Luna trecuta, a stat sub semnul unei evolutii preponderent descendente a preturilor, investitorii din piata autohtona de capital resimtind din plin influentele internationale.
Ianuarie a fost o luna a vanzatorilor, deprecierea preturilor la actiuni conducand la mutarea centrului de interes al pietei de capital romaneasca catre bursa de la Sibiu, singura care poate oferi castiguri pe scadere, ea jucand, totodata, rolul de plasa de siguranta pentru piata spot, hedgerii pastrandu-si intacte portofoliile. In aceste conditii se remarca evolutia excelenta a lichiditatii de bursa instrumentelor financiare derivate de la Sibiu, situatie care demonstreaza maturizarea pietei autohtone si a actorilor ei care au inteles ca utilitatea unei burse la termen se vede atat in perioade de crestere, cat si in cele de scadere. Aceasta situatie a fost reflectata de volumul de transfer realizat pe piata SIBEX in ianuarie, el ridicandu-se la 422.641 contracte, valoarea lor reprezentand echivalentul a 1,42 miliarde lei, cel mai bun nivel al ultimelor opt luni.
Intensitatea resimtita la tranzactionare a evidentiat revenirea la un nivel superior de lichiditate care reflecta posibilitatile de crestere a pietei sibiene la termen dar si un imens potential de exploatat pentru jucatori care isi pot astfel gasi foarte usor contraparte pentru orice tip de strategie, de la simpla speculatie a evolutiei preturilor, pana la strategiile de hedging de portofoliu sau valutar ori cele cu risc nul, arbitrajul.
Din totalul precizat, optiunile au atras circa 4.000 contracte cu o valoare de 742.435 lei. Nivelul superior al primelor platite a facut ca valoarea optiunilor sa creasca cu circa 92%, fata de ianuarie 2007, situatie care dovedeste totodata ca investitorii au inceput sa prinda gustul acestor instrumente cu mare potential de profit si riscuri limitate la prima platita. La capitolul preferinte, sectorul derivatelor pe actiuni a adus in prim plan produsele financiare. S-au impus derivatele pe actiunile SIF 5 cu un total 209.050 contracte, care au fost urmate de SIF 2 cu 200.819 contracte. Pe trei, s-au clasat derivatele pe TLV, cu 3.172 contracte, ele revenind printre vedetele pietei, cu cea mai buna ascensiune de lichiditate.
La capitolul derivate pe cursurile valutare raportul RON/EURO a continuat sa se mentina in top, pe fondul volatilitatii din piata valutara fiind incheiate peste 2.400 contracte.
O surpriza placuta a fost si derivatul SIBGOLD care a generat 400 contracte si a intrat definitiv in aria produselor tranzactionate zilnic.
Raportat la derivatele pe actiuni, preturile aflate in scadere au alimentat puternic conturile investitorilor short si i-au facut pe hedgerii de portofoliu sa se felicite pentru strategiile urmate. Spre exemplu, derivatele pe SIF 2 au pierdut in 21 sedinte 69 bani/actiune pentru martie si 75,26 bani/actiune pentru iunie, deprecieri sinonime cu randamente short de 172,5 si, respectiv, 188%. In cazul derivatelor pe SIF 5 cu scadentele martie si iunie, preturile au scazut cu 86,77 si, respectiv, 88,09 bani/actiune, randamentele short fiind de 173,5 si 176 %. Aceste castiguri, raportate la suma investita au putut fi si mai mari depasind 200%, tinand cont de minimele atinse in ianuarie sau de faptul ca au existat pozitii short pe scadentele disponibile, deschise inca din lunile anterioare.