Cand in China a sosit vremea primenirii timpului si trecerea intr-un an nou, nimic nu este lasat la intamplare. Esential este ca norocul, sanatatea si toate lucrurile bune sa ajunga in toate incaperile, la cei peste un miliard de locuitori cat num

Cand in China a sosit vremea primenirii timpului si trecerea
intr-un an nou, nimic nu este lasat la intamplare. Esential este ca norocul, sanatatea
si toate lucrurile bune sa ajunga in toate incaperile, la cei peste un miliard
de locuitori cat numara in prezent China. Este firesc ca fiecare preparat asezat
la masa de sarbatoare sa-si aiba rolul lui in “acest complot universal”.

Simboluri... alimentare

Scoicile sunt considerate simbolul prosperitatii datorita
asemanarii lor frapante cu monedele chinezesti. Se prepara in diverse maniere,
fierte sau prajite, si neaparat cu sos de soia. Pachetelele de primavara
reprezinta emblema bogatiei, culoarea lor aurie ducand cu gandul la un lingou
de aur. Nici mingiutele din orez nu sunt de ocolit, caci puterea lor este de a
le aduce acasa pe rudele plecate departe. Nu intamplator se servesc la evenimente
cu totul speciale. Arahidele le ofera celor care le consuma viata lunga.

De cele mai multe ori, pestele se serveste la sfarsitul
mesei, caci el va face ca anul ce vine sa fie unul mult mai bun decat cel care
sta sa se incheie.

Mai mult, pestele se serveste pe de-antregul, cu tot cu cap si
coada, pentru ca sa nu tanjesti dupa nimic in viitorul apropiat. De altfel, una
dintre cele mai populare urari in noaptea de Anul Nou suna cam asa: “Fie ca in
fiecare an sa ai parte de mai mult!”.

Ritualuri chinezesti

Ca si la romani, exista cateva “ritualuri” pe care le indeplineste
fiecare chinez atunci cand se apropie Anul Nou (numit si “Festivalul Primaverii”).
Se curata cu mare grija toata casa pentru a da afara ghinionul ce s-ar putea
ascunde prin vreun colt. Se picteaza, de cele mai multe ori cu rosu (o culoare
norocoasa), usile si peretii, apoi se agata din loc in loc lampioane. “Zeul Bucatariei”
(care conform traditiei vegheaza la bunastarea din fiecare camin) primeste acum
“ofrande”, mai ales din partea copiilor. Gazdele le daruiesc oaspetilor
portocale si mandarine, care simbolizeaza bogatia si norocul. Din caminul nici
unui chinez nu va lipsi ceea ce am putea numi “tava care ne aduce impreuna”. In
cele 8 compartimente ale ei se pun alimente care au “puteri miraculoase”. De ce
sunt atat de importante aceste ritualuri? Vechile mituri si legende chinezesti
spun ca tare demult traia o fiinta infricosatoare si uriasa, numita Nian.
Aceasta avea o gura atat de mare incat putea sa inghita dintr-o data mai multi
oameni. Desi multi viteji au incercat din rasputeri sa o rapuna, un singur batran
a reusit ca printr-o vraja sa o faca sa dispara. Desi Nian nu a mai fost vazut
nicaieri de atunci, ghinionul si nenorocirile inca mai exista.

Chi-Chi

Ingrediente: 30 ml votca, 15 ml Blue curacao, 15 ml crema de
nuca de cocos, 150 g ananas proaspat sau din conserva, o cupa de inghetata de
vanilie, 125 g gheata, cateva cubulete de ananas pentru decor.

Preparare: Toate ingredientele (in afara de cubuletele de
ananas pentru decor) se pun intr-un blender si se mixeaza pana cand compozitia
devine cremoasa. In functie de consistenta dorita se mai poate adauga gheata
sau inghetata. Se toarna totul intr-un pahar de sticla i se decoreaza cu ananas
taiat in cubulete.

Orez cu ananas

Ingrediente: 100 g creveti, 8 felii de ananas, un ardei gras
rosu, o jumatate de morcov, o jumatate de ceapa, o ceapa verde, un ardei iute
Jalapeno, o lingurita de usturoi tocat, o lingurita de ghimbir, 200 g orez, doua
linguri de sos de soia, o lingurita de curry, zahar, ulei.

