Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanta de urgenta care permite Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sa isi continue activitatea, dupa decizia Curtii Constitutionale prin care Legea C

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanta de urgenta care permite Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sa isi continue activitatea, dupa decizia Curtii Constitutionale prin care Legea CNSAS a fost considerata drept neconstitutionala.

In document este clar specificat ca ordonanta de urgenta produce efecte pana la data adoptarii unei noi reglementari care sa armonizeze dispozitiile Legii 187/1999 cu prevederile Constitutiei, prin prisma celor constatate prin decizia Curtii Constitutionale 51/2008.

- Cititi aici textul ordonantei - format doc CNSAS - administrator, nu judecator
Ordonanta de urgenta privind continuarea activitatii CNSAS, care urma sa fie aprobata azi de Guvern, a fost discutata ieri, pana noaptea, de consilierii premierului, Stejarel Olaru si Marius Oprea, cu reprezentantii societatii civile, forma finala fiind convenita dupa patru ore de dezbateri. Ordonata ar urma sa reglementeze temporar activitatea CNSAS, in 45 de zile urmand sa fie elaborat un alt act normativ, pus in acord cu decizia Curtii Constitutionale. Consilierul premierului pe probleme de securitate nationala, Stejarel Olaru, ne-a declarat ca noua legislatie a CNSAS va fi elaborata impreuna cu reprezentantii societatii civile, grupul de lucru urmand sa fie constituit chiar azi. “Noua lege trebuie sa reglementeze atributiile CNSAS de deconspirare a Securitatii si procedura prin care se vor face verificarile candidatilor pentru diferite functii publice. Inclin ca noul act normativ sa fie tot o ordonanta de urgenta, care sa poata fi aplicat la alegerile locale din aceasta vara”, ne-a declarat Olaru. Conform proiectului de ordonanta, CNSAS are printre atributii “asigurarea exercitarii dreptului de acces la propriul dosar intocmit de organele de Securitate ca politie politica”, "furnizarea la cerere a identitatii persoanelor care, utilizand nume conspirative, au contribuit cu informatii la completarea dosarului numai daca acestia pot fi stabiliti cu certitudine" si "asigurara exercitarea dreptului de acces la informatii de interes public cetatenilor romani, precum si reprezentantilor presei scrise si audio-vizuale, partidelor politice, organizatiilor neguvernamentale legal constituite, autoritatilor si institutiilor publice, in conformitate cu prevederile legii 544/2001". In plus, CNSAS "da publicitatii informatii si documente care atesta implicarea organelor de Securitate si a altor structuri politice si represive ale regimului totalitar comunist in savarsirea unor fapte grave impotriva vietii, integritatii fizice sau psihice si libertatii persoanei, precum si a unor acte de tradare a intereselor nationale". Cititi aici proiectul de act normativ


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.