Efectele deciziei de ieri a BNR de majorare a dobanzii de politica monetara de la 8 la 9% au fost de scurta durata pentru leu, ieri euro revenind, in partea a doua a sedintei pietei valutare, la valori de peste 3,65 lei, pe fondul inchiderii de catre
Efectele deciziei de ieri a BNR de majorare a dobanzii de politica monetara de la 8 la 9% au fost de scurta durata pentru leu, ieri euro revenind, in partea a doua a sedintei pietei valutare, la valori de peste 3,65 lei, pe fondul inchiderii de catre speculatori a pozitiilor pe monedele emergente.
Cursul mediu al euro a fost stabilit la 3,6249 lei fata de 3,6095 lei, in sedinta de luni. Piata s-a deschis la valori care au oscilat intre 3,61 si 3,63 lei, pe fondul unui volum de tranzactionare redus.
Dupa anuntarea cursului de schimb au inceput sa se inmulteasca ordinele de vanzare de lei, euro urcand in jurul orelor 16:00 la cotatii de 3,6545 lei.
Evolutii depreciative au avut si celelalte monede din regiune, dupa ce in cursul diminetii ele crescusera fata de euro.
De altfel, inchiderea pozitiilor speculative s-a observat si in cazul paritatii dintre moneda unica si cea nipona, care a scazut ieri, dupa aproape doua saptamani, sub pragul de 157 yeni.
Cursul mediu al dolarului a urcat de la 2,4364 lei, minimul acestui inceput de an, la 2,4687 lei.
Pe piata monetara, dobanzile interbancare la depozitele overnight si one week au crescut de la 8,6 - 9,2%, acum doua zile, la 8,9 - 9,6%, dupa ce BNR a majorat dobanda de politica monetara. Paritatea dintre euro si dolar a scazut de la 1,4834 dolari, pe pietele asiatice, la 1,4648 dolari, la deschiderea celor americane, dupa ce in zona euro au aparut informatiii referitoare la sectorul serviciilor europene.
Traderii asteapta intalnirea de joi a conducerii Bancii Centrale Europene unde va fi discutat nivelul dobanzii de politica monetara, care este in prezent de 4%, ceea ce afecteaza competitivitatea exporturilor din euro-zona.
Pe piata londoneza a metalelor, pretul unciei de aur a scazut la fixingul de ieri dimineata la 889,75 dolari, fata de 893,75 dolari la cel de luni seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.