Preparare: Intr-o tigaie cu ulei incins se pun usturoiul,
ghimbirul si ardeiul Jalapeno tocat. Se lasa pe foc cateva secunde, se adauga
cepele curatate si tocate, apoi ardeii tocati si morcovul dat pe razatoare. Se
amesteca, apoi se pun feliile de ananas taiate in cubulete si crevetii
decorticati fierti. Se mai lasa pe foc cateva minute, apoi se toarna orezul. Se
amesteca incontinuu,ca sa nu se prinda. Se adauga sosul de soia, curry si zaharul.

Scoici in sos negru

Ingrediente: 20 de scoici, doua linguri de fasole neagra
fiarta, o lingura de ghimbir ras, un catel de usturoi, doua bucati de praz, 200
ml supa de pui, doua lingurite de sos de soia, doua lingurite de sos de soia
negru, o lingurita de zahar brun, un sfert de lingurita de pasta de chilli cu
usturoi, o lingurita de amidon, o jumatate de lingurita de ulei de susan, ulei.

Preparare: Scoicile se pun la fiert, apoi se strecoara. Se
arunca cele care nu s-au deschis inca. Se taie carnea scoicilor foarte marunt.
Boabele de fasole fierte se zdrobesc si se amesteca foarte bine cu ghimbirul.
Separat, intr-un bol, se amesteca supa de pui, cele doua tipuri de sos de soia,
usturoiul, zaharul si pasta de chilli cu usturoi. Intr-o tigaie se incinge
uleiul si se caleste prazul taiat marunt. Se adauga, cand s-a rumenit, cateva
picaturi de sos de soia, sare si piper, apoi se pune totul intr-un vas. Se incinge
din nou ulei si se adauga crema de fasole si ghimbir. Dupa cateva minute se pun
scoicile, se amesteca, apoi se adauga amidonul dizolvat in patru lingurite de
apa. Se pune din nou in oala compozitia de praz, apoi se mai lasa pe foc cateva
minute. Se da la o parte, se adauga uleiul de susan si se amesteca.

Costite vegetariene

Ingrediente: 75 g nuci, o jumatate de ardei rosu si o jumatate
de ardei galben, doua lingurite de amidon, 150 g felii de ananas, 120 ml sos
dulce-acrisor, un morcov, ulei.

Preparare: Nucile se pun la fiert intr-o oala in care s-au
adaugat 1.500 ml apa si 4 lingurite de sare. Dupa cinci minute, se strecoara si
se pun din nou la fiert. Se strecoara pentru ultima data si se asaza intr-un
vas. Ardeii grasi se taie cubulete. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se prajesc
nucile. Se pun apoi ardeii si feliile de ananas. Se adauga sosul dulce-acrisor,
apoi amidonul dizolvat in trei linguri de apa. Se serveste foarte fierbinte si
se decoreaza cu feliute de morcov.

Mingi de perle

Ingrediente: 75 g orez cu un continut mare de glutina, 450 g
carne tocata de porc, o ceapa verde, doua castane de apa, un albus, o lingura
de sos de soia, o lingura de sherry, o lingurita de amidon, sare, piper.

Preparare: Orezul se lasa la inmuiat in apa timp de cateva
ore sau de cu seara. Se scurge foarte bine si se presara pe o foaie de copt, putin
inainte de pregatirea mingilor (altfel se vor usca prea tare). Intr-un vas se
amesteca carnea de porc, sosul de soia, ceapa verde, sherry, castanele de apa
tocate, sarea, piperul, albusul de ou tocat si amidonul. Se formeaza chiftelute,
care se rostogolesc peste orez. Se pun la fiert timp de 25-30 de minute intr-un
cosulet de bambus asezat intr-o tigaie. Se servesc cu sos de soia. In compozitie
se mai pot adauga ciuperci tocate sau ghimbir ras.

Alune foarte aromate

Ingrediente: 200 g alune nesarate descojite, doua linguri de
unt, 50 g zahar brun, o lingura de sos de soia, o jumatate de lingurita de
cinci condimente chinezesti (scortisoara, ghimbir, cuisoare, anason stelat macinat
si seminte de anason).

Preparare: Intr-o tigaie se topeste untul, apoi se adauga
zaharul si sosul de soia. Dupa ce se dizolva zaharul se presara condimentele si
se lasa sa fiarba timp de cateva minute. Se ia de pe foc si se inglobeaza
alunele. Compozitia se intinde uniform intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Se lasa sa se intareasca bine, apoi se rupe in bucati.

Cititi si celelalte articole din Jurnalul de Bucatarie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.