PD-L cere convocarea unei sedinte a Camerei maine pentru depunerea motiunii in plenPD-L a depus ieri dimineata motiunea simpla "Anulati taxa de prima inmatriculare" la Camera Deputatilor, care cere anularea taxei si restituirea banilor celor care au platit-o fara procese in instanta. Cateva minute mai tarziu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a restituit grupului parlamentar PD-L motiunea simpla, motivand ca trebuie depusa in plen, si nu la Registratura. "Am primit motiunea simpla 'Anulati taxa de prima inmatriculare>> din partea colegilor de la PD-L. Am constatat ca aceasta a fost depusa cu incalcarea Regulamentului si, ca atare, am decis sa o restitui grupului PD-L", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. "Am transmis grupului PD-L toate acele prevederi legale pe care constat ca nu le cunosc, astfel incat sa depuna legal o motiune in Parlament", a mai afirmat Olteanu.
Presedintele Camerei Deputatilor a mai adresat o rugaminte partidului parlamentar PD-L, ca scrisorea de inaintare ce insoteste textul motiunii sa fie semnata de catre liderul grupului sau de un inlocuitor al acestuia. Inaintarea unei scrisori nesemnate prezinta riscul de a folosi antetul partidului in mod abuziv si nelegitim.Buda spune ca presedintele Camerei Deputatilor a incalcat RegulamentulViceliderul grupului PD-L, deputatul Daniel Buda, a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca motiunea simpla se depune la Registratura si doar se anunta in plen. "Cel care a incalcat Regulamentul de data aceasta a fost Bogdan Olteanu, pentru ca motiunea trebuie depusa, pentru a intra intr-un circuit al documentelor interne in Parlament, apoi se anunta in plen", a precizat Daniel Buda. Cateva ore mai tarziuGrupul parlamentar al PD-L din Camera Deputatilor va solicita, maine, in Biroul Permanent, convocarea unei sedinte a Camerei, joi, pentru indeplinirea formalitatilor privind depunerea motiunii simple privind taxa auto, a declarat, ieri, liderul deputatilor democrat-liberali, Cristian Radulescu.PD-L: "Guvernul Tariceanu cheltuieste banul public""Motiunea solicita anularea acestei taxe. A doua solicitare este returnarea banilor catre cetatenii romani, bani care au fost luati cu japca de statul roman. Dorim returnarea taxei pana la sfarsitul acestui an prin proceduri administrative, fara obligatia de a merge in instanta. La fel de usor cum au luat banii, la fel de usor sa-i returneze", a declarat deputatul PDL Gratiela Iordache. "Suntem determinati la acest demers de impactul social generat de aceasta exorbitanta 'taxa de prima inmatriculare>> si de riscul ca Romania sa piarda in fata Curtii Europene de Justitie din cauza caracterului ilegal, discriminatoriu si neeuropean al respectivei taxe", se arata in preambulul motiunii.
"Noua propunere are in continuare un caracter fiscal, avand un cuantum care depaseste puterea de cumparare a cetateanului roman obisnuit", se arata in textul motiunii.
"Taxa auto este expresia modului ineficient in care Guvernul Tariceanu II cheltuieste banul public, al risipei si lipsei de coerenta economica in consumul resurselor Romaniei", se arata in finalul documentului.
Textul motiunii "Anulati taxa de prima inmatriculare" a fost semnat de 69 de deputati.Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca "motiunile simple se depun la presedintele Camerei in cursul sedintelor publice". Potrivit aceleiasi surse, dupa primirea motiunii, presedintele Camerei o comunica de indata Guvernului si o aduce la cunostinta Camerei, dupa care dispune afisarea ei la sediul Camerei Deputatilor. Data dezbaterii motiunii simple, care nu poate depasi 6 zile de la inregistrarea acesteia, este stabilita de presedintele Camerei.