IMAGINI - Cutezanta, frumusete si nebunie
Astazi se implinesc 100 de ani de la nasterea scriitorului si publicistului Geo Bogza. Motiv de a rememora un episod mai putin cunoscut din viata scriitorului. Se petrecea in 1967, moment in care Bog

IMAGINI - Cutezanta, frumusete si nebunie
Astazi se implinesc 100 de ani de la nasterea scriitorului si publicistului Geo Bogza. Motiv de a rememora un episod mai putin cunoscut din viata scriitorului. Se petrecea in 1967, moment in care Bogza se afla la New York, oras ce ii va produce o puternica impresie. Atat de puternica, incat va face scenariul unui film. Film realizat in 1970, interzis peste 20 de ani, difuzat sporadic dupa '90, oferit spre vizionare la adevarata lui valoare abia astazi.

Reportaj filmat de aproximativ noua minute. Scenariul - Geo Bogza, comentariul filmului - citit de Geo Bogza. Proiectul filmului e comun: Geo Bogza - Pantelie Tutuleasa. "New York, 1967. Eram acreditat din partea Sahia Film - prin Consiliul Culturii - la Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Asa l-am cunoscut pe Geo Bogza, care facea parte din grupul de presa acreditat si reprezenta gazeta Contemporanul", rememoreaza cineastul Pantelie Tutuleasa.

O PREMIERA. "La un moment dat m-a intrebat ce voi face sambata, cand este zi libera. I-am spus ca voi prospecta locurile interesante din acest mare oras al Americii. Am simtit ca ar fi interesant sa mergem impreuna. I-am precizat ca eu merg mult pe jos. Am stabilit locul intalnirii la misiunea tarii noastre pe langa ONU, aflata pe Strada 92. Astfel, in acea sambata a anului 1967 incepea colaborarea dintre un scriitor si un cineast. Din octombrie pana in noiembrie, sambata si duminica, filmam prin marele oras cu maestrul alaturi." Din 1967 pana in 1970, Tutuleasa a lucrat la film "in trepte". "Pentru ca aveam indelungi discutii si controverse cu Geo Bogza in definirea subiectului. In 1970 a fost gata. Dar... Filmul a primit verdictul 'interzis>> la repetatele prezentari facute la Sahia Film, pana la nivel de ministru. Motivul? Citez: 'Filmul nu contine mizeria pe care o are aceasta metropola a lumii. E prea multa stralucire>>. Abia dupa '90 a rulat filmul pentru prima oara, scurt timp, in unele dintre cinematografele bucurestene, in deschiderea filmelor artistice. Se poate spune ca abia acum 'ruleaza>> cu adevarat (ca film de sine statator, nu ca un apedince), pe Jurnalul online. Din punctul acesta de vedere, filmul poate fi considerat o premiera."

ALT TIMP. Anul 1967. La Bucuresti avea sa se desfasoare primul colocviu international consacrat operei lui Brancusi, iar Marea Adunare Nationala il alegea in functia de presedinte al Consiliului de Stat pe Nicolae Ceausescu in locul lui Chivu Stoica. Presedintele SUA era Lyndon Johnson, se implinisera patru ani de la asasinarea lui Kennedy, razboiul din Vietnam incepuse de doi ani. Un an interesant. Anul celebrului film "The Graduate" - "Adolescentul" (cu Dustin Hoffman in rol principal), anul in care Jimi Hendrix si-a ars chitara. Imagini ale unui alt timp, un New York din alt timp. Si un Geo Bogza entuziast: "Aglomerare faraonica de volume geometrice, din prima clipa am iubit tot ceea ce in acest oras este cutezanta, frumusete si nebunie". Video - arhiva Sahia Film INTERDICTIE
"Eu nu aveam voie sa filmez cartierele mizere ale New York-ului. Fiind acreditat la Natiunile Unite, daca filmam ghetourile aveam termen de 24 de ore sa parasesc SUA. La un moment dat mergeam cu Bogza pe Wall Street si era o greva a liftierilor unei banci. Bogza m-a indemnat sa filmez. L-am refuzat politicos. Nu-mi permitea statutul"
Pantelie Tutuleasa
VIS
"Sub norii fantastici ai Atlanticului se inalta orasul in care a trait si pe care l-a cantat Walt Withman si tot aici am auzit fluturand - ca un vis frumos (...) - drapelele tuturor statelor din lume. Multe am vazut in acest oras in care arta se afirma cu indrazneala, in care traieste Salvador Dali, un mare nebun si un adevarat geniu"
Geo Bogza
Poemul Manhattan, un scenariu literar Cei doi au schitat programul filmarilor in New York, "un Babilon al acelui timp", cum avea sa-l numeasca Geo Bogza. "De exemplu, intr-o zi, de la Strada 92 am traversat Park Avenue pana la intersectia cu Strada 42, am trecut pe langa Central Park, ne-am oprit putin timp in fata Muzeului Guggenheim, au urmat centrul Rockfeller si Universitatea Columbia (unde profesorul Ratiu, decan al Facultatii de Arte si nepot al lui Brancusi, ne-a rugat sa participam la sesiunea de comunicari pentru omagierea marelui sculptor roman). Dar, cand ne gandeam noi incotro sa mai pornim, am vazut o trasura printre masini. Doi cai albi frumosi tropaiau pe langa limuzinele elegante si lungi, destule ca numar chiar in zi de sambata. Voiam sa filmez caii si trasura si am cerut permisiunea vizitiului. Asa s-a nascut primul cadru din filmul nostru, ce trebuia initial sa poarte titlul 'Cu trasura prin New York>> (in cele din urma s-a numit 'Insemnari de reporter>>), actor principal fiind maestrul Geo Bogza. Ajunsi la statia trasurilor, surpriza: auzindu-ne vorbind, dispecerul ne-a spus ca este dintr-un oras din Moldova. Bogza s-a bucurat si m-a rugat sa prind acest moment in acea insorita zi de toamna. In comentariul filmului, Geo Bogza consemneaza: 'Multe am vazut in acel oras, dar in inima mea a ramas nestearsa plimbarea pe care am facut-o intr-o dupa-amiaza aurie de toamna (...). Si acum mai tin minte numele calului alb care tragea trasura - Gaspar. Iar numele fetii era Margaret>> (n.r. - fata era vizitiu). Aceste fraze se regasesc si in poemul maestrului intitulat 'Manhattan>> (n.r. - foto manuscris stanga). Bogza nu putea sa doarma noaptea din cauza diferentelor de fus orar. Asa ca a inceput sa scrie poemul, pe care l-a definitivat in 1970. Manhattan-ul l-a impresionat pe Bogza in mod deosebit. A tinut neaparat sa-l semneze 'Poem de Geo Bogza si Pantelie Tutuleasa>>. Se poate spune ca poemul e un scenariu literar."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.