificativ, iar achizit
Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, portile investitiilor straine s-au deschis larg pentru tara noastra. Astfel, de la inceputul anului trecut, interesul investitorilor in industria de software a tarii s-a marit semnificativ, iar achizitiile din ultimele 18 luni au sporit atractivitatea Romaniei ca centru regional de dezvoltare a industriei informationale in Europa de Est, informeaza my-esm.com, citat de NewsIn.
Numarul mare de absolventi ai unui sistem universitar cu profil real bine pus la punct, costurile scazute, ratele mici, zona atractiva din punct de vedere geografic pentru companiile europene si forta de munca tanara sunt motivele pentru care investitorii prefera Romania ca punct de lucru al companiilor - mama.
De exemplu, firma de software Wirtek A/S, din Aalborg, Danemarca a ales sa achizitioneze o companie care activeaza in domeniul telecomunicatiilor din Cluj-Napoca, CodeWizards, dupa ce luase in calcul mutarea unor operatiuni in India. "Cea mai importanta problema este ca multe tari din Asia se confrunta cu o rulare a numarului de angajati de 23%-25% pe an", a declarat directorul administrativ al firmei Wirtek, Michael Aaen. Wirtek planuieste sa-si mareasca personalul din Romania la 200 de angajati, de la 40, in urmatorii ani, principalul motiv fiind loialitatea, a adaugat Aaen. Chiar inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, compania cu sediul in Londra, Misys Banking Systems Ltd., ce produce software pentru sistemele de administrare a riscurilor si comert, a achizitionat firma de software SC Fino Capital, cu sediul in Bucuresti, care colabora cu Misys de cativa ani. "Aderarea la UE elimina variabila riscului", a declarat directorul de dezvoltare al afacerilor din firma Misys. Sistemul universitar cu profil real, foarte eficient, din Romania a reprezentat un factor - cheie in orientarea Misys, spune Goodhind. Divizia din Romania a companiei Misys are in prezent 80 de angajati, conducerea planuind sa creasca acest numar cu 25% pe an.
Printre alte companii ce au facut de curand achizitii in Romania se numara Adobe Systems (din Mountain View, California), ce a cumparat InterAKT, o firma de software ce dezvolta produsele de baza ale Adobe, Adecco Group (din Glattbrugg, Elvetia), care a cumparat IP Devel, si Wind River Systems (din Alameda, California), ce a achizitionat SC Comsys SRL.Cluj devine treptat centrul tehnologic al tarii"Toate aceste firme sunt atrase de oamenii calificati care au absolvit de curand facultatea", a adaugat Goodhind. In Romania, 5.000 de studenti specializati in sectorul de software sau discipline asociate termina facultatea, iar la ora actuala, 25.000 sunt angajati in industria software.
O mare parte din activitatea din industria software are loc la Cluj-Napoca, oras ce devine rapid un centru tehnologic al Romaniei. O treime din cei 300.000 de locuitori din Cluj sunt studenti. "Aici oamenii au un cod etic mult mai dezvoltat decat in Bucuresti", a declarat directorul administrativ al firmei de software CoSoSys din Cluj, Roman Foeckl. Cetatean german, Foeckl a infiintat CoSoSys dupa o vizita in Romania in 2004. Şase luni mai tarziu, compania a lansat primul sau produs, un software de sincronizare a datelor pentru memoriile flash. Astazi, CoSoSys are 25 de angajati, si puncte de vanzare in China si Statele Unite ale Americii.
Cluj este, de asemenea, orasul in care Nokia va deschide o fabrica de telefoane mobile pe 11 februarie. Nokia a angajat 500 de oameni care sa lucreze intr-un singur schimb, insa intentioneaza sa angajeze 3.500 de oameni care sa lucreze in trei schimburi, investitiile facute de compania finlandeza ridicandu-se la 90 milioane de dolari.
In timp ce in Bucuresti se afla cele mai importante companii de software, precum Oracle, Hewlett-Packard, Microsoft si SAP, congestia si competitia in crestere din Capitala a determinat o migratie spre Cluj. "Oamenii se muta din Bucuresti in Cluj datorita unei calitati a vietii mai ridicate pe care o gasesc acolo", a declarat directorul administrativ al firmei Wirtek, Michael Aaen.
Salariile au crescut de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, apropiind proportiile costurilor pentru intretinerea personalului software de cele din Europa Centrala. Cu toate astea, salariul mediu pe cap de locuitor este sub cel din Europa de Vest, potrivit surselor. In functie de experienta, salariul net de inceput pentru absolventii de facultate este intre 400 si 600 de euro pe luna, iar cei cu peste 3 ani de experenta pot primi dublu, a estimat Foeckl.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.