- Proiect - Legile Educatiei, in dezbatere publica
Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu, i-a cerut, miercuri, intr-o scrisoare deschisa, ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, sa mentina religia ca disciplina de studiu in ciclul liceal.

"Constat cu surprindere ca noul proiect al Legii invatamantului din Romania, prin articolul 10 (1), elimina religia ca obiect de studiu in ciclul liceal, cu toate consecintele de rigoare, ceea ce reprezinta un regres fata de Legea invatamantului din 1995, care prevedea in articolul 9 (1) ca planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun”, se arata in scrisoarea IPS Bartolomeu.

Inaltul ierarh ortodox arata ca, in calitate de persoana care a facut parte din generatia si structura "Grupului de Reflectie pentru Innoirea Bisericii” (1990-1992), reia pledoaria "pentru mentinerea religiei ca obiect de studiu obligatoriu in ciclul liceal”.

El a adus ca argument apelul "Religia in scoala”, aparut in anul 1991, "al carui ecou se regaseste in Legea nr. 84 din 24 iulie 1995, care se dovedeste si astazi, dupa 13 ani, tot atat de actual”. La scrisoarea transmisa ministrului Educatiei, IPS Bartolomeu a anexat si documentul-apel din 1991, potrivit caruia "ora de religie in scoala nu constituie un deziderat nou, postrevolutionar, ci restaurarea statutului ei de pana in 1948".

"Religia nu e proprietatea statului, nici a ministerului si nici a Bisericii ca institutie. Ea este un dat fundamental al poporului roman, pastrat de-a lungul a doua milenii si marturisit de tinerii martiri din Decembrie 1989. Daca actuala putere statala si-a propus si a fagaduit sa-i inapoieze poporului roman bunurile ce i-au fost furate de dictatura comunista, e de neinteles de ce-i retrocedeaza pamantul, dar refuza sa-i restituie cerul”, se subliniaza in apel.

Citeste si:

Semnatarii apelui sustin ca redresarea sociala, economica si politica a poporului roman va fi imposibila „fara temeiul moralei religioase, singura capabila sa-i redea echilibrul si sa-l realinieze unei Europe de straveche traditie crestina”.

"Cerem ca Parlamentul (Adunarea Constituanta), Guvernul, Ministerul Invatamantului si Secretariatul de Stat pentru Culte sa reia problema orei de religie in scoala, s-o examineze cu toata seriozitatea si s-o rezolve prin legiuiri care sa-i redea si sa-i garanteze statutul pe care l-a avut inainte de dictatura comunista atee. Cerem ca Sfantul Sinod sa adopte o pozitie ferma asupra acestei probleme. (...) Ca drept al poporului roman, ora de religie nu poate constitui obiect de negociere si compromisuri, mai ales din partea unei puternice Biserici majoritare, care este nu numai depozitara doctrinei si traditiei, dar si principala raspunzatoare pentru innoirea spirituala a natiunii”, se mai arata in apelul din 1991.

In document se cerea ca ora de religie sa fie predata in intregul ciclu primar, gimnazial si liceal, adica in clasele I-XII, iar ora saptamanala de religie sa aiba caracter obligatoriu.

Din „Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii” faceau parte IPS Bartolomeu Anania, pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, pr. prof. dr. Constantin Galeriu, pr. Constantin Voicescu, pr. Iustin Marchis, pr. Toader Crismariu, Octavian O. Ghibu, Sorin Dumitrescu, Horia Bernea, Teodor Baconsky. Mediafax