Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj a controlat 13 societati comerciale, subantreprenorii firmei Goldbeck care construieste fabrica Nokia de la Jucu, judetul Cluj, aplicand amenzi de 58.500 lei pentru neregulile privind declararea cetatenilo
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj a controlat 13 societati comerciale, subantreprenorii firmei Goldbeck care construieste fabrica Nokia de la Jucu, judetul Cluj, aplicand amenzi de 58.500 lei pentru neregulile privind declararea cetatenilor straini detasati la munca in Romania.
Potrivit HG 344/2007, firmele care au cetateni straini detasati la munca in Romania au obligatia sa comunice acest lucru ITM, cu cinci zile inainte de prima zi de lucru sau, cel tarziu, in prima zi de lucru, ceea ce nu s-a intamplat in cazul subantreprenorilor Goldbeck. In caz contrar firmele risca amenzi de la 4.500 de lei pana la 9.000 de lei.
Inspectorul-sef al ITM Cluj, Daniel Pacurar, a declarat pentru NewsIn ca fiecare firma a fost amendata cu cate 4.500 de lei, din cauza faptului ca societatile nu i-au instiintat de prezenta celor 161 de cetateni straini din Slovacia, Germania si Polonia care lucreaza pe santierul Nokia Village din cadrul parcului industrial Tetarom III.
"Niciuna din cele 13 societati comerciale nu au efectuat aceasta comunicare. Ea este echivalenta cu inregistrarea unui contract individual de munca, singura forma prin care statul roman poate sa aiba control asupra cetatenilor detasati pe teritoriul Romaniei. Astfel ca, cele 13 societati comerciale au fost amendate cu 58.500 de lei", a mai afirmat inspectorul-sef al ITM Cluj.
Daniel Pacurar a mai afirmat ca la firma Goldbeck, subantreprenorul general, nu au fost sesizate nereguli, iar celelalte societati au declarat ca nu cunosteau faptul ca trebuie sa depuna aceasta comunicare, doua dintre ele refuzand sa semneze procesul-verbal de constatare a contraventiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.