SCENARII IN CIORNA
S-a crezut, oare, Traian Basescu, pe vremea cand era capitan de cursa lunga, rege? Dupa ce "Biruinta" taia furtunile si marea cu valuri cat blocurile de pe Bulevardul Victoria Socialismului, un whisky direct din sticla impartit cu secunzii pe puntea abia periata de Mediterana il facea sa se viseze cu lauri de Cezar pe frunte? Urgiile de gradul opt pe care le-a depasit folosind carmeli in zigzag i-au creat deformatii profesionale. De rege care trebuie temperat. Dar intr-atat de temperat, incat tot el sa carmeasca.

Din cand in cand, Traian Basescu isi aduce aminte cum e sa strigi "cu toata viteza inainte"! Solutia, in plina furtuna, se-aplica in momentul in care, hopa, tusti, cat pe ce valul sa te ia. A fi sau a nu fi presedinte? Probabil ca Palatul Cotroceni il imbie cateodata pe Traian Basescu sa-si puna si aceasta intrebare. Palatul, in sine, a fost ridicat de statul roman condus de regele Carol I, pe locul unor curti domnesti, pentru printul mostenitor, Ferdinand I, cel care avea sa devina "Intregitorul". Macar un fior are si presedintele, ca sta in casa regala.

De ceva vreme, Traian nu mai are aparitia lui nea Base, gata sa imbrace pufoaica si sa isi indese celebra caciulita pe locul unde dadeau tonul la cantec toanele suvitei. Acum, Traian Basescu arata aidoma lui Tony Blair. Tot cu poporul brat la brat, aidoma laburistului de la Londra, dar mai retinut in manifestari si discursuri fata de epoca sa de glorie. O asa transformare i se poate trage de la corectiile pe care le-a incasat din reglarea axei Washington - Londra - Bucuresti. Dar i se poate trage si de la plimbatul prin Palatul Cotroceni prin aceleasi incaperi unde Regina Maria a Romaniei, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, suferea in vremuri de restriste pentru tara sa adoptiva.

Acum lucrurile prin politica de Dambovita s-au schimbat. Nu mai merge cu greve si manifestatii de strada, fiindca poporul s-a plictisit si prefera sa castige un ban cinstit in Europa cea veche. Acum, politicienii se dueleaza savant in chitibuseli avocatesti pe la Curtea Constitutionala. Si chiar asa, apropo de Constitutie. "Cu toata viteza inainte" e pe cale Traian Basescu sa forteze valurile politicii, spre surprinderea si ciuda adversarilor sai, care se vad pusi in fata faptului implinit. El e presedintele care si-a asumat, la sfarsitul lui 2006, actul politic de a condamna comunismul. A tinut in acel moment sa aminteasca, printre principalele actiuni criminale ale regimului comunist, "distrugerea partidelor politice si a continuitatii constitutionale a statului roman, prin abdicarea fortata a regelui Mihai". Multi vad, putini pricep. Tocmai aceasta fraza din discursul lui Traian Basescu arata ca proclamarea republicii, la 30 decembrie 1947, scartaie din toate incheieturile mostenirilor constitutionale.

Citeste si:

La sfarsitul anului trecut, regele Mihai a desemnat-o pe Principesa Margareta drept succesoarea sa dinastica, modificand practica Legii Salice, cu descendenta exclusiv masculina. Povestea aceasta cu regi si regine, printi si printese pare o joaca pentru unii. Principesa Margareta vorbeste fluent limba romana, spre deosebire de anii imediat de dupa '89. Totodata, insasi regina Ana, sotia regelui Mihai, tocmai ce-a aparut, pentru prima data intr-un interviu la televiziunea nationala. Apoi, sa spunem ca Alteta Sa Regala Radu Duda este foarte activa in plan diplomatic. Dar, cel mai important lucru, Casa Regala are o viziune pentru Romania pe viitorii 30 de ani. Ceea ce in haosul politic de astazi, in care partidele abia ce isi incropesc promisiuni pentru urmatoarele patru sesiuni de alegeri, e o chestiune fundamentala.

Si in plan simbolic, regalitatea este regasita in Romania. In toata tara, scoli generale si licee au preluat numele regilor si reginelor Romaniei. Universitatea Nationala de Aparare, forul care pregateste ofiteri de stat major si nu numai pentru toate structurile de securitate ale tarii, a primit numele "Carol I". De asemenea, Muzeul National Militar se numeste "Ferdinand I". Tot numele regelui unirii de la 1 Decembrie 1918 l-a luat una dintre fregatele intrate in dotarea Fortelor Navale, in vreme ce fregata-sora a fost botezata "Regina Maria".

In anul in care se implinesc 90 de ani de la Marea Unire de la Alba-Iulia, Traian Basescu poate sa sarute mana Principesei Margareta, asa cum Tony Blair a sarutat mana Reginei Elisabeta. Si-apoi, in prisma alegerilor, daca un rege a putut fi, la bulgari, prim-ministru, atunci si un presedinte poate fi, la noi, prim-ministru. Conteaza cine tine carma!