Executivul si BNR au ajuns pe aceeasi lungime de unda
Guvernul promite: Fara pomeni electorale
Isarescu: Vom ramane in continuare agresiviIn momente dificile pentru economia romaneasca, de pierdere a increderii in moneda nationala, de presi
Executivul si BNR au ajuns pe aceeasi lungime de unda
Guvernul promite: Fara pomeni electorale
Isarescu: Vom ramane in continuare agresiviIn momente dificile pentru economia romaneasca, de pierdere a increderii in moneda nationala, de presiuni asupra preturilor, coerenta mixului de politici se dovedeste a fi mai importanta decat fiecare dintre acestea luate separat. Aceasta este concluzia la care au ajuns guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, dupa o intalnire in cadrul careia s-a discutat despre coordonarea politicilor fiscal-bugetare cu cele monetare in vederea atingerii tintei de inflatie in acest an.
Astfel, premierul Calin Popescu Tariceanu a promis ca nu vor fi acordate pomeni electorale desi este an electoral, iar avansul salariilor nu-l va depasi pe cel al productivitatii. Totodata, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a subliniat necesitatea prudentei, eficientei si predictibilitatii in ceea ce priveste cheltuielile bugetare, considerand armonizarea politicilor Guvernului cu cele ale BNR absolut necesara pentru cresterea increderii in economia romaneasca. BNR ramane ferma pe pozitii, guvernatorul Mugur Isarescu reafirmand ca vor fi luate toate masurile necesare pentru inregistrarea unei traiectorii dezinflationiste pe termen mediu.
Oficialii bancii centrale au subliniat in repetate randuri riscurile ce pot fi generate de o crestere a salariilor peste avansul productivitatii, una dintre consecintele acestui fenomen fiind cresterea preturilor. "Principala incertitudine pentru inflatie va fi cresterea salariilor", avertiza guvernatorul inca de la inceputul anului trecut, insa reprezentantii Guvernului au ignorat pana acum semnalele bancii centrale.Tariceanu: Cresterile salariale nu vor depasi nivelul productivitatiiDe aceasta data, Guvernul pare sa fi inteles avertismentele bancii centrale si promite ca, in acest an, avansul salariilor nu-l va depasi pe cel al productivitatii muncii. "2008 este un an electoral, dar nu va fi unul al pomenilor electorale. Trebuie sa tinem cont de evolutia inflatiei si nu ne vom permite sa crestem salariile dincolo de evolutia productivitatii", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu.
Prevederile bugetare pe 2008 necesita o prudenta mai mare, cu atat mai mult cu cat, la nivelul UE, se asteapta o diminuare a cresterii economice, a mai spus Tariceanu. "In calitate de prim-ministru, urmaresc ca Romania sa-si continue aceasta tendinta de crestere economica peste media europeana, pentru ca este singura solutie pentru recuperarea decalajelor dintre noi si statele dezvoltate din UE", a adaugat acesta.
Premierul a adaugat ca o majorare salariala la nivelul solicitat de catre liderii sindicatelor feroviare este greu de acceptat fara o restructurare a companiei, avand in vedere ca CFR este o unitate care inregistreaza pierderi si functioneaza "din greu" pe baza de subventii. El a aratat ca nu desconsidera dorinta reprezentantilor sindicatelor de a asigura conditii mai bune de salarizare, dar ca o majorare salariala peste "limitele sanatoase" va determina o crestere a inflatiei. "Acesta este suportul rational prezentat in discutia cu sindicatele", a spus Tariceanu.
Salariul net mediu a crescut in ultima luna a anului trecut, fata de noiembrie 2007, in termeni reali, cu 12,2%, la 1.266 lei, influentat de acordarea primelor de sarbatori, iar comparativ cu luna decembrie a anului 2006 avansul a fost de 15,2%, respectiv de 8,1% excluzand inflatia. In termeni nominali, cresterea din decembrie 2007 fata de luna noiembrie a anului trecut, a fost de 12,9%."Cheltuielile bugetare vor fi ferm controlate"In plus, premierul a precizat ca in acest an se va desfasura un control mai ferm al cheltuielilor bugetare, referindu-se, explicit, la dotarea cu autoturisme a institutiilor publice. "Am hotarat ca, anul acesta, sa punem o limita clara in ceea ce priveste dotarea cu autoturisme, mobilier si sedii la ordonatorii principali de credit, pentru ca am vazut o serie de derapaje care s-au petrecut la nivelul anului trecut, si vom reintroduce aceasta masura de protectie si de control, hai sa ii spunem, chiar restrictiva, pe care am mai aplicat-o in 2005 si 2006", a mai spus Tariceanu.
In acord cu premierul, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, considera ca este nevoie ca ministerele sa prezinte o defalcare lunara a cheltuielilor, pentru a creste gradul de predictibilitate a acestora. El spune ca la capitolul cheltuielilor bugetare este nevoie de prudenta, eficienta si predictibilitate.
Deficitul bugetar a atins anul trecut, potrivit metodologiei europene, un nivel de 2,5% din Produsul Intern Brut, oficialul MEF aratand ca peste 0,5 puncte, respectiv 600 de milioane de euro, au reprezentat sume destinate repararii abuzurilor din perioada comunista.Vosganian: Bugetul de asigurari sociale va permite plata pensiilor pana in 2017In plus, Vosganian a aratat ca datele analizate in proiectia bugetara pentru urmatorii 12 ani reflecta ca bugetul asigurarilor sociale va fi unul echilibrat sau pe un usor excedent pana in 2012, care va asigura plata pensiilor, iar apoi acesta va trece pe excedent.
"Romanii reusesc, prin contributiile pe care le platesc la salarii, sa asigure cresterea pensiilor pentru 2009 si in perspectiva. Am prezentat sindicatelor proiectia pana in 2020, iar aceasta arata foarte clar ca, pana in 2017, bugetul de asigurari sociale va fi echilibrat sau va avea un foarte usor deficit acoperit fara nicio problema, iar dupa 2017, reintram pe excedent. Romanii sa nu aiba nicio grija, pensiile vor fi platite", a spus Vosganian.
El a aratat ca, potrivit estimarilor Guvernului, contributiile sociale platite de catre salariati vor fi suficiente si in acest an pentru plata pensiilor. "Nu vom reduce banii de la alte alocari. Prin reducerea deficitului si cresterea pensiilor lasam neschimbate alocarile pentru domeniile prioritare ca: educatia, sanatatea, agricultura si investitiile in infrastructura. Chiar si prin rectificare, nu vom schimba modificarile facute de Parlament", a adaugat Vosganian.Isarescu: Exista un pericol major in aparitia unei spirale preturi-salariiGuvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a continuat si ieri sa atraga atentia asupra faptului ca un avans al salariilor necorelat cu productivitatea muncii induce pericolul major de aparitie a spiralei inflationiste, fenomen ce va putea fi greu de stapanit, odata declansat.
"Trebuie corelate salariile cu productivitatea, pentru ca vedem un pericol major in spirala preturi- salarii. Cand spirala se declanseaza, este greu de stapanit, se creeaza un cerc vicios din care toata lumea pierde", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul BNR a salutat angajamentul Guvernului privind adoptarea unei politici salariale rationale si corelarea cresterii salariilor cu avansul productivitatii. "Este bine de notat ca o asemenea relatie este de natura sa ajute nu doar la mentinerea unei inflatii scazute, dar cred ca o sa dea stabilitate monedei nationale, in timp. Este evident ca nu pot coexista cresteri salariale peste cresterea productivitatii in acelasi timp cu aprecierea cursului", a spus acesta.
Totodata, guvernatorul a spus ca "se va ajunge, in discutii s-a ajuns deja si se va ajunge la punerea in aplicare a acestei coerente, care va da o crestere economica sustinuta, de circa 6%, si readucerea inflatiei in interval in a doua jumatate a anului".
Dupa ce banca centrala a majorat de doua ori in acest an dobanda de politica monetara si a adoptat si alte masuri prudentiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar, Isarescu spune ca institutia va ramane pe pozitii si va lua toate masurile necesare pentru a atinge tinta de inflatie in acest an. "Vom ramane in continuare agresivi", a spus Isarescu. El a adaugat ca urmatoarea sedinta de politica monetara va avea loc la 20 martie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